-->

Header Ads

Σκόπια – Δημοσκόπηση: δεν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό

http://echedoros-a.blogspot.com/

«Η κοινή γνώμη στην πΓΔΜ είναι εναντίον μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας που να περιλαμβάνει νέα διεθνή ονομασία για τη χώρα με γεωγραφικό προσδιορισμό»

Αυτό δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της σκοπιανής εφημερίδας ‘ Ντνέβνικ ’, που διενεργήθηκε με αντιπροσωπευτικό δείγμα, όπως γράφει.

Η έρευνα επιβεβαιώνει το υψηλό ποσοστό υποστήριξης προς την ηγεσία της χώρας σχετικά με το θέμα αυτό αλλά και τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν στις δύο βασικές εθνικές κοινότητες – των Σλάβων και των Αλβανών- στα βασικά ζητήματα για το μέλλον των Σκοπίων.

Οι σλαβομακεδόνες εγκρίνουν κατά δύο τρίτα την πολιτική του Γκρουέφσκι για το όνομα της χώρας. Το 61 τοις εκατό, δηλαδή, εγκρίνει την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος και το 31 τοις εκατό δεν την εγκρίνει.

Ενώ ο αλβανικος πληθυσμός της χώρας κατά 69 τοις εκατό δεν συμφωνεί με το χειρισμό της κυβέρνησης για την ονομασία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις διπλωματικές πληροφορίες, που ισχυρίζονταν ότι και οι δύο πλευρές είναι πολύ μακριά από μια συμβιβαστική λύση. Επιπρόσθετα οι δηλώσεις που γίνονται για έναν πιθανό συμβιβασμό τον Ιούνιο, δεν έχουν πραγματική βάση.

«θα απαιτηθεί σοβαρή προσπάθεια για να πειστεί το κοινό να υποστηρίξει μια συμβιβαστική συμφωνία, που θα προτείνεται από το διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν η κοινή γνώμη να αλλάξει άποψη έν μία νυκτί. Είναι δύσκολη, ακόμη, οποιαδήποτε απόφαση μέχρι το Νοέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα», γράφει η ‘Ντνέβνικ’.

Η αντίθεση η οποία υπάρχει σε κάποια συμβιβαστική λύση, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι γιατί πολλοί λίγοι πιστεύουν ότι η Αθήνα προωθεί μόνον μια ονομασία, με γεωγραφικο προσδιορισμό, της Μακεδονίας , ενώ αντίθετα πάρα πολλοί, πιστεύουν ότι (κατά 80%) η Ελλάδα επιδιώκει την αλλαγή της ταυτότητας τους και όχι, όπως ισχυρίζεται μόνο το όνομα.

Στην εκδοχή αυτή αντιδρά το 70% των πολιτών της σφυγμομέτρησης.

Ένα άλλο ποσοστό που ανέρχεται στο 60% πιστεύει ότι χωρίς αλλαγή στο όνομα πρέπει να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτό το ποσοστό είναι σαφές ότι επηρρεάζεται από τις κυβερνητικές θέσεις.

Τεράστιες διαφορές, επισημαίνει το δημοσίευμα, υπάρχουν μεταξύ των Αλβανών και των Σλαβομακεδόνων σε θέματα που αφορούν την επιβίωση του κράτους, με την αναβολή της απόφασης για το όνομα και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η έρευνα γράφει η ‘Ντνέβνικ’ έγινε αμέσως μετά την δήλωση του αμερικανού πρέσβη Φίλιπ Ρίκερ ότι το μέλλον της χώρας απειλείται από την αδυναμία επίλυσης της ονομασίας.

Σε αυτό συμφώνησε το 38 τοις εκατό των ερωτηθέντων ενώ το 55 τοις εκατό δεν βρήκε τόσο σοβαρές τις συνέπειες της αναβολής του συμβιβασμού.

Διαμετρικά αντίθετες είναι αντιλήψεις, τονίζει η εφημερίδα των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών.

Οι Αλβανοί βρίσκουν ότι το μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο κατά 64 τοις εκατό, ενώ αντίθετη άποψη έχουν οι Σλαβομακεδόνες με ποσοστό 56 τοις εκατό.

Δημοψήφισμα για το όνομα

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το όνομα της χώρας οι απόψεις είναι διαφορετικές στους πολίτες με σλαβική καταγωγή και αυτούς με αλβανική.

62 τοις εκατό του συνόλου επιθυμεί να γίνει δημοψήφισμα ενώ εναντίον είναι το 34 τοις εκατό.

Στο 34% συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που δεν επιθυμούν καμία λύση με την Ελλάδα και ζητούν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Ενώ η πλειοψηφία των Αλβανών (54%) επιθυμεί να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα της χώρας.

Το συμπέρασμα γράφει η σκοπιανή εφημερίδα είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν πειστεί πως η αποδοχή ενός γεωγραφικού προσδιορισμού της ονομασίας για διεθνή χρήση, δεν θα επηρρεάσει την ταυτότητα τους.

Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που απορρέει από τους ίδιους τους πολιτικούς της χώρας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμπό “Rating”κατόπιν αίτησης της εφημερίδας « Ντνέβνικ».

Διενεργήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.080 ενήλικων πολιτών μεταξύ της 15ης και 18ης Μαίου 2010.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.