ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Επισήμως και με έγγραφο Μπαρόσο ενημερώθηκε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου για το απευθείας εμπόριο


Επισήμως και με έγγραφο Μπαρόσο
Αποκαλυπτικό: Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για το απευθείας εμπόριο στις 4 Δεκεμβρίου 2009.Εκτεθειμένη είναι η Κυπριακή Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά κυρίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου.



ΕΓΓΡΑΦΟτου Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόσο, ενημέρωνε την Κυπριακή Δημοκρατία και όλα τα κράτη-μέλη για την πρόθεση των Βρυξελλών να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία έγκρισης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Το έγγραφο που αποκαλύπτει ο «Φ» στάληκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, στις 4 Δεκεμβρίου 2009, μέσω του συστήματος «extranet» του Συμβουλίου. Αποστολέας ο Πρόεδρος της Κομισιόν και αποδέκτες ο τότε Προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, καθώς και οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες όλων των κρατών-μελών.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, διά εγγράφου που απέστειλε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, για την πρόθεση των Βρυξελλών να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία έγκρισης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Το έγγραφο, το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Φ» (σ.σ. βλέπε φωτοτυπία), στάλθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, στις 4 Δεκεμβρίου 2009, μέσω του συστήματος «extranet» του Συμβουλίου, ενός κλειστού ηλεκτρονικού κυκλώματος με το οποίο είναι συμβεβλημένα όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να ενημερώνονται για προτάσεις, επίσημες ανακοινώσεις, κανονισμούς κ.λπ. Αποστολέας του εγγράφου είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και αποδέκτες, μέσω του συστήματος «extranet», ο τότε Προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ καθώς και οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «οι (σ.σ. μόνιμες) αντιπροσωπείες θα βρουν συνημμένο το έγγραφο της Κομισιόν…» (delegationswillfind attached Commission documentCΟΜ (2009) 665 final), το οποίο καταρτίστηκε δύο μέρες νωρίτερα, στις 2 Δεκεμβρίου 2009.

Το έγγραφο αυτό που διανεμήθηκε μέσω του εσωτερικού κυκλώματος «extranet», αφήνει εκτεθειμένη τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ισχυριζόταν (σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια) ότι δεν είχε ενημερωθεί. Περισσότερο όμως εκτεθειμένη είναι η ίδια η Κυπριακή Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά κυρίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι οποίοι όχι μόνο έχασαν τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης για αποτροπή της υποβολής του Κανονισμού προς έγκριση στην Ευρωβουλή, αλλά μέχρι χθες, τέσσερις μήνες μετά την επίσημη ενημέρωση της Κομισιόν και του Συμβουλίου προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, αναλώνονταν σε μια προσπάθεια διάψευσης στοιχείων και εγγράφων για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Κύκλοι του Συμβουλίου ανέφεραν στον «Φ» ότι «είναι αστείο να λέγεται ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δεν είχε ενημερωθεί», παραπέμποντας στο έγγραφο που φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται, ότι το έγγραφο αυτό στάλθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία δώδεκα μέρες πριν αποσταλεί σε επτά διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών διά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (16 Δεκεμβρίου). Όπως αποκαλύψαμε χθες, μόνο ένας εκ των επτά αυτών διπλωματών είχε αρμοδιότητα και ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή του συγκεκριμένου εγγράφου. Οι υπόλοιποι έξι έτυχε απλώς να βρίσκονται παλαιότερα στη λίστα παραληπτών, αν και σήμερα δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα ή σχέση με το θέμα που προέκυψε και οι πλείστοι εξ αυτών δεν υπηρετούν στις Βρυξέλλες, αλλά ούτε και στο Κέντρο (ΥΠΕΞ).

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ;
Άγνοια για ουσιώδη στοιχεία γύρω από ενημέρωση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας από την Κομισιόν και το Συμβούλιο αναδεικνύουν οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, κάτι που αν μη τι άλλο, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η Κομισιόν τοποθέτησε στην εσωτερική ιστοσελίδα της ΕΕ το έγγραφο για προώθηση της διαδικασίας έγκρισης του απευθείας εμπορίου και ότι δεν ενημέρωσε την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ωστόσο, το έγγραφο αυτό διανεμήθηκε μέσω του κλειστού κυκλώματος «extranet», του μέσου ενημέρωσης των κρατών-μελών, σε όλες τις μόνιμες αντιπροσωπείες,* (και της Ελληνικής???) περιλαμβανομένης και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας της.
ΤΟΥΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
*Η υποσημείωση είναι δική μας.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_8720.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια