Η ολομέτωπη ελληνική διπλωματική αντεπίθεση συνεχίζεται και εντείνεται
Οι σταθερές και διαρκώς πιο στενές σχέσεις της Ελλάδας με παράγοντες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα την κορυφή των προτεραιοτήτων της Αθήνας.
Βασίλης Νέδος
Οι σταθερές και διαρκώς πιο στενές σχέσεις της Ελλάδας με παράγοντες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα την κορυφή των προτεραιοτήτων της Αθήνας. Στα μέσα Ιανουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα επισκεφθούν τη Γαλλία και θα μεταβούν στα ναυπηγεία της Naval στη Λοριάν για να παραστούν στην πρώτη τελετή που θα πραγματοποιηθεί για την πρώτη ελληνική FDI. Ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται ήδη στη Βρέστη (13-14/1) για το πρώτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich) της γαλλικής προεδρίας. Εν συνεχεία προγραμματίζεται η μετάβαση του κ. Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ, όπου έπειτα από πολλές διακυμάνσεις (λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που τίθενται από την πανδημία) θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, ειδικά μετά την ψήφιση του νέου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά τόσο σαφείς και εκτενείς αναφορές στην ενίσχυση της Ελλάδας με αμερικανικά οπλικά συστήματα με έμμεσο ή και άμεσο τρόπο, μέσα από τις διαδικασίες του αμερικανικού Πενταγώνου.
Οι επαφές των κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία και στις ΗΠΑ και το άνοιγ- μα στην Αφρική.
Μένει επίσης να φανεί αν θα πραγματοποιηθεί και το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο, κάτι για το οποίο προϊδέασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους. Οι επαφές για τη συγκεκριμένη συνάντηση γίνονται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς διαμεσολαβήσεις.
Παράλληλα, σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχει σαφής σχεδιασμός για τη συνέχιση διεύρυνσης της ελληνικής παρουσίας και σε περιοχές για τις οποίες παραδοσιακά η Αθήνα είχε δείξει λίγο έως καθόλου ενδιαφέρον στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί η μετάβαση του κ. Δένδια στη Νιγηρία και στην Αγκόλα, που όμως τελεί υπό την αίρεση των περιορισμών που μπορεί να τεθούν σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών στο σκέλος της πανδημίας. Ακόμη πάντως και αν αποφασιστεί αναβολή αυτών των ταξιδιών, αυτή θα είναι προσωρινή και θα προγραμματιστούν εκ νέου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Το άνοιγμα στην Αφρική αποτελεί στρατηγική επιλογή για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων και λόγω της «διπλωματίας των UAV» στην οποία έχει αποδυθεί η Αγκυρα. Αλλωστε, όπως αποκάλυψε η «Κ» (24/12), στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη ακριβώς προκειμένου να αναζητηθεί αντίδοτο στη χρήση από την Αγκυρα των τουρκικών UAV ως εργαλείου διπλωματίας, πέρα από τα γνωστά περιφερειακά μέτωπα στα οποία εμπλέκεται και η ίδια (Συρία, Λιβύη, βόρειο Ιράκ).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε