ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πάνω από 160.000 ραντεβού για τις ηλικίες 30-44 - Εμβολιασμός στο σπίτι για τους κατάκοιτους από 15 Μαΐου


Ανοίγει ο δρόμος για τον κατ' οίκον εμβολιασμό χιλιάδων πολιτών, που έχουν κινητικά προβλήματα ή είναι κατάκοιτοι, και οι οποίοι από τις 15 Μαΐου και μετά έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» με κινητά συνεργεία, ενώ οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ειδικό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί προσεχώς, μόλις το υπουργείο Υγείας ολοκληρώσει την τεχνική επεξεργασία. Στο μεταξύ τα ραντεβού στην σχετική πλατφόρμα για εμβολιασμούς από πολίτες ηλικίας 30 έως 44 ετών έχουν ξεπεράσει αθροιστικά τα 160.000 και αυξάνονται συνεχώς, παράλληλα και με τα νέα εμβολιαστικά κέντρα που μπαίνουν στη μάχη.

Πιο αναλυτικά, περίπου 120.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και σχεδόν 44.000 ηλικίας 40-44 ετών έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Αναφορικά, με τον κατ' οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας, «επειδή είναι πιο σύνθετη άσκηση είναι καλύτερα να πάμε στο μονοδοσικό εμβόλιο», ανέφερε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι από τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει επάρκεια και για το εμβόλιο της Johnson&Johnson, που είναι μονοδοσικό.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 5.000 άτομα ηλικίας 30-39 και από το πρωί 500 από την ηλικιακή ομάδα 40-44.

Παράλληλα, όμως, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο «μεγάλο μας πρόβλημα», όπως είπε, που δεν είναι άλλο από τους ανεμβολίαστους ανθρώπους των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων.

Στο ερώτημα γιατί θα διατηρηθεί για μερικές ημέρες ακόμη το γραπτό μήνυμα, ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι «στα sms υπάρχει και ένας συμβολισμός, ότι κατ' αρχήν εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας. Με την τυχόν κατάργηση των sms θα δημιουργείτο ένα ρεύμα ότι πλέον μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα (…)». «Ανοίγουμε σταδιακά, μετρημένα, αλλά πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε πολύ, δεν μας έχει αφήσει η πανδημία», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Ένα από τα λίγα πράγματα που έχουν υψηλό συμβολισμό, είναι το γραπτό μήνυμα. Ένα άλλο είναι το πέρας της κυκλοφορίας κάποια ώρα το βράδυ Τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα έχουν και μια παιδαγωγική λειτουργία».

Στην πορεία της συνέντευξης, ο υπουργός υπογράμμισε τα «ισχυρά όπλα» που διαθέτουμε πλέον, όπως είναι ο εμβολιασμός, που «προχωρεί με φοβερούς ρυθμούς, σε λίγο έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα από τον αρχικό μας υπολογισμό για 1.100 κέντρα. Μέχρι τέλος Μαΐου έχουμε βάλει στόχο να έχουμε 5 εκατ. (εμβολιασμένους), άρα πλησιάζουμε προς το 50% των εμβολιασμένων με μία δόση. Θα είναι ένας επαρκέστατος όρος για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», σημείωσε με έμφαση. Ωστόσο, «πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή, αυτοσυγκράτηση, προσοχή», ζήτησε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.

Κάνοντας, όμως, και ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου ως τώρα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι η Ελλάδα που ήταν πριν από ορισμένα χρόνια», φέρνοντας το παράδειγμα των σχεδόν 100 εκατ. ηλεκτρονικών συναλλαγών, που σημαίνει ότι «έχουμε γλιτώσει αυτές τις προσωπικές επαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες». Ενώ υπογράμμισε και τις «πολύ δυνατές» υποδομές στο χώρο της υγείας- υποδομές που «θα παραμείνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κυρίως όμως, συμπλήρωσε, «έχουμε φτιάξει ένα σοβαρό κράτος», γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα μηνύματα που ο Γ. Γεραπετρίτης παίρνει από το εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ, «πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στη γραφειοκρατία του εμβολιασμού».

Και στο «δια ταύτα», «σπάμε τα στερεότυπα ως χώρα, που ήταν ότι είμαστε μια χώρα με ήλιο, θάλασσα, καλούς ανθρώπους αλλά δεν είχε κράτος. Αυτό σπάει αρκετά». Επίσης «είχαμε μια παράσταση ότι ήμασταν ψηφιακά αναλφάβητοι, αυτό κι αν έχει σπάσει. Παρά την κρίση, έχουμε καταφέρει και διατηρούμε μια μετρημένη αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα ότι θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε».

Τέλος, τρεις είναι οι στόχοι από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη: υγεία, παραμονή του εργατικού δυναμικού στη θέση του και στη συνέχεια, «να ρολάρουμε για να κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια