-->

Header Ads

Κρίσιμη συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Σ.Λαβρόφ για ενέργεια και άμυνα

ImageΣε νέα φάση εισέρχονται οι ελληνορωσικές σχέσεις με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην Αθήνα που ξεκίνησε πριν λίγες ώρες. Με την ευκαιρία της Συνόδου του ΟΑΣΕ, αλλά επί της ουσίας με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα (σε οικονομία, ενέργεια και άμυνα), ο Ρώσος αξιωματούχος θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφέρει μήνυμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και πρόσκληση να επισκεφθεί την Μόσχα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, που ξεκινά την Δευτέρα, θα προσδώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της πολυμερούς ελληνορωσικής διμερούς συνεργασίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ria Novosti o Έλληνες ΑΝΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, αναφερόμενος στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, προχώρησε σε ιδιαίτερα θερμές δηλώσεις για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς και για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Γενικά είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να επουλώσει τις πληγές στις ελληνορωσικές σχέσεις που δημιούργησε τόσο η απραξία των τελευταίων μηνών της κυβέρνησης Καραμανλή, όσο και οι προεκλογικές "κορώνες" του Γ.Παπανδρέου περί "ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη".



Από την άλλη πλευρά ο Α. Νεστερένκο δήλωσε ότι οι σχέσεις μας "έχουν εταιρικό χαρακτήρα και σταθερά ανοδική δυναμική", είπε ο Ρώσος διπλωμάτης θυμίζοντας την υπάρχουσα νομική βάση τους: την Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και πολυμερούς συνεργασίας, τα Κοινά προγράμματα δράσης για τα έτη 2005-6 και 2007-9, καθώς και τις τακτικές πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου και τον μόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, όσο και μεταξύ των επιτελών των δύο υπουργείων.

Σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο, κατά τις διαβουλεύσεις θα συζητηθούν η κατάσταση πραγμάτων στις διμερείς πολιτικές σχέσεις και σε σειρά πρακτικών τομέων οικονομικής συνεργασίας, καθώς και διεθνή προβλήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Αναφερόμενος ειδικότερα στη διμερή οικονομική συνεργασία, που "αναπτύσσεται ιδιαιτέρως δυναμικά", ο Α. Νεστερένκο είπε ότι "η υλοποίηση της Συμφωνίας για το ρωσικό φυσικό αέριο, που προμηθεύεται η Ελλάδα, η εργασία για την υλοποίηση του τριμερούς ρωσο-ελληνο-βουλγαρικού σχεδίου κατασκευής του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και η υλοποίηση του σχεδίου South Stream ανοίγουν ευρείες δυνατότητες για τη συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας στην υπόθεση της διασφάλισης σταθερούς προμήθειας με ενεργειακές πηγές και ενδυνάμωσης της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη ".


Αλλά και οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών θα περιληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων Γ. Παπανδρέου και Σ. Λαβρόφ: Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κύριας σύμβασης για το ΤΟΜΑ BMP-3HEL (το οποίο βρίσκεται στην κορυφή προτεραιοτήτων του ΓΕΣ και στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα) είναι το βασικότερο θέμα της ατζέντας. Από ρωσικής πλευράς, πάντως, εκφράζεται ικανοποίηση για τις μέχρι στιγμής κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα και αναμένουν την επιλογή του νέου ΓΔΑΕΕ για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.