ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ενημέρωση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ελληνισμού της Διασποράς από τον Τέντ Κάρπεντερ και τον Νικ Λαριγκάκη

Βουλή-Ενημέρωση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ελληνισμού της Διασποράς από τον Τέντ Κάρπεντερ και τον Νικ Λαριγκάκη για τις προσπάθειες της ομογένειας στην προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων
«Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει ότι μαζί με την Κύπρο είναι πολύ πιο σημαντικοί σύμμαχοι για τις ΗΠΑ, από ότι η Τουρκία". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ελληνική Βουλή, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Σπουδών Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου CATO Δρ. Τεντ Γκ. Κάρπεντερ και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα χρειάζεται με κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζει και να μην αφήνει κανένα να ξεχνάει πόσο πολύ έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Υπάρχουν ευκαιρίες για να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα μέσα από τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Πρέπει όμως να τις κυνηγήσουμε γιατί δεν πρόκειται να παραμείνει για πάντα ανοιχτό το παράθυρο. Τώρα είναι η ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε». Ο Δρ Κάρπεντερ, μαζί με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Hellenic Institute, Inc., σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, Νικ Λαριγκάκη, ενημέρωσαν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, για τις προσπάθειες που καταβάλει η ομογένεια στην προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας ο κ. Κάρπεντερ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παλαιότερα, οι ΗΠΑ ήταν υπέρ των θέσεων της Τουρκίας γιατί πίστευαν ότι ήταν το κλειδί στη περιοχή και θα μπορούσε να είναι σημαντικός σύμμαχος. Όμως μετά τη στάση της Τουρκίας στο Ιράκ το 2003 που δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί στα βόρεια της ένα μέτωπο, άλλαξε η πολιτική τους και είναι πιο αρνητική».

Σε ερώτηση αν θα επηρεαστούν οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας προς όφελος της Ελλάδος, μετά την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων για τις θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κάρπεντερ σημείωσε ότι οι θέσεις του δεν προκάλεσαν έκπληξη.

Πάντα όπως είπε, υπήρχαν υπόνοιες ότι ο Ερντογάν καλλιεργεί αντιαμερικανική πολιτική. Ακόμα, ο Δρ Κάρπεντερ, επεσήμανε ότι: -Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι περίοδος αναταραχών λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στο Κογκρέσο και τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς για την εξωτερική πολιτική.

Οι ρεπουμπλικάνοι είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν την επίδραση τους και να έχουν αποτέλεσμα στην εξωτερική πολιτική. -Δεν ξέρουμε ούτε αν τα επόμενα δύο χρόνια ο Ομπάμα θα είναι πάλι πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα υπάρξουν προβλήματα και αδιέξοδα δεδομένης της φύσης των ανισορροπιών που θα υπάρχουν. -Ο πρόεδρος Ομπάμα φαινόταν ειλικρινής και εννοούσε όσα έλεγε προεκλογικά. Νομίζω όμως ότι ήρθε αντιμέτωπος με ισχυρές δυνάμεις στις ΗΠΑ που άμβλυναν την ικανότητα και τη θέληση του να εφαρμόσει τις πολιτικές που εξήγγειλε.

-Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια ή το Ιράκ ίσως η ρητορεία του να μην είναι διαφορετική αλλά η ουσία της πολιτικής πολύ λίγο άλλαξε. -Για τις σχέσεις ΗΠΑ -ΕΕ έγινε προσπάθεια να βελτιωθούν γιατί επιδεινώθηκαν με την πολιτική Μπους, όμως πολύ ισχυρά συμφέροντα κατευθύνουν την πολιτική των ΗΠΑ, ανεξάρτητα ποιος είναι πρόεδρος. -Το ισραηλινό λόμπι ακόμα και μετά τη ψυχρότητα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ισραήλ -Τουρκίας, εκτιμάται ότι θα μείνει ουδέτερο για Ελλάδα και Κύπρο . Προλογίζοντας τον Αντιπρόεδρο του Τμήματος Σπουδών Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου CATO Δρ. Κάρπεντερ, ο Νικ Λαριγκάκης τον χαρακτήρισε ως ένα think tank στις ΗΠΑ που στηρίζει την προώθηση των εθνικών θεμάτων και την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. «Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούμε να προωθήσουμε τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδος και να δώσουμε έμφαση στα ελληνοαμερικανικά συμφέροντα . Είναι σημαντικό να βρίσκονται λοιπόν πάντοτε «thinks tanks”, όπως είναι ο Δρ Κάρπεντερ, γιατί μέσω αυτών γίνεται η πολιτική τις περισσότερες φορές», σημείωσε ο κ Λαριγκάκης.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_9029.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια