ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ... ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση , η ογκώδης εργασιά των , Καθηγητού Βασιλή Φίλια και ερευνητού Γιάννη Πρινιανάκη, "Τα ημαρτημένα του Λεξικού Μπαμπινιώτη"

Μία πρώτη επιλογή ..και έπεται η συνέχεια" Αθήνα 2010, σελ. 765.
Σας παραθέτω το κείμενο του οπισθόφυλου.
Δημήτρης Αλευρομάγειρος.

"Η παρούσα εργασία, στηριζόμενη σε ισχυρή τεκμηρίωση και με συγκεκριμένα στοιχεία, καταρρίπτει την ινδοευρωπαική θεωρία. Σκοπός των συγγραφέων είναι να καταδείξουν το ετοιμόρροπο και ασταθές του ινδοευρωπαικού οικοδομήματος, αλλά και το πώς αυτό οδηγεί στην ακατανοησία της ελληνικής γλώσσας, και όχι να προσθέσουν μία ακόμη επίκριση στο έργο του κ. Μπαμπινιώτη.

Τό λεξικό Μπαμπινιώτη αποτελεί κατα την γνώμη μας , την χαοτική έκφραση μιάς αντιεπιστημονικότητας, γι αυτό και επικρίνεται τόσο γιά τίς αστήρικτες ετυμολογίες του όσο και γιά το ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαίρετης εφαρμογής αυτής της αστήρικτης ινδοευρωπαικής θεωρίας στην πράξη.


Το ανά χείρας έργο δέν θά είχε λόγο υπάρξεως, εάν το αντικείμενο πού πραγματεύεται ο λεξικογράφος δέν τό επέβαλλε, αφ ' ενός μέν διότι αφορά την <ολομέλεια> του έθνους, αφ' ετέρου δέ διότι "το τώ σμήνει μή συμφέρον ουδέ τή μελίσση συμφέρει" κατά την ρήσιν τού εστεμμένου φιλόσοφου , Μάρκου Αυρηλίου[εις εαυτόν, ΣΤ',νδ'] Η συγγραφή μας στέκεται απέναντι στά ατεκμηρίωτα ινδοευρωοπαικά, πού αίρουν τις αμαρτίες και τήν ημιμάθεια τών μετριοτήτων, αλλά καί τών εν πλήρει συγχύσει τελούντων ινδοευρωπαιστών. Γιά εμάς τούς εναπομείναντες πιστούς τών γκρεμισμένων Παρθενώνων και των ορφανών Καρυάτιδων, γιά εμάς τους θαυμαστές των θρυμματισμένων ειδώλων καί τών αθανάτων ιδεών, η γλώσσα είναι θρησκεία καί της θρησκείας αυτής αρχιεροφάντης, αρχιερέας και αρχιμυσταγωγός είναι ο Όμηρος καί ιερείς του οι Αισχύλοι, οι Πλάτωνες, οι Αριστοτέληδες, οι Ηράκλειτοι, οι Επίκουροι,οι Αριστοφάνηδες, οι Πλούταρχοι πειθόμενοι τοίς κοίνων ρήμασι πορευόμαστε καί όχι τοίς τών θεραπόντων τών ανυπάρκτων Ινδοευρωπαίων.

Απόλυτα μάς εκφράζει ο λόγος του Ψυχάρη [Τό ταξίδι μου, Εισαγωγή] :
" Γλώσσα καί πατρίδα είναι τό ίδιο.
Νά πολεμά κανείς γιά την πατρίδα του ή γιά τήν εθνική του γλώσσα ένας είναι ο αγώνας.
Πάντα αμύνεται περί πάτρης".


http://ellinikoforum.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια