ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

«Εισβολή» Σκοπιανών ψαράδων στη λίμνη Βεγορίτιδα - Παράνομη αλιεία από ελληνική προβλήτα



Άγγελος Αγγελίδης

Δεκάδες κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας «καταλαμβάνουν» καθημερινά την πλωτή προβλήτα του Αγίου Παντελεήμονα στη λίμνη Βεγορίτιδα Φλώρινας. Χωρίς να έχουν δικαίωμα και χρησιμοποιώντας παράνομα δίχτυα, ψαρεύουν στη λίμνη και στη συνέχεια μεταφέρουν και πωλούν τα ψάρια στη χώρα τους! Παράλληλα, προκαλούν τους ντόπιους, καταστρέφουν την πλωτή προβλήτα και βρομίζουν τον περιβάλλοντα χώρο! Και όλα αυτά κάτω από τη μύτη των Αρχών!

Ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» για τους κατοίκους και τους φορείς της ακριτικής περιοχής, οι οποίοι -επιτέλους- ζητούν να μπει φρένο στους Σκοπιανούς και παράλληλα να διερευνηθεί πώς περνούν… κρυφά από τα σύνορα ψαριές 50 ή 100 κιλών!

Στην προβλήτα

«Το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται το 2016, οπότε παραδόθηκε προς χρήση η υπερσύγχρονη πλωτή προβλήτα, με στόχο να χρησιμοποιηθεί για αναψυχή, θαλάσσια σπορ και την εξυπηρέτηση των αναμενόμενων… υδροπλάνων. Ξεκάθαρα στο ΦΕΚ που είχε δημοσιευτεί, αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται το ψάρεμα. Από τις πρώτες μέρες παράδοσης της προβλήτας, ο χώρος γέμισε με Σκοπιανούς, οι οποίοι όχι μόνο ψαρεύουν, αλλά χρησιμοποιούν δίχτυα που έχουν απαγορευτεί.

Υπάρχουν και μερικοί Ελληνες που ψαρεύουν, αλλά ο καθένας έχει από ένα… καλάμι και στην ουσία αναζητά να «σκοτώσει» το χρόνο του και να ανταλλάξει δύο κουβέντες», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο γνωστός σεφ Αγγελος Ναουμίδης, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στο χωριό. Οπως τόνισε οι Σκοπιανοί εισέρχονται κατά δεκάδες (κάποιες μέρες και κατά εκατοντάδες) στην Ελλάδα από το τελωνείο της Νίκης και, αφού διανύσουν 40 χιλιόμετρα, φτάνουν στη Βεγορίτιδα. Μάλιστα, ορισμένοι είτε κατασκηνώνουν (!)είτε διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητά τους (!) για δύο ή τρεις μέρες, προκειμένου να πιάσουν όσα περισσότερα ψάρια μπορούν. «Κάθε φορά που βυθίζουν τα παράνομα δίχτυα -και μάλιστα σε δημόσια θέα- στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης, τα βγάζουν γεμάτα από γριβάδια, κορήγονο, τούρνες και πλατίκες. Μόνο καραβίδες δεν βγάζουν, διότι αυτές ψαρεύονται με διαφορετικό τρόπο. Τα τοποθετούν σε καλάθια, τα φορτώνουν στα αυτοκίνητά τους και φεύγουν για την πατρίδα τους όπου τα πωλούν. Κανονική δουλειά δηλαδή! Τώρα, πώς τα περνούν από το τελωνείο της Νίκης, όταν εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να μεταφέρουμε ένα ψάρι χωρίς παραστατικό, είναι κάτι που δεν γνωρίζω. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αυτό γίνεται συστηματικά για πολλά χρόνια και δεν μπορεί να μην το γνωρίζουν οι Αρχές», υπογράμμισε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια