-->

Header Ads

Ο Έλληνας «δάσκαλος των Καλλάς» στα χέρια των Ταλιμπάν: Οι επτά μήνες ομηρείας του Θανάση Λερούνη- βίντεο

Ο εκπαιδευτικός Θανάσης Λερούνης που έχει αφιερώσει την ζωή του στους Καλάς Screenshot via YouTube video Yannis Karachalios

Ο εκπαιδευτικός Θανάσης Λερούνης είναι ένας ακτιβιστής, που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του, βοηθώντας την φυλή των Καλάς, η οποία βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βορείου Πακιστάν, κοντά στο Αφγανιστάν.

Εκεί, που τα σύνορα των δυο χώρων είναι κάτι πολύ σχετικό.

Ο Λερούνης απασχόλησε, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, όταν απήχθη από τους Ταλιμπάν τον Οκτώβριο 1999.


Οι Καλάς θεωρούν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Θανάσης Λερούνης βρέθηκε στο πλευρό τους, για να τους προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε θέματα εκπαίδευσης και υποδομών…

Το γεγονός, βέβαια, ότι απελευθερώθηκε, λέει πολλά για την εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπό του οι ντόπιοι. Ο Θανάσης Λερούνης περιγράφει την αιχμαλωσία του από τους Ταλιμπάν και το πως έζησε τα Χριστούγεννα, ανάμεσα σε φανατικούς μουσουλμάνους…


Οι Καλάς μάζεψαν χρήματα για να ελευθερώσουν τον Λερούνη

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν απεσταλμένοι από το Τσιτράλ στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν απαιτούσαν για την απελευθέρωσή του δύο εκατομμύρια δολάρια και την αποφυλάκιση τριών υψηλόβαθμων Ταλιμπάν.

Μοναδική πηγή της πληροφορίας που μεταδώθηκε από σχεδόν όλα τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης είναι ο Αμπντούλ Ματζίντ, πρώην τοπικός αξιωματούχος, απεσταλμένος της τζίργκας (επιτροπής, συνέλευσης) της πακιστανικής περιοχής του Τσιτράλ. Αποστολή του στην περιοχή Γκοουαρντές του Νουριστάν, μετά τον εντοπισμό του Λερούνη, ήταν να συναντηθεί με τους Ταλιμπάν και να ζητήσει την απελευθέρωση του δασκάλου. Η δήλωσή του ότι οι φερόμενοι ως απαγωγείς του Λερούνη ζητούν λύτρα δεν επιβεβαιώνεται από τις ιστοσελίδες που συνήθως χρησιμοποιούν οι Αφγανοί Ταλιμπάν για τις ανακοινώσεις τους.

Η φυλή των Καλάς όμως, που ήταν συγκλονισμένη από την απαγωγή καθώς ο Λερούνης αποδύεται από το 1994 σε δράσεις διάσωσης του πολιτισμού τους και βελτίωσης της κάθε τους μέρας, είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να πουλήσει την περιουσία της, για να πληρωθούν τα λύτρα ενώ, στην προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση, απειλεί να μεταναστεύσει μαζικά προς άλλη χώρα, εγκαταλείποντας το Πακιστάν.

Ο Αμπντούλ Ματζίντ είπε μετά την επιστροφή του ότι ο Λερούνης είναι «καλά και έχει αξιοπρεπή μεταχείριση». Μετέφερε μάλιστα και επιστολή του 55χρονου δασκάλου, στην οποία ο Λερούνης λέει ότι ζει με μια ομάδα Ταλιμπάν, είναι καλά και ζητεί να ενημερωθούν σχετικά ώστε να μην ανησυχούν συγγενείς, οι «Ελληνες εθελοντές» και η ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ.

Από τη στιγμή που απήχθη ο Λερούνης από το χωριό Μπρουν, όπου διέμενε και δίδασκε εθελοντικά, η κοινωνία των Καλάς ξεκίνησε έναν αγώνα για την απελευθέρωσή του. Σύμφωνα με πηγές (όπως το blog antipolon. blogspot. com), εξαμελής επιτροπή πολιτών που αποτελείται από μουσουλμάνους της κοινότητας Σιχ και μέλη της φυλής των Καλάς και των Ταλιμπάν έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές την κοιλάδα του Νουριστάν, όπου κρατείται ο Λερούνης, για διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής της επιτροπής επικοινώνησε με τον Λερούνη και παρέλαβε επιστολή που έγραψε ο ίδιος.

Αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής προσπάθειας των ντόπιων είναι οι Ταλιμπάν να αποσύρουν το αίτημα καταβολής λύτρων δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι απαγωγείς εμμένουν στο αίτημά τους για απελευθέρωση ηγετών τους που κρατούνται στις φυλακές του Πακιστάν.

Οι Ταλιμπάν υπαναχώρησαν από τα αρχικά τους αιτήματα, μετά την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της κοινότητας των Καλάς για τη σωτηρία του. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τον Σεπτέμβριο, Καλάς και μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Ναζίμ. Ηταν η πρώτη φορά που οι Καλάς προχωρούσαν σε οποιοδήποτε είδος κινητοποιήσεων και μάλιστα με τη συμμετοχή γυναικών. Η διαδήλωση κατέληξε έξω από το κυβερνητικό κτίριο της πόλης, όπου η ομάδα των Καλάς μίλησαν με δάκρυα στα μάτια για τον Λερούνη και τη συνεισφορά του στην πρόοδο της μικρής απομονωμένης κοινωνίας τους. Μάλιστα, οι πρόκριτοι του χωριού προσφέρθηκαν να πουλήσουν τα σπίτια τους προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την καταβολή λύτρων.
Οι Καλάς θεωρούν την τοπική αστυνομία συνυπεύθυνη γι’ αυτό που συνέβη, κατηγορώντας την ότι κατέδωσε το μέρος όπου ο Λερούνης διέμενε και ότι τον άφησαν εσκεμμένα αφύλακτο. Οι Ταλιμπάν φέρονται να έχουν λάβει σοβαρά υπόψη την αντίδραση των Καλάς, καθώς δεν επιθυμούν να έρθουν σε σύγκρουση με τις μικρές ορεινές κοινότητες του Πακιστάν.

Η απελευθέρωση

Tον Απρίλιο μετά από 7 μήνες ομηρείας ο πακιστανός κυβερνητικός αξιωματούχος Ρεχματουλάχ Ουαζίρ στο Τσιτράλ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ταλιμπάν απελευθέρωσαν τον Αθανάσιο Λερούνη στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν και πακιστανοί αξιωματούχοι τον μετέφεραν στο Τσιτράλ .

“Είναι εδώ. Φαίνεται μια χαρά. Είναι υγιής”, δήλωσε ο πακιστανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα.
“Είχαν διάφορα αιτήματα, αλλά δεν τα αποδεχθήκαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του μέσω διαπραγματεύσεων και …πίεσης”, είπε ο Ουαζίρ.

Mε πληροφορίες από www.dawn.com, www.kathimerini.gr, mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.