Στη Νορβηγία η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Στην Ελλάδα;
Οι επιδοτήσεις για την ευρυζωνικότητα στηρίζουν την αμερικανική οικονομία
Προβληματισμός και ανταγωνισμός των εταιρειών στις ΗΠΑ για τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις, που αφορούν στη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των παλιών δικτύων ευρυζωνικών συνδέσεων.
Όταν το Κογκρέσο περιέλαβε 7,2 δισ. δολάρια στις ευρυζωνικές συνδέσεις στο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης το περασμένο έτος, στόχος του ήταν να προσφέρει υψηλής ταχύτητας συνδέσεις και θέσεις εργασίας στον τομέα των επικοινωνιών σε περιοχές των ΗΠΑ, που βιώνουν ελλείψεις και στους δύο τομείς..
Ωστόσο, τώρα, που δίνονται τα χρήματα, πολλές από τις εταιρείες τηλεφώνου και Ίντερνετ, καταγγέλλουν πως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κεφάλαια για την παροχή ευρυζωνικότητας σε περιοχές που τη στερούνται. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως δίνονται μεγάλα ποσά για την αντικατάσταση των παλαιών με νέα δίκτυα σε περιοχές που ήδη εξυπηρετούνται.
Ανταγωνισμός των μικρών εταιρειών
Ορισμένες, τοπικές τηλεφωνικές και καλωδιακές εταιρείες φοβούνται πως θα πρέπει να ανταγωνιστούν εταιρείες που έχουν κερδίσει κυβερνητικές επιδοτήσεις στα ευρυζωνικά συστήματα. Αν αυτά τα δίκτυα παρέχονται σε πιο οικονομικές τιμές, τότε οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τα δικά τους, με κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας και να υποβαθμιστεί το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας.
«Είναι εξαιρετικά άδικο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έρχεται και χρησιμοποιεί μεγάλα ποσά για να βλάψει τις ιδιωτικές εταιρείες», δηλώνει ο Γκάρι Σόρμαν, πρόεδρος της καλωδιακής εταιρείας Eagle Communications με έδρα το Κάνσας, που μετρά περίπου 16.000 πελάτες.
Ταχύτητες έως και 10 Gigabit ανά δευτερόλεπτο
Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι χρηματοδοτήσεις έχουν σχεδιαστεί σωστά. Ισχυρίζεται πως πρέπει να επενδύονται χρήματα για την αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο όχι μόνο σε περιοχές που δεν έχουν Ίντερνετ, αλλά και σε αυτές που ήδη έχουν. Πολλά από τα υπάρχοντα δίκυτα, επισημαίνουν οι αρχές, δεν ανταποκρίνονται στη μεγάλη ζήτηση για ευρυζωνικότητα. Τα νέα επιδοτούμενα δίκτυα θα παρέχουν πολύ καλύτερες συνδέσεις, οι περισσότερες με ταχύτητες έως και 100 Megabites ή ακόμα και 10 Gigabites ανά δευτερόλεπτο σε σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλα ιδρύματα. Πρόκειται για συνδέσεις που είναι 20 έως 2.000 φορές ταχύτερες από το DSL και άλλες καλωδιακές συνδέσεις που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Αμερικανοί.
«Είναι απογοητευτικό ότι οι εταιρείες που δεν εξυπηρετούν επαρκώς αυτές τις περιοχές προσπαθούν να μας αποκόψουν από την παροχή καλύτερων υπηρεσιών», τονίζει ο Λόρενς Σρίκλινγκ, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Διοίκησης Πληροφοριών που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορίας, που αποτελεί παρακλάδι του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και το υπουργείο Γεωργίας, ξόδεψαν περίπου 2 δισεκ. δολάρια στο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης και ψάχνουν μέσα στις στοίβες των αιτήσεων για το που θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα.
Η χρηματοδότηση πηγαίνει στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας, κέντρα Η/Υ και στα προγράμματα για την ενίσχυση της χρήσης της ευρυζωνικότητας. Κυβερνητικές υπηρεσίες, επαρχιακοί συνεταιρισμοί και ιδιωτικές εταιρείες είναι μεταξύ των εκείνων που δικαιούνται να λάβουν χρηματοδότηση. Ακόμη και ορισμένες τηλεφωνικές και καλωδιακές εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση για τις κρατικές επιδοτήσεις, παρότι ανησυχούν για τον ανταγωνισμό από τις άλλες εταιρείες, που έχουν λάβει ήδη χρήματα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_8769.html
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε