ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Σερβίας-Τουρκίας απασχόλησε τη συνάντηση Τάντιτς-Γκιουλ


Οι διμερείς σχέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ με τον Σέρβο ομόλογό του, Μπόρις Τάντιτς.
Ο κ. Γκιουλ δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι οι σχέσεις Σερβίας-Τουρκίας είναι πολύ καλές και σήμερα έχουν φθάσει στο καλύτερο σημείο τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.


όνισε ότι οι τουρκικές εταιρίες ενδιαφέρονται σημαντικά να συμμετάσχουν στην υλοποίηση έργων στη Σερβία, όπως ο Πανευρωπαϊκός Οδικός Άξονας 10 (“Corridor 10”), που τμήμα του θα διέρχεται από τη Σερβία.

Ο κ. Γκιούλ επισήμανε ότι η συνεργασία Σερβίας-Τουρκίας είναι σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στηρίζονται στη φιλία.

Ο κ. Τάντιτς από την πλευρά του ανέφερε ότι οι σχέσεις Σερβίας-Τουρκίας δοκιμάστηκαν στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι καλές και στηρίζονται στη φιλία και τη συνεργασία.

Σημείωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Βελιγραδίου-Άγκυρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία στον δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης Γκιουλ στο Βελιγράδι υπεγράφησαν σήμερα πέντε διμερείς συμφωνίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Γκιουλ, όσον αφορά την υπογραφή των συμφωνιών, τις χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε αυτές που σχετίζονται με τη μείωση φόρων και στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα τέλη του 2009.



Οι κκ Τάντιτς και Γκιουλ προέτρεψαν Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία



Οι κκ Τάντιτς και Γκιουλ, σε οικονομικό φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι ζήτησαν από Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία

Οι κκ Τάντιτς και Γκιουλ εξέφρασαν την ελπίδα ότι καθώς θα προχωράει η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ θα αυξάνονται και οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα.

Ο κ. Τάντιτς κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην κατασκευή του οδικού Άξονα 10 αλλά και στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με τις ακτές του Μαυροβουνίου και θα διέρχεται από το Σαντζάκ.

Ο κ. Γκιουλ τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία Σερβίας-Τουρκίας είναι ιστορικής σημασίας και εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί σύντομα η Σερβία στην ΕΕ.

Ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι συντελούνται οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Σερβία και οι επιχειρηματίες πρέπει να κατανοήσουν ότι το μέλλον στη Σερβία θα είναι ακόμη πιο ευοίωνο.

Τέλος ο κ. Γκιουλ είπε ότι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψαν Σερβία και Τουρκία θα βοηθήσουν σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Ο κ. Τάντιτς χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και εξέφρασε την ελπίδα η Σερβία να συμμετέχει στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο.


απο.............................ana-mpa.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια