-->

Header Ads

Ο Vilhjalmur Stefansson ανακάλυψε τη δίαιτα των σαρκοφάγων στις αρχές του 1900 ενώ ζούσε με τους Inuit

 

Ο Vilhjalmur Stefansson ανακάλυψε τη δίαιτα των σαρκοφάγων στις αρχές του 1900 ενώ ζούσε με τους Inuit

Γεννημένος το 1879, ο Vilhjalmur Stefansson ήταν Καναδός εξερευνητής και ανθρωπολόγος γνωστός για τις αποστολές του στην Αρκτική και την έρευνά του στον πολιτισμό των Inuit, συμπεριλαμβανομένων συνολικά 12 ετών που έζησε μεταξύ των Inuit.
Η έρευνα του Stefansson περιλάμβανε μια εκτενή μελέτη της παραδοσιακής διατροφής των Inuit και των επιπτώσεών της στην υγεία τους. Ο Στέφανσον παρατήρησε ότι ο λαός των Ινουίτ, που ζούσε στις αρκτικές περιοχές του Καναδά, της Αλάσκας και της Γροιλανδίας, ζούσε σχεδόν εξ ολοκλήρου με μια δίαιτα με κρέας και ψάρι, με πολύ λίγη φυτική τροφή.
Η δίαιτα Inuit ήταν πλούσια σε πρωτεΐνες, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ήταν υγιείς με σχεδόν μηδενικά ποσοστά χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Στην πραγματικότητα, ο Stefansson είπε ότι ήταν οι πιο υγιείς άνθρωποι που είχε δει ποτέ, παρά το γεγονός ότι ζούσαν σχεδόν στο σκοτάδι για μεγάλο μέρος του έτους, ανίκανοι να κυνηγήσουν ή να εργαστούν έξω.
Οι Ινουίτ επιβίωναν σχεδόν εξ ολοκλήρου με μια δίαιτα με κρέας και ψάρι, με πολύ λίγη φυτική τροφή. Έφαγαν καριμπού, μόσχοξ, φώκια, θαλάσσιο θαλάσσιο ίππο, λύκους και πολική αρκούδα. Έτρωγαν επίσης διάφορα είδη ψαριών, όπως αρκτικό κάρβουνο, ιππόγλωσσα και λευκά ψάρια. Οι Ινουίτ απολάμβαναν το λίπος, έδωσαν προτεραιότητα στις εναποθέσεις λίπους πίσω από τα μάτια, το σαγόνι και γύρω από τα όργανα των ζώων που κυνηγούσαν. Το άπαχο κρέας και τα όργανα ταΐζαν τα σκυλιά.
Με βάση τις παρατηρήσεις του για τον λαό των Ινουίτ, ο Στέφανσον έγινε υπέρμαχος μιας δίαιτας χωρίς κρέας και υποστήριξε ότι μια τέτοια δίαιτα ήταν η βέλτιστη για την ανθρώπινη υγεία. Πίστευε ότι η παραδοσιακή δίαιτα Inuit, η οποία ήταν υψηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, ήταν στην πραγματικότητα πιο υγιεινή από τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που συνιστούσαν οι περισσότεροι διατροφολόγοι εκείνη την εποχή.
 
Τα ευρήματα του Stefansson αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση από την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία πίστευε ότι μια δίαιτα χωρίς κρέας πρέπει να είναι ανεπαρκής σε βιταμίνες και επιβλαβής. Σίγουρα θα πάθεις σκορβούτο;!
 
Για να αποδείξει ότι οι επικριτές του έκαναν λάθος, ο Στέφανσον πήγε οικειοθελώς στο νοσοκομείο Bellevue της Νέας Υόρκης με έναν συνάδελφό του εξερευνητή και ξεκίνησε ένα πείραμα όπου δεν έτρωγαν τίποτα άλλο εκτός από λιπαρό κρέας για έναν ολόκληρο χρόνο. Ο Stefansson αρρώστησε μόνο μία φορά και τότε οι πειραματιστές τον έβαλαν να κόψει το λίπος από τη διατροφή του.
 
Στο τέλος της χρονιάς και οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι ένιωθαν φανταστικά και ότι ήταν σε καταπληκτική υγεία.
 
Οι πειραματιστές ανέφεραν: «Και οι δύο άνδρες ήταν σε καλή φυσική κατάσταση στο τέλος της παρατήρησης. Δεν υπήρχαν υποκειμενικές ή αντικειμενικές ενδείξεις οποιασδήποτε απώλειας σωματικού ή ψυχικού σθένους. Τα δόντια δεν παρουσίασαν αλλοίωση και η ουλίτιδα είχε εξαφανιστεί. Υπήρξε, ωστόσο, αύξηση στις εναποθέσεις πέτρας στο πόδι του Stefansson. Η αποβολή του εντέρου ήταν ανενόχλητη». Σημείωσαν επίσης ότι τα σκαμνιά των συμμετεχόντων ήταν μικρότερα και δεν μύριζαν.
Ο Stefansson ήταν ένας παραγωγικός συγγραφέας και έγραψε εκτενώς για την εποχή του με τους Inuit και την ανακάλυψή του για μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, υψηλή πρωτεΐνη και μηδενικούς υδατάνθρακες. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν Όχι από το ψωμί μόνο (1946), The Fat of the Land (1956) και My Life with the Eskimo (1912).
Υπάρχει ατελείωτη σοφία στους παραδοσιακούς πολιτισμούς. Μόνο τον περασμένο αιώνα, με τη διαφθορά των διατροφικών μας κατευθυντήριων γραμμών από τη θρησκευτική ιδεολογία και τις εταιρείες τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων που εστιάζουν στο κέρδος, ξεχάσαμε τι είναι η σωστή ανθρώπινη διατροφή.
 
Μια δίαιτα με λιπαρό κρέας λειτούργησε για τους Ινουίτ και άλλους παραδοσιακούς πολιτισμούς όπως οι Μασάι, οι Ινδιάνοι της Πεδιάδας και οι Αβορίγινες, θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσάς;
Ευτυχώς, αυτές τις μέρες δεν χρειάζεται να κάνετε ένα πείραμα 12 μηνών στο νοσοκομείο Bellevue στη Νέα Υόρκη για να αποδείξετε την αποτελεσματικότητα της δίαιτας των σαρκοφάγων! Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες επιτυχίας στο διαδίκτυο.

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε τη δίαιτα των σαρκοφάγων και θα θέλατε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για επιτυχία, θα πρέπει να συμμετάσχετε στην Πρόκληση Carnivore του Dr. Chaffee. Μια νέα κοόρτη ξεκινά την πρώτη κάθε μήνα και οι εγγραφές είναι πλέον ανοιχτές. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να εγγραφείτε μέσω του παρακάτω συνδέσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.