ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΙΠΙΛΗ

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ακούω πολύ συχνά την άποψη ότι «εμείς φταίμε για τα χάλια μας». Φαίνεται λογικό. Ποιος άλλος θα μπορούσε να φταίει για τη διαφθορά, την αδιαφορία, για τους πολιτικούς που δεν τα καταφέρνουν, εμείς δεν τους ψηφίζουμε; Μια καλή απάντηση έδωσε η Φωτεινή Πιπιλή (δημοσιογράφος-βουλευτής ΝΔ) σε ταξιτζή που της έκανε τον έξυπνο: Πρέπει να σας κρεμάσουμε όλους τους πολιτικούς, της είπε. Ευχαρίστως, αλλά θα πάρουμε μαζί μας κι εσάς, τους «ταρίφες» και φοροφυγάδες, του απάντησε και αυτός πάτησε γκάζι. Φταίμε, λοιπόν, όλοι μας.


Αφού εμείς φταίμε, μόνοι μας θα τα διορθώσουμε, λέει η κοινή λογική αλλά και η κυβέρνηση. Απλή και υπερήφανη (εθνικώς) στάση. Αλλά τότε γιατί τρέχει πάνω-κάτω ο κ. Παπανδρέου για να πάρει αυτό που δεν ζητάει; Δηλαδή λεφτά. Αντιθέτως, μας σπρώχνουν στην πτώχευση υποσχόμενοι ότι θα μας σώσουν μετά. Η ΕΕ αφήνει τους κερδοσκόπους να μας ληστεύουν με τα επιτόκια. Με επιχείρημα ότι δεν είμαστε αξιόπιστοι. Αυτό είναι ψέμα.
Το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΚΤ) εγγυήθηκαν και έδωσαν χωρίς κανένα δισταγμό ή κωλυσιεργεία 28 δις ευρώ στις Τράπεζες για να σωθούν. Αλλά το ίδιο ελληνικό κράτος και η ίδια ΕΚΤ, η ίδια η ΕΕ, κάνουν ένα σωρό τσιριμόνιες και βάζουν άγριους φόρους για να βρουν περίπου το ίδιο ποσό ώστε να σωθεί μια ολόκληρη χώρα, η Ελλάδα. Η αξιοπιστία δεν παίζει κανένα ρόλο. Η αξιοπιστία των ελληνικών Τραπεζών μόλις προχθές υποβαθμίστηκε αλλά θα πάρουν τη δεύτερη δόση από τα 28 δις χωρίς να πατήσει πόδι καμιά Μέρκελ.
Η Γαλλίδα Υ/Οικονομικών κ. Λαγκάρντ είπε καθαρά ότι για τις δυσκολίες της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου φταίει η Γερμανία. Επειδή επέβαλλε, ως ισχυρότερη οικονομικά χώρα, όρους εκμετάλλευσης στις εμπορικές-οικονομικές σχέσεις με τους εταίρους. Στην έγκυρη Monde Diplomatique υποστηρίζεται ότι πρέπει να τεθεί εκτός ΟΝΕ όχι η Ελλάδα αλλά η Γερμανία επειδή αυτή είναι ο υπαίτιος της κρίσης. Υπερβολή; Ίσως, αλλά εξηγεί το ρόλο της Γερμανίας, το γιατί η κρίση δεν είναι στη ρίζα της εσωτερική υπόθεση κανενός.
Αν οι αιτίες είναι εξωγενείς τότε κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση μόνος του. Τα μέτρα μοιραία θα αποτύχουν. Ο κοσμάκης θα αυτομαστιγώνεται μάταια ενώ οι κερδοσκόποι (δηλ. οι Τράπεζες) θα πίνουν εις υγείαν των κορόϊδων. Έως ότου ξεσπάσει η οργή του ταξιτζή. Και τότε «η Πιπιλή» ίσως δεν προλάβει να αμολήσει την ατάκα της. Θα τρέχει να σωθεί.
Ελεύθερος, Παρασκευή, 9-4-10
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_900.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια