ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ: ΑΠ ΤΟ ΚΑΚΟ (ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ) ΣΤΟ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ (ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ)?


Χρόνια, πολλά ίσως χρόνια θα χρειαστεί η ΝΔ για να συνέλθει από τη συντριβή στην οποία την οδήγησε με τις ολέθριες επιλογές του ο Κώστας Καραμανλής. Η κρίση της μόλις τώρα αρχίζει και σίγουρα θα βαθύνει και θα ενταθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς θα οξύνεται η σύγκρουση για την αρχηγία του κόμματος της Δεξιάς. του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ



Αν μάλιστα κερδίσει την προεδρία της ΝΔ η εμφανιζόμενη ως σαφώς επικρατέστερη υποψήφια σήμερα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία απορρίπτεται με πάθος από πολύ μεγάλο τμήμα της κομματικής βάσης λόγω των θέσεών της στα κορυφαία ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής (Κυπριακό, όνομα ΠΓΔΜ, σχέσεις με Τουρκία κ.λπ.), η κρίση αυτή της ΝΔ θα προσλάβει δομικό χαρακτήρα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι βέβαιες σε αυτή την περίπτωση μαζικές αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγήσουν μέχρι και σε διάσπασή του, σημαντική ή όχι. Εκείνο πάντως που είναι απολύτως σίγουρο είναι πως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΛΑΟΣ θα ωφεληθούν από μια ενδεχόμενη έκβαση της πάλης για την ηγεσία της ΝΔ υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη.



Δεν έχει μέχρι στιγμής διαφανεί αν ο απελθών Κ. Καραμανλής θα αξιοποιήσει τον ένα - ενάμιση μήνα που θα μεσολαβήσει μέχρι το συνέδριο της ΝΔ για να βοηθήσει την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ - την οποία, σημειωτέον, πέταξε στον πολιτικό Καιάδα με την αιφνιδιαστική απόφασή του για τις πρόωρες εκλογές, που οδήγησαν στην αποχώρησή του λόγω της εξευτελιστικής ήττας.

Η βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει, θα ήταν να διευκολύνει τις διεργασίες επιλογής ενός και μόνο υποψηφίου αυτής της πτέρυγας και συμφωνημένης κατανομής ρόλων και μελλοντικών αξιωμάτων, ώστε ενιαία οι καραμανλικοί να διεκδικήσουν την αρχηγία, τώρα που ακόμη ελέγχουν τον κομματικό μηχανισμό. Διαφορετικά, αν ο Κ. Καραμανλής «αράξει» στη Ραφήνα και αδιαφορήσει για την εσωκομματική αλληλοσφαγή, ο θρίαμβος της Ντόρας θεωρείται αναπότρεπτος.

Φυσικά, κρίνοντας από τη στάση του Κ. Καραμανλή και την εγκατάλειψη της κυβερνητικής εξουσίας, οι καραμανλικοί ελάχιστες ελπίδες τρέφουν ότι ο κατ όνομα πλέον αρχηγός της ΝΔ θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της διάσωσης του ιστορικού ρεύματος του ιδρυτή του κόμματος της μεταπολιτευτικής Δεξιάς.

Η αγωνιώδης προσπάθεια του Μιχάλη Λιάπη να παίξει αυτός έναν τέτοιο ρόλο οργανωτή του καραμανλικού πόλου δεν φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Οι καραμανλικοί κινδυνεύουν να πάθουν τα ίδια που έπαθαν και οι ανδρεϊκοί, οι προεδρικοί του ΠΑΣΟΚ, το 1996, τόσο σε επίπεδο πρωθυπουργίας όσο και σε επίπεδο κομματικής ηγεσίας.

Οι καραμανλικοί τυπικά ελέγχουν σήμερα τόσο την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όσο και τον κομματικό μηχανισμό της. Το ίδιο συνέβαινε το 1996 και με τους προεδρικούς του ΠΑΣΟΚ. Μην κατορθώνοντας όμως οι προεδρικοί να προβάλουν έναν και μοναδικό υποψήφιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την πρωθυπουργία (ήταν υποψήφιοι και ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γεράσιμος Αρσένης), έδωσαν τη δυνατότητα στον Κώστα Σημίτη να τους κερδίσει. Το ίδιο κινδυνεύουν να πάθουν οι καραμανλικοί από την Ντόρα Μπακογιάννη, αν παρουσιαστούν ως υποψήφιοι πρόεδροι και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η άνεση με την οποία ο Κ. Σημίτης είχε πάρει και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ το 1996, το οποίο υποτίθεται ότι βρισκόταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ακη Τσοχατζόπουλου, είναι ένα ακόμη μάθημα για τους καραμανλικούς. Σύσσωμα τα στελέχη της ΝΔ, με λίγες εξαιρέσεις, θα μετακινηθούν προς την Ντόρα Μπακογιάννη, αν δουν ότι αυτή κερδίζει την ηγεσία του κόμματος.

Ας μην έχουν καμιά ψευδαίσθηση επ αυτού οι καραμανλικοί...

ΑΔΕΙΕΣ ΝΔ ΣΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ
Πράξη πολιτικής αγυρτείας!

Πρώτη απόφαση της νέας υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, σήμερα το απόγευμα κιόλας αφότου ορκιστεί, πρέπει να είναι η ακύρωση της επαίσχυντης απόφασης πολιτικής αγυρτείας του απελθόντος υπουργού Παιδείας της Δεξιάς, Αρη Σπηλιωτόπουλου, να υπογράψει κρυφά την αδειοδότηση των ιδιωτικών εταιρειών χορήγησης επί πληρωμή «πανεπιστημιακών» πτυχίων, των αποκαλούμενων κολεγίων! Πρόκειται για πολιτικό σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ. Καθώς δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και ακαδημαϊκοί καθηγητές είναι έξαλλοι με την κατάπτυστη απόφαση Σπηλιωτόπουλου, η άμεση ακύρωσή της από την Α. Διαμαντοπούλου είναι ζωτικής σημασίας, αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπο με θύελλα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

απο...ellinikoforum

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια