ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το μεγάλο λάθος του ευρώ


Οι οικονομικές εξελίξεις δικαιώνουν όσους αμφισβητούσαν την χρησιμότητα της χωρίς καμία προετοιμασίας εισόδου μας στην ζώνη του ευρώ.

Οι αρχοντοχωριάτικοι πανηγυρισμοί της διαπλοκής για την ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη που στέκονταν περήφανα δίπλα στην Γερμανία θα καταλήξει σύντομα σε τραγωδία για εκατομμύρια έλληνες.

Το ευρώ ξεκάθαρα ευνόησε τράπεζες, πολυεθνικές, μεγάλες ελληνικές εταιρίες και τους μετόχους τους. Σε εμάς έμεινε να πληρώσουμε τον λογαριασμό δουλεύοντας αν θέλει ο θεός μέχρι τα βαθειά γεράματα.

Το πάρτυ ξεκίνησε με την ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων με το που μπήκε το ευρώ.

Η απουσία κρατικής παρέμβασης και ελέγχου σε συνδυασμό με την αδυναμία μας να συνειδητοποιήσουμε την αξία-κλίμακα-μέγεθος του νέου νομίσματος οδήγησαν στην ασυδοσία.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην κερδοφορία των αλυσίδων λιανικής προ και μετά ευρώ θα καταλάβει τι ρεσάλτο έγινε στο πορτοφόλι μας.

Οι τράπεζες βρίσκοντας φτηνό χρήμα δώσανε δάνεια και στην Κουτσή Μαρία.

Αποτέλεσμα υπέρμετρα κέρδη για τους μετόχους και οι υπόλοιποι υγιείς να καλούμαστε να πληρώσουμε τις επισφάλειες από την άφρονα πολιτική τους.

Τα δάνεια λειτούργησαν για την ελληνική αγορά όπως τα ισχυρά αναβολικά σε έναν αγύμναστο και ατάλαντο αθλητή.

Παροδικά δόξες και μετάλλια και μετά για πολλά χρόνια ισχυρές παρενέργειες πόνος και αναπηρίες.

Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για κατανάλωση οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές κυρίως καταναλωτικών προϊόντων διογκώνοντας και το πρόβλημα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και δίνοντας την χαριστική βολή στην ελληνική μικρομεσαία βιομηχανία και βιοτεχνία αφού ο κόσμος προτίμησε τα ακριβότερα αλλά ποιο επώνυμα status symbol εισαγόμενα προϊόντα.

Εκτινάχθηκαν οι τιμές της γης και τον σπιτιών σε δυσθεώρητα ύψη αφού η ζήτηση λόγω των εύκολων δανείων εκτινάχθηκε.

Πέρα όλων των άλλων κάηκαν τα τελευταία δάση της Αττικής και κακοχτίστηκαν νησιά και ειδυλλιακές περιοχές.

Κατέρρευσε ο μύθος ότι οι οικονομία μας πρέπει να στηριχθεί στις υπηρεσίες. Η σημερινή έλλειψη ρευστότητας μειώνει δραματικά την κατανάλωση με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στον μαρασμό χωρίς εναλλακτικές λύσεις παραγωγικής αντίδρασης.

Η Ελλάδα μέσα στο ευρώ και απέναντι στα μεγαθήρια είχε τόσες πιθανότητες να επιβιώσει όσες έχει και ο Ολυμπιακός να κερδίσει την Μπαρτσελόνα.

ΥΓ. Κώστα Σημίτη όσα άρθρα και να γράψεις για να εξωραΐσεις τις επιλογές σου η πραγματικότητα σε διαψεύδει. Και δυστυχώς δεν έχουμε δει τίποτα από τις περιπέτειες που έρχονται. Το θέαμα θα γίνει προσεχώς ακατάλληλο δια ανηλίκους

Aris. A

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια