ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

H κίνηση ΜΑΤ του Πατριάρχη ανέτρεψε τα σχέδια Σέρβων και Ρώσων



Μια συνάντηση στην σερβική πόλη Νις πριν λίγες μέρες μεταξύ εκπροσώπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη συμμετοχή του Σέρβου Πατριάρχη Πορφύριου ήταν η αφορμή για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να οδηγήσουν το Φανάρι να βγάλει από την απομόνωση την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντάς την με την ονομασία Εκκλησία «Αχρίδος».

ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΦΑΚΑΛΗ
Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, «δέχεται εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν την ιεραρχία, τον κλήρον και τον λαό υπό τόν Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανον» (σ.σ. ο επικεφαλής της Ορθόδοξης εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας) θεραπεύουσα την πληγήν του σχίσματος». Με την απόφαση αυτή ικανοποιεί το αίτημα της γειτονικής χώρας να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», εγκαταλείποντας την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» όπως είχε ζητήσει με επιστολή της στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 2018.

Οι επιδιώξεις Μόσχας-Βελιγραδίου
Πηγές του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ τόνιζαν στο ethnos.gr ότι η Σερβία σε συνεργασία με τον Πατριαρχείο Μόσχας σκόπευαν να προχωρήσουν στην αναγνώριση Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της γειτονικής χώρας εντός Μαΐου ερήμην του Οικουμενικού Πατριαρχείου-μια πρωτοβουλία που ήθελε να προλάβει το Φανάρι.

Μόσχα και Βελιγράδι με την κίνηση αυτή ήθελαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να έρθει το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεύτερο στη σειρά. «Με την απόφασή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο προστατεύει και δεν απεμπολεί τα προνόμια που έχει κατοχυρώσει στο πέρασμα των χρόνων όπως είναι η υπογραφή του Τόμου για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια