ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γκαουλάιτερ με δικαίωμα βέτο για την Ελλάδα!

Τα δημοσιεύματα έχουν πλέον επιβεβαιωθεί. Η Γερμανία σκοπεύει να πατήσει για άλλη μια φορά την κατοχική «μπότα» της στη χώρα μας και απαιτεί να της εκχωρήσουμε την κυριαρχία μας, καθώς σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός Ευρωπαίου επιτρόπου στην Ελλάδα, ο οποίος θα ασκεί τη δημοσιονομική πολιτική. Στην ουσία, δηλαδή, σχεδιάζει την τοποθέτηση ενός μη εκλεγμένου από τον ελληνικό λαό «μίνι πρωθυπουργού», ο οποίος θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των διεθνών δανειστών. Την είδηση έφερε για πρώτη φορά στο φως η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times». Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε ότι ο επίτροπος, ο οποίος θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα μπορεί να ασκεί βέτο στις αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ο «εντεταλμένος» θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα έχει την αρμοδιότητα να θέτει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις, εφόσον αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών.

Η Ελλάδα θα πρέπει, δηλαδή, να δεχτεί την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας στην Ε.Ε., αλλά και να δεσμευτεί νομικά ότι θα διαθέτει τα έσοδά της πρωτίστως και κυρίως για την εξόφληση του χρέους της. «Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο διάστημα» ανέφερε το κείμενο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Μετά τους «Financial Times» την είδηση επιβεβαίωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μέσω «ευρωπαϊκής πηγής», ενώ κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στην Deutsche Welle την ύπαρξη του σχεδίου, αρνήθηκαν ωστόσο να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για γερμανικό σχέδιο.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ανέφερε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες επικρατέστερος για τη θέση του «εντεταλμένου» στην Ελλάδα είναι ο Φινλανδός, Ευρωπαίος επίτροπος, Ολι Ρεν, επειδή «γνωρίζει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, γνωρίζει από χρήματα και, το βασικότερο, δεν είναι Γερμανός».

Σύμφωνα με την «Frankfurter Allgemeine», την πρόταση περί επιτρόπου υποστηρίζει και ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πρώην επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στις Βρυξέλλες, αλλά και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος έκανε σχετικές δηλώσεις στην εφημερίδα «Bild» που κυκλοφορεί σήμερα. «Κατά την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος χρειαζόμαστε καλύτερη ηγεσία και επιτήρηση. Αν οι Ελληνες δεν το καταφέρουν αυτό, τότε η ηγεσία και η επιτήρηση θα πρέπει να δοθούν έξωθεν, για παράδειγμα μέσω της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέσλερ.

Αρνητική, ωστόσο, στο ενδεχόμενο τοποθέτησης Ευρωπαίου επίτροπου στην Ελλάδα είναι η Κομισιόν, η οποία απορρίπτει το σχέδιο, αν και επισημαίνει ότι η παρουσία της στην Ελλάδα θα ενισχυθεί. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας».
Πάντως, στο Βερολίνο, το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Μρίντερλε μάλιστα, πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ζήτησε άκαμπτη στάση προς την Αθήνα.

Υπό αυτό το κλίμα ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται κυρίως να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.


Μαρία Παναγιώτου


«Πρώτα τα χρέη και μετά οι άνθρωποι» λένε οι δανειστές


Την πρωτοφανούς αγριότητας αντικοινωνική απαίτηση τα φορολογικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου να πηγαίνουν απευθείας στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και ό,τι περισσεύει να διατίθεται για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες περιλαμβάνει το έγγραφο-βόμβα για την τοποθέτηση της Ελλάδας υπό την κηδεμονία των δανειστών.

«Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί νομικά ότι θα δίδει απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του μελλοντικού της χρέους» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο. «Η δέσμευση αυτή πρέπει να υιοθετηθεί νομοθετικά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Και υπογραμμίζεται στο ίδιο έγγραφο: «Τα κρατικά έσοδα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά πρώτο και κύριο λόγο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μόνο πιθανά υπόλοιπα εσόδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πρωτογενών δαπανών».

Μάλιστα, στο έγγραφο σημειώνεται ότι με τους παραπάνω όρους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με στάση πληρωμών. Και αυτό διότι, αν δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των δανειστών, οι οποίοι θα απαιτούν όρους προκειμένου να εκταμιεύσουν κάποια δόση ή μη λήψη της δόσης, θα αφαιρείται το σχετικό ποσό από τη λειτουργία του ελληνικού κράτους και όχι από τους πιστωτές. Ετσι, όταν δεν θα καταβάλεται κάποια δόση, δεν θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, ενώ με τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου θα πληρώνονται κανονικά οι λήξεις ομολόγων και οι τόκοι.


«Ο Παπανδρέου ήξερα τα σενάρια για επίτροπο από τη Σύνοδο του Οκτωβρίου!»


Η εξωφρενική πρόταση των Γερμανών για την τοποθέτηση ξένου επιτρόπου στην Ελλάδα για τον έλεγχο του εθνικού Προϋπολογισμού συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των πολιτικών κομμάτων. Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, ήταν το σχόλιο του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπρόσωπου Παντελή Καψή. «Αστειότητες» χαρακτήρισαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατία την πρόταση και προσέθεσαν: «Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».

Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, που συνυπέγραψαν το Μνημόνιο αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και πρωτοστάτησαν στον ερχομό του άτυπου επιτρόπου στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ξεσηκώθηκαν -με καθυστέρηση- στο άκουσμα της έλευσης του τυπικού επιτρόπου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, που δεν έχει πειστεί ακόμα για τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι «αν τα δημοσιεύματα ισχύουν, θα πρέπει και πάλι να αποκρουστεί οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση περί "επιτρόπων" στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, κατόπιν εορτής, ο κ. Μπεγλίτης υποστηρίζει ότι ορισμένοι εταίροι είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν «επιτρόπους» και «κηδεμονία», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κάτι στο οποίο είχε «τότε, αντιταχθεί ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου». Φυσικά για την «ηρωική» αυτή προσπάθεια του τέως πρωθυπουργού ουδεμία νύξη είχε γίνει ούτε από τον ίδιο ούτε από τους συνεργάτες του. Δεν είχε θεωρήσει ο κ. Παπανδρέου ότι ήταν υποχρέωσή του να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για ένα τόσο μείζον αίτημα που διατύπωσαν τότε -εφόσον το έκαναν- οι ηγέτες της Ε.Ε.;

«Οποιος θέτει σε έναν λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα» δήλωσε σχετικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που προφανώς αγνοεί ο ίδιος ότι το κόμμα του υποστηρίζει πως το δίλημμα αυτό τέθηκε ξανά και μάλιστα σε σύνοδο κορυφής όπου ήταν και ο ίδιος παρών.

«Δεύτερη κατοχή» χαρακτήρισε ο ΛΑΟΣ την «ιδέα αποστολής επιτρόπου στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «καταλύει την εθνική κυριαρχία». Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία, τροφοδοτώντας έτσι λαϊκιστικές και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή». Εντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ.


Κώστας Παπαχλιμίντζος


Εκβιάζουν με τα εργασιακά για να δεχτούν το «κούρεμα»

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι (IIF) πιστοποιούν ότι για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για το λεγόμενο «προμνημόνιο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί όλα τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που περιλαμβάνει το προμνημόνιο, όπως για παράδειγμα τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και να πάρει μια ανάσα η ελληνική οικονομία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το IIF αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση ενός εθελοντικού PSI. Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι συζητήσεις για άλλα θέματα συνεχίζονται». Τα «άλλα θέματα» είναι ο διπλωματικός τρόπος με τον οποίο το IIF προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, αν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το προμνημόνιο.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχεται πλέον δημόσια ότι «βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο παράλληλες διαδικασίες». Με γραπτή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα». Δηλαδή και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παραδέχεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας ιδιότυπος εκβιασμός, που από το αποτέλεσμά του εξαρτώνται οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Συνεπώς, από τη μια η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή ομολόγων αξίας 14,5 δισ. ευρώ, το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, από την άλλη, όμως, για να συμβούν όλα τα παραπάνω και να πάρει η ελληνική κοινωνία μια μικρή ανάσα ζωής, πρέπει να υποταχθεί στις ορέξεις των δανειστών της χώρας και να αποδεχτεί δραματικές μειώσεις μισθών και περισσότερη φτώχεια.

Επιμένει η τρόικα σε μειώσεις μισθών με τις ευλογίες του Βενιζέλου

Μπορεί η τρόικα να απαιτεί σκληρά μέτρα, ωστόσο δεν ξέρει ποια θα είναι τα αποτελέσματά τους. Το ότι είναι εντελώς αδιάβαστη -αν όχι επικίνδυνη-για την ελληνική αγορά εργασίας και την κοινωνία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ζητάει από την ελληνική πλευρά, σε συνεργασία με τα δικά της τεχνικά κλιμάκια, να ετοιμάσει προβολές έως και το 2014 για όλα τα μέτρα! Το αίτημα αυτό τέθηκε στη συνάντηση που είχαν οι τροϊκανοί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το Σάββατο και μετά την υποβολή του έγιναν συνεχείς συσκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Στόχος είναι, έστω και την ύστατη ώρα, να διαπιστωθεί «με νούμερα» ποια θα είναι η συνολική επιβάρυνση που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, τη μείωση στον κατώτατο μισθό και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 10% (5% για τον εργοδότη και 5% για τον εργαζόμενο).

Γίνεται σαφές ότι οι δανειστές της χώρας δεν τεκμηριώνουν τις απαιτήσεις τους, πέρα από την πάγια, δογματική θέση τους για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να προέλθει μέσα από τη μείωση του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί το υπουργείο Εργασίας επίσημα να εκφράζει την άποψη ότι «είναι καταρχάς θετικό το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται βήμα βήμα», όμως κορυφαία στελέχη του εξέφραζαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις την ενόχλησή τους από την εμμονή της τρόικας, που δεν στοιχειοθετείται με πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της τρόικας με τους επιτελείς του υπουργείου Εργασίας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. «Η αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο τους εργαζομένους -και μάλιστα τους προστατευόμενους εργαζομένους, όταν πρόκειται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα-, αλλά περιλαμβάνει και τους ανέργους, περιλαμβάνει και τη νέα γενιά» είναι η χαρακτηριστική δήλωσή του. Με άλλα λόγια αφήνει να εννοηθεί ότι για να μπουν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας, πρέπει να πετσοκοπούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ. Ο ίδιος θεωρεί ότι σκέφτεται τη νέα γενιά, με το να της υπόσχεται μισθούς πείνας...


Βασίλης Αγγελόπουλος

http://www.dimokratianews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια