ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τα χαρτιά του Μητσοτάκη…


Του Κώστα Στούπα

Το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών μπορεί να βάρυνε το πολιτικό κλίμα μεσούντος του Θέρους αλλά μάλλον φαίνεται να απέχει από την πρόκληση ανατροπών στο ισοζύγιο επιρροής των κομμάτων όπως αυτό αποτυπωνόταν στα τέλη της περασμένης Άνοιξης.

Τούτο γιατί η ιστορία όσων επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από νησίδα του Έβρου και η "βουλιμία" εκμετάλλευσης του ζητήματος από την εθνομηδενιστική πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλούν ποικίλους προβληματισμούς και δισταγμούς σε όσους εξανέστησαν με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων.

Όταν θα έχουμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις, σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε μια πρώτη γεύση από τις πιθανές μετατοπίσεις.

Το ουσιαστικότερο ατού της κυβέρνησης και του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένουν οι αντίπαλοί τους και ιδίως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικά θετικό ρόλο παίζει επίσης, η διεθνής οικονομική και γεωπολιτική κρίση καθώς και τα προβλήματα με την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να "εργαλειοποιεί" το μεταναστευτικό.

Μπορεί ο πληθωρισμός και διαφαινόμενη οικονομική ύφεση να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, αλλά η μερίδα των εκλογέων που μετακινείται πέριξ του κέντρου και αλλάζει τα ισοζύγια ισχύος, αντιλαμβάνεται πως αυτά οφείλονται σε διεθνείς εξελίξεις…

Το ίδιο κοινό προβληματίζεται δεόντως όταν αναλογίζεται πως τα εθνικά ζητήματα, το μεταναστευτικό ή την ενεργειακή κρίση θα μπορούσαν να τα διαχειρίζονται κάποιοι "ομόσταυλοι" του κ. Λαφαζάνη…

Το μεγαλύτερο ατού του κ. Μητσοτάκη παραμένει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Μια ματιά στις έρευνες της κοινής γνώμης την τελευταία τριετία είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος γιατί.

Στην δημοσκόπηση της ALCO π.χ. το Μάιο του ’22 ( ο τελευταίος μήνας πριν την θερινή, κατ’ άλλους ραστώνη και κατ’ άλλους πολιτική "αποπληξία"…) ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν με 22,6%. Στις έρευνες της ίδιας εταιρείας τον Μάιο του 2021 και του 2020 τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν 24 και 21% αντίστοιχα.

Η Νέα Δημοκρατία το Μάιο του ’22 είχε 31,1%, ένα χρόνο πριν 37,2% και το 2020, ένα χρόνο μετά τις εκλογές περί το 40%. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στην ίδια εταιρεία από 5,9% το ’20 σκαρφάλωσε στο 6,8% το 2021 και το 12,7% το 2022.

Στις έρευνες της Metron Analysis κατά το Μάιο του ’22 ο ΣΥΡΙΖΑ "έγραφε" 20,3% έναντι 20,1% το ’21 και 20,9% το 2020. Η Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα εμφάνισε 28,5% το ’22 έναντι 34% το ’21 και 40,3% το ’20.

Κοινός παρονομαστής των δημοσκόπων παραμένει η πεποίθηση πως η κυβέρνηση παραμένει λίγο πάνω από το 30% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί το 25%. Η μεν κυβέρνηση φαίνεται πως διατηρεί …απόσταση ασφαλείας από το 36-37% μιας αυτοδυναμίας και ο δε ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την επάνοδο σε τροχιά εξουσίας…

Αυτό που έδειχναν οι έρευνες της κοινής γνώμης μέχρι πρόσφατα ήταν ο επαναπατρισμός μια μερίδας κεντροαριστερών ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. που είχαν μεταναστεύσει στα πλαίσια του "αντί-σύριζα" μετώπου στο ΠΑΣΟΚ. Τούτο, ενίσχυε τις πιθανότητες μια μετεκλογικής συνεργασίας της Ν.Δ. με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση των υποκλοπών δυσκολεύει περαιτέρω αυτή την πιθανότητα, κάτι αυξάνει την πίεση στους ψηφοφόρους του τρίτου κόμματος…

Η επόμενη μέρα δεν φαίνεται εύκολη ούτε για τον κ. Τσίπρα αν δεν πιάσει στις επόμενες εκλογές τα ποσοστά του 2019, ούτε για το κ. Ανδρουλάκη αν δεν καταφέρει να συγκρατήσει τα πρόσφατα κέρδη, ούτε για τον κ. Μητσοτάκη αν δεν εξασφαλίσει άλλη μια τετραετία…

Τούτο καταδεικνύει πως το πολιτικό σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ρευστό και πως η νίκη της Ν.Δ. το 2019 ήταν απλά αποτέλεσμα της αποστροφής της ευρείας πλειοψηφίας προς το συνονθύλευμα του κ. Τσίπρα…

kostas.stoupas@capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια