ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Ευρωπαϊκή κρίση δεν εμποδίζει το χρήμα να ρέει στα Σκόπια

http://www.hellasontheweb.org/index.php

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (European Fund for Southeast Europe), ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους οργανισμούς μικροχρηματοδότησης, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη που θα δώσει στις μικρές επιχειρήσεις στην πΓΔΜ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου, στα Σκόπια.

Κατά την επόμενη πενταετία το Ταμείο θα χορηγήσει επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της πΓΔΜ. Τα χρήματα πρόκειται να καλύψουν μακροπρόθεσμα δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δάνεια βελτίωσης κατοικιών σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Klaus Glaubitt,

"οι μικρές επιχειρήσεις είναι ο κινητήρας ανάπτυξης της οικονομίας στην πΓΔΜ. Είναι ζωτικής σημασίας για αυτήν να έχει πρόσβαση σε πιστώσεις, ώστε να γίνει επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Το Ευρωπαϊκό ταμείο θα κάνει ακριβώς αυτό με τα 60 εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης, τα οποία είναι διατεθειμένο να παράσχει στους τοπικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς έως το 2014. Αυτό θα μας επιτρέψει να διευκολύνουμε περίπου 20.000 μικρές επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια. Επίσης προσβλέπουμε στη διερεύνηση περαιτέρω δυνατοτήτων συνεργασίας με αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην πΓΔΜ που μοιράζονται την αποστολή μας, δηλαδή την επέκταση της στήριξης των μικρών επιχειρήσεων."

Πολλές από τις επενδύσεις του Ταμείου θα υποστηρίζονται από παροχή τεχνικής βοήθειας. Το Ταμείο θα εντείνει τις υπηρεσίες του ώστε να βοηθήσει τους εταίρους του να διαχειριστούν τις συνέπειες της κρίσης. Τεχνική βοήθεια θα παρασχεθεί σε τομείς που κινδυνεύουν πιστωτικά αλλά και λόγω κακής εσωτερικής διαχείρισης.

Η ετήσια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου στην Οχρίδα, με περισσότερες από 200 συμμετοχές ειδικών αναπτυξιακής χρηματοδότησης, τραπεζών, καθώς και εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο.

Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, διατείθεται να χρηματοδοτήσει με 900 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για περαιτέρω δανειοδότηση.

Το Ταμείο επέλεξε την πΓΔΜ ως οικοδεσπότη της ετήσιας συνεδρίασης για να στείλει σαφές μήνυμα της δέσμευσής του σε αυτή τη χώρα και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο σύνολό της. Με τις επενδύσεις του αποσκοπεί στο να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη περιοχή.

Συνολικά, από την έναρξή του τον Δεκέμβριο του 2005, το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει προσφέρει περίπου 684 εκατομμύρια ευρώ γισ τη χρηματοδότηση εμπορικών τραπεζών και ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτοί οι εταιρικοί οργανισμοί δανεισμού έχουν μεταδανείσει 1,1 δισ. ευρώ από κεφάλαια του Ταμείου με τη μορφή επιχειρηματικών δανείων σε περίπου 216.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Οι επενδυτές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επενδυτές του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Νοτιοανατολική Ένωση (για όλες τις χώρες δλδ της ΝΑ Ευρώπης πλην της Ελλάδας, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο της ιστορίας του Ταμείου).

Ανάμεσα τους η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, καθώς και η κυβέρνηση της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Δανίας, μέσω των:
German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ)
Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC)
Austrian Development Agency (ADA)
Danish International Development Agency (DANIDA)

Το ενδιαφέρον βέβαια δε βρίσκεται σε αυτές τις κυβερνήσεις που αποτελούν και τους αναμενόμενους επενδυτές, αλλά στην κυβέρνηση της Αλβανίας την οποία βλέπουμε να έχει επενδύσει επίσης στο Ταμείο.

efse

Με αυτούς τους δημόσιους επενδυτές ήρθαν να ενωθούν διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως τα παρακάτω:
International Finance Corporation (IFC)
European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)
KfW
Netherlands Development Finance Company (FMO)
Oesterreichische Entwicklungsbank (OeEB)
the Development Bank of Austria
European Investment Bank (EIB)

αλλά και ιδιωτικά ιδρύματα όπως:
German bank Sal.
Oppenheim and Deutsche Bank
BN&P Good Growth Fund
NORD/LB HORIZONT ή ESPA VINIS Microfinance κ.α.

Σημειωτέον ότι τα ποσά που παρέχονται από τη δυνατή ομάδα των δημόσιων επενδυτών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν "μαξιλάρι" ασφαλείας για τους ιδιωτικούς επενδυτές.

Αυτά, για να μην τρέφει κανείς αυταπάτες ως προς τη μορφή του ενδιαφέροντος που δείχνει η Ευρώπη για την πΓΔΜ και τις γειτονικές χώρες. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο οικονομικό συμφέρον, που καλύπτεται πάντα από το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, μια που αυτό είναι το παραμύθι της εποχής..

Hellas on the Web

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια