-->

Header Ads

Η Αθήνα δεν επικυρώνει υπογεγραμμένες συμφωνίες με τα Τίρανα ενώ ο Οθωμανικός στόλος βρίσκεται στην Αλβανία!

Ενώ η Άγκυρα στέλνει τον στόλο της στο Ιόνιο, κατά συνέπεια ανοίγει και ένα δυτικό μέτωπο με την Ελλάδα, η Αθήνα, δεν έχει ακόμα στείλει προς κύρωση στην Βουλή την συμφωνία με την Αλβανία για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ ταυτοχρόνως υποτίθεται πως διαμαρτύρεται για την αλλαγή στάσης των Τιράνων στο θέμα.
Έτσι, μετά το Αιγαίο η Άγκυρα εξαπλώνεται πλέον και το Ιόνιο, όπου ένα μήνα μετά την επικύρωση από το αλβανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για την παραμονή μόνιμης τουρκικής ναυτικής δύναμης 1.125 ανδρών σε αλβανικά χωρικά ύδατα, η Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσει ναυτική άσκηση στο Ιόνιο από τις 28 έως και τις 30 Ιουνίου.

Για τον σκοπό αυτό κατέπλευσε ήδη από τις 22 Ιουνίου σε αλβανικά λιμάνια τουρκικός στολίσκος TMTG (Turkish Maritime Task Group), αποτελούμενος από τέσσερις φρεγάτες και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης, που είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις στην Τυνησία, Αλγερία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία και Μαυροβούνιο.

Πιο συγκεκριμένα οι φρεγάτες KEMALREΙS (ΜΕΚΟ 200) και GΙRESUN (O.H.Perry ) μαζί με το πλοίο γενικής υποστήριξης AKAR κατέπλευσαν στο λιμάνι του Δυρραχίου, ενώ οι φρεγάτες GAZΙANTEP (O.H.Perry ) και TURGUTREΙS (ΜΕΚΟ 200) έφτασαν στο λιμάνι του Αυλώνα.

Η τουρκική ναυτική δύναμη αναμένεται να αποπλεύσει αύριο, στις 25 Ιούνιου, και καθʼ οδόν προς την ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιήσει ασκήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος, κατευθυνόμενη προς την Αλεξάνδρεια. Στη διαδρομή, την TMTG θα συναντήσει και το υποβρύχιο ΙΝΟΝU (209/1400), που πραγματοποιούσε από τις 17 Ιουνίου επίσκεψη σε ιταλικό ναύσταθμο στον Τάραντα.

Για τις ασκήσεις, που θα πραγματοποιηθούν με πραγματικά πυρά η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει περιοχές, χωρίς να λαμβάνει υπ΄όψιν τα 10 ναυτικά μίλια του ελληνικού εναερίου χώρου, κάτι που προκάλεσε ήδη ελληνική αντίδραση με την έκδοση ελληνικής NOTAM.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η TMTG θα πλεύσει τελικά σε περιοχή δυτικά της Κρήτης, όπου θα ενωθεί με δυο άλλες φρεγάτες, πυραυλακάτους και δυο υποβρύχια για την πραγματοποίηση νέας άσκησης που αναμένεται να φτάσει μέχρι και τις ακτές του Ισραήλ.

Ελληνικά πολεμικά και αεροσκάφη της ΠΑ αναμένεται να παρακολουθούν τις τουρκικές δραστηριότητες, που εμφανίζονται σαν επίδειξη δύναμης σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη.

Το defence-point.gr,υπογραμμίζει πως η Αθήνα θα πρέπει πλέον να προχωρήσει σε δύο άμεσες κινήσεις.
Πρώτον, το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να εγκαινιάσει μία σειρά ασκήσεων στην ανατολική Μεσόγειο τύπου ΤΟΞΟΤΗΣ αλλά και Reliant Mermaid τόσο με την Λευκωσία όσο και με το Τελ-Αβίβ αλλά και γιατί όχι με τις ΗΠΑ, με σκοπό η Άγκυρα να νοιώσει την «καυτή ανάσα» του στο μαλακό της υπογάστριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεύτερον, η Αθήνα θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς τα Τίρανα πως θα υπάρξει επανακαθορισμός των διακρατικών σχέσεων εάν δεν συμβούν δύο πράγματα:
(α) να επιλυθεί ΑΜΕΣΑ το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, δηλαδή να υιοθετηθεί η υπάρχουσα συμφωνία.
(β) να απαιτηθεί από την γειτονική χώρα να είναι πολύ προσεχτική αναφορικά με την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές προς την Αλβανία πως για την Ελλάδα τα Τίρανα ουσιαστικά προχωρούν σε σχεδόν εχθρικές ενέργειες εναντίων της χώρας μας. Σε περίπτωση δε που δεν εισακουσθούν οι εκκλήσεις της Αθήνας τότε θα επηρεαστούν οι Ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας αυτής αλλά και απαιτηθεί, για λόγους ισορροπίας, η παρουσία ναυτικών δυνάμεων στις ακτές και τα λιμάνια στην Βόρεια Ήπειρο.

Ένα τρίτο ζήτημα το οποίο το defence-point θα ήθελε να θέσει στο ΥΠΕΞ είναι το εξής:
H Ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει προς κύρωση στην Βουλή την συμφωνία με την Αλβανία ή όχι; Είναι δυνατόν η προηγούμενη ηγεσία να υπογράφει συμφωνίες, και η σημερινή να διαμαρτύρεται για την στάση των Τιράνων, ενώ η χώρα μας δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια νομιμοποίησης της συμφωνίας στο εσωτερικό;

Μήπως η Αθήνα επιδεικνύοντας «στρατηγική ψυχραιμία» και απέναντι στην Αλβανία «αυτοπυροβολείται» μη στέλνοντας προς κύρωση στο κοινοβούλιο την συμφωνία; Ποιος ο λόγος της κωλυσιεργίας; Πως θα επιμείνουμε, υποτίθεται, στο θέμα όταν δεν το βάζουμε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εμείς οι ίδιοι; Πως συνδέεται το ζήτημα με την «δυσφορία» της Άγκυρας αφού η εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο και για όμοιες διευθετήσεις στο Αιγαίο;

Σε τελική ανάλυση ποιος ο λόγος να υπογράφεις μία επωφελή συμφωνία για την χώρα όταν φοβάσαι (;) να την ενεργοποιήσεις εσύ ο ίδιος;
http://www.defencepoint.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_2143.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.