ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Κύπρος - Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Σικάγου για τη διεθνή πολιτική αεροπορία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, έχει επίσης υποχρέωση να μην αναγνωρίζει τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και πράξεις προερχόμενες από μια τέτοια μη αναγνωρισμένη οντότητα.

Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε πολυδιάστατη τη σημασία της απόφασης του Βρετανικού Δικαστηρίου να απορρίψει προσφυγή για απευθείας πτήσεις μεταξύ κατεχομένων και Βρετανίας.


Σύμφωνα με την απόφαση, η Κυπριακή Δημοκρατία, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει αποκλειστική κυριαρχία επί ολόκληρου του εδάφους, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Κύπρου, ανεξάρτητα του κατά πόσον ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί τούτου.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο εξώδικος διακανονισμός μεταξύ Ελληνοκύπριας και της Τουρκίας δεν συνιστά αναγνώριση της νομιμότητας ή της αποτελεσματικότητας της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επεσήμανε ο εκπρόσωπος, εκδικάζοντας την ουσία της προσφυγής της Ελληνοκύπριας, έκρινε πως η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις της σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η αιτήτρια επέλεξε το δρόμο του συμβιβασμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο συμβιβασμός δεν καθορίζει χρονικά πότε θα επιστραφεί το μέρος της περιουσίας της αιτήτριας, που η Τουρκία αποδέχθηκε να επιστρέψει ούτε και προβλέπεται κάποια ρύθμιση για το αν μπορεί η αιτήτρια να διαχειριστεί την περιουσία της ελεύθερα.

Α. Βικέτος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια