ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δύο κόκκινες γραμμές


Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί τις επόμενες κιόλας ημέρες αντιμέτωπη με το πρόβλημα της ονομασίας της πΓΔΜ καθώς έως τις 14 του μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εκπλήρωσης των κριτηρίων που έχει θέσει στα Σκόπια για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής τους και στο ίδιο διάστημα αναμένεται ο Μάθιου Νίμιτς να επανεκκινήσει τη διαδικασία συνομιλιών.

Tου Σταυρου Τζιμα
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στην έκθεση θα καταγράφεται σχετική πρόοδος σε σχέση με πέρσι αλλά τα συμπεράσματα θα είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να επιδέχονται πολλές αναγνώσεις.

Οταν λοιπόν τον Δεκέμβριο η έκθεση θα πάει στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η Αθήνα θα διατυπώσει αντιρρήσεις προβάλλοντας το επιχείρημα της παραβίασης εκ μέρους των Σκοπίων του κριτηρίου της καλής γειτονίας και κατά τα φαινόμενα ούτε και φέτος οι γείτονες θα λάβουν την πολυπόθητη για τον Νίκολα Γκρούεφσκι και την κυβέρνησή του ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τα Σκόπια ξέρουν ότι δεν θα τους δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία αλλά προσδοκούν σε μια θετική έκθεση ώστε να επιρρίψουν, ως συνήθως, τις ευθύνες στην Αθήνα για το ότι δεν προχωράει η ένταξή τους στην Ε.Ε. και να εκθέσουν την ελληνική πλευρά ως αδιάλλακτη στον πόλεμο των εντυπώσεων που διεξάγεται για το ζήτημα της ονομασίας.

Υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης Αθήνας και Σκοπίων; Ελάχιστα αν κρίνει κανείς από τις θέσεις, προεκλογικά, της νέας κυβέρνησης και την αμετακίνητη στάση της ηγεσίας της γείτονος. Ο κ. Παπανδρέου δεν έπαυε να διακηρύσσει από το μπαλκόνι και την τηλεόραση ότι στο θέμα της ονομασίας υπάρχει η κόκκινη γραμμή, μια ονομασία δηλαδή για όλες τις χρήσεις, από την οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Το ίδιο και ο τέως, πλέον, πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, που τη χάραξε με το erga omnes, αλλά και με παραλλαγές και τα άλλα κόμματα. Τα Σκόπια έχουν και εκείνα τη δική τους «κόκκινη γραμμή», αυτήν της φόρμουλας της διπλής ονομασίας, ένα όνομα, το συνταγματικό, δηλαδή, για κάθε χρήση εντός και εκτός και ένα κοινά αποδεκτό με την Ελλάδα για μεταξύ μας χρήση.

Με αυτά τα δεδομένα λύση δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ και το ξέρουν όλοι. Για να κινηθεί η διαδικασία πρέπει ένας εκ των δυο ή και οι δυο να κάνουν ένα βήμα πίσω από τη κόκκινη γραμμή. Τα Σκόπια δεν αποκλείεται να ελιχθούν υποχωρώντας στο Βόρεια Μακεδονία για να κερδίσουν τα υπόλοιπα, γλώσσα, εθνικότητα κ.λπ. Το ερώτημα είναι εάν η -ισχυρή και με νωπή τη λαϊκή εντολή- κυβέρνηση Παπανδρέου είναι έτοιμη να «ματώσει», για να χρησιμοποιήσω της έκφραση του πρωθυπουργού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διευθέτηση του προβλήματος ή θα επιμείνει στην λογική «τα θέλω όλα» που οδηγεί στην επώδυνη για την εξωτερική πολιτική της χώρα μας παράταση της εκκρεμότητας.

Πηγή: Kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια