ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, ανατροπές στο ελληνικό ΠΣΑ

Του Γιάννη Αγγέλη

Άσχημη έκπληξη επιφύλαξε ο νέος Βέλγος πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Herman Van Rompuy στον Έλληνα συνάδελφό του κ. Παπανδρέου. Σε ένα περίπου μήνα (11/2) , “εκτάκτως” και εκτός προγράμματος, συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής με μοναδικό θέμα την οικονομία.
Εκεί ο κ. Παπανδρέου –όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του– θα πρέπει να παρουσιάσουν τα “αυτοδύναμα” προγράμματα εξόδου της κάθε χώρας από τη δημοσιονομική κρίση η οποία απειλεί πλέον συνολικά την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Η πρωτοβουλία του κ. Herman Van Rompuy χαλάει αρκετά τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε δρομολογήσει τις εξελίξεις διαμόρφωσης του Προγράμματος Σταθερότητας με βάση την πρόθεση να παραμείνει “άγνωστο” μέχρι τουλάχιστον να πάει στη Βουλή στα τέλη του Ιανουαρίου, ενώ τις κρίσιμες αποφάσεις θα δρομολογούσε το ΕΚΟΦΙΝ του Φεβρουαρίου (16/2) και η τακτική Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου (ισπανική προεδρία). Τώρα η συζήτηση “ανοίγει” ενάμιση μήνα ενωρίτερα και όλοι υποχρεώνονται να ανοίξουν τα “χαρτιά” τους.

Οι χρόνοι “επισπεύδονται” και παράλληλα το Υπ. Οικονομικών υποχρεώνεται να “κοντύνει” το Πρόγραμμα Σταθερότητας σε τρία χρόνια, όπως προβλέπει η Συνθήκη, αντί του αρχικού σχεδιασμού (που παραμένει ως προσδοκία) για τέσσερα χρόνια προσαρμογής.

Στο οικονομικό επιτελείο του κ. Παπακωνσταντίνου επιμένουν ότι το σενάριο τετραετίας “δεν ακυρώνεται, αλλά θα εξαρτηθεί από τις τελικές διαπραγματεύσεις το αν θα παραμείνει ως Plan B...”, εφόσον οι στόχοι για την τριετία δεν επιτευχθούν.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο σενάρια δεν είναι μικρή, ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ και αυξάνει το εύρος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν κατά 2,5 δισ. ευρώ την διετία 2011 – 2012. Η αριθμητική των δύο σεναρίων είναι η ακόλουθη. Το σενάριο τετραετίας που προωθούσε η Κυβέρνηση προέβλεπε ότι το πρώτο βήμα γίνεται με τον Προϋπολογισμό του 2010 με “εξοικονόμηση” πόρων 4% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 9,5 - 10 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια η εξοικονόμηση επεκτείνεται μέχρι και το 2013, προβλέποντας ανάλογες περικοπές κατά 2% περίπου του ΑΕΠ δηλαδή 4,5 – 5 δισ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο σε σχέση με τον προηγούμενο.

Πάει να πει 10 δισ. “εξοικονόμηση πόρων” φέτος, 4,2 δισ. ευρώ το 2011, 5 δισ. ευρώ το 2012 και 5 δισ. ευρώ το 2013.

Συνολικά δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να “αφαιρέσει” από την οικονομία μέσω του δημοσίου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια 24 – 25,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 10 % του ΑΕΠ μέχρι και το 2013.

Αυτό όμως αλλάζει και γίνεται Plan B, με βασικό σενάριο πλέον την κατανομή των πόρων αυτών μέσα στην τριετία 2010 – 2012, όπου τα 10 δισ. πέφτουν το 2010 και στην συνέχεια 2011 και 2012 “πέφτουν” άλλα 7 – 7,5 δισ. ευρώ ετησίως με μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη...!

Αν η αναλογία -που για το 2010 είναι 50% από δαπάνες και 50% από έσοδα- συνεχισθεί μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος, όπως έχει εξαγγείλει ο Παπακωνσταντίνου, τότε η “μετάφραση” της συνολικής “εξοικονόμησης” ισοδυναμεί με περικοπές δαπανών για μισθούς-συντάξεις και παροχή δημόσιων υπηρεσιών κατά 12 – 12,5 δισ. ευρώ και επιπλέον φόρους κυρίως στην κατανάλωση (μέσω των έμμεσων φόρων) και στα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, άλλα 12 – 12,5 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.

Με άλλα λόγια την μεγαλύτερη αφαίρεση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας... σε ειρηνική περίοδο μετά το 1994...

capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια