ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η ΕΝΙ αποκαλύπτεται και ζητά συνεργασία με την…Τουρκία. Οι Ιταλοί δεν θέλουν να γίνει ο East Med

«Η Ευρώπη, πρέπει να βρει έναν τρόπο διαχείρισης της σχέσης της με την Τουρκία, ελαχιστοποιώντας τις συγκρούσεις και διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη συνεργασία». Η άποψη ανήκει στον Marco Piredda, Ανώτερο Αντιπροέδρο του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού, της ΕΝΙ, η οποία έχει συμφωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία για εξορύξεις σε κυπριακά θαλάσσια «οικόπεδα». Ο κ. Πιρέντα μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Degasperi (Fondazione Degasperi) συνέδεσε ευθέως την συνέχιση των εξορύξεων με την επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε λοιπόν πως «μια σημαντική μείωση των εντάσεων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου που κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2017. Η πρόοδος προς την επίλυση αυτής της διαμάχης θα διευκόλυνε την έναρξη συνομιλιών για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, και τελικά της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τρόπο που ωφελεί την περιοχή στο σύνολό της, και την Ευρώπη επίσης».

Και ολ αυτά την ώρα που λόγω της πανδημίας μπαίνουν στο συρτάρι, μεγάλα ενεργειακά σχέδια όπως ο αγωγός East Med, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού επηρεάζουν την ενεργειακή βιομηχανία. Η Ιταλία έτσι κι αλλιώς δεν έβλεπε με καλό μάτι τον αγωγό East Med. Αντιθέτως επιδιώκει την συνεργασία με την Τουρκία και σε ότι αφορά την ενέργεια και σε ότι αφορά τον έλεγχο της Μεσογείου. Η Ιταλία είναι ανταγωνιστής της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα. Φάνηκε αυτό και τις τελευταίες μέρες με τις κοινές ιταλο-τουρκικές ασκήσεις στο Λιβυκό. Ρώμη και Άγκυρα στηρίζουν την κυβέρνηση του Σάρατζ στην Τρίπολη , η οποία και έχει υπογράψει το παράνομο Συμφωνο καθορισμού ΑΟΖ με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα και η ΕΕ επιτρέπει με την στάση της στην Τουρκία να διεκδικεί περιοχές της Κύπρου και της Ελλάδας. Η επιδερμική λεκτική στήριξη της Ε.Ε. προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για τη νέα παράνομη γεώτρηση του Yavuz αφήνει το περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίσει ανενόχλητη την πειρατική της δράση στην περιοχή. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Exxon Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται να ακολουθούν την ίδια τακτική και η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Τotal.

ΕΝΙ: Mare nostrum και συνεργασία με την Τουρκία

Ο κ. Μάρκο Πιρέντα, χαρακτηρίζει ακόμα την Μεσόγειο και ειδικά την ανατολική Μεσόγειο, με το ρωμαϊκό Mare nostrum (η θάλασσα μας). Αναλύοντας την κατάσταση είπε: «Θα ήταν αδύνατο, σε μερικές γραμμές, να μη θυμηθούμε την ιστορική δυναμική και συγκρούσεις που εξακολουθούν να σηματοδοτούν αυτό το μέρος του Mare Nostrum. Μεταξύ αυτών μπορούμε να θυμόμαστε, πρώτα απ’ όλα, τις ακόμη ανεπίλυτες διαφορές στα θαλάσσια σύνορα (Κύπρου-Τουρκίας, Λιβάνου-Συρίας και Λιβάνου-Ισραήλ), που εξακολουθούν να εμποδίζουν την κερδοφόρα περιφερειακή συνεργασία».

Τόσο ο Πιρέντα όσο και άλλοι Ιταλοί αναλυτές δεν κρύβουν πλέον την θέση τους ότι η λύση των προβλημάτων και των αδιεξόδων βρίσκεται στην συνεργασία με την Τουρκία.
Πρακτικά προτείνουν να εμπλακεί σε όλα τα ενεργειακά σχέδια η Τουρκία. Κάτι βεβαίως που θα γίνει σε βάρος της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Την προηγούμενη βδομάδα το Center for European Reform φιλοξένησε άρθρο Ιταλού αναλυτή που εστιάζει στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των προστριβών Κύπρου-Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ότι, παρά το ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή αφορούν την Ένωση, ωστόσο υπάρχουν τομείς, όπως το προσφυγικό, όπου οι δύο πλευρές έχουν «κοινά συμφέροντα». Η Ευρώπη, όπως σημειώνεται, πρέπει να βρει έναν τρόπο διαχείρισης της σχέσης της με την Τουρκία, ελαχιστοποιώντας τις συγκρούσεις και διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη συνεργασία .

Οι Ιταλοί προκειμένου να μην γίνει ο East Med, ο οποίος θα ανεβάσει τις μετοχές Κύπρου και Ελλάδας (όπως φυσικά και του Ισραήλ και της Αιγύπτου) στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, προτείνουν σταθμό υγροποίησης του φυσικού αερίου πάνω στην Κύπρο και από εκεί την μεταφορά του με πλοία, προς την Ευρώπη. Κάτι όμως που δεν αλλάζει την στήριξη της Ιταλίας προς την Τουρκίας.

http://www.armynews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια