Σαμαράς: Θα εκπλαγούν, σύντομα, όσοι πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της άφθονο πολιτικό χρόνο
Σημεία τοποθέτησης Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση των Υπευθύνων Τομέων Πολιτικής Ευθύνης του κόμματος
«Συναίνεση δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Είναι αρετή και υπευθυνότητα. Η συναίνεση έχει και άλλη όψη. Αποφασιστικότητα για ρήξεις, εκεί που είναι απαραίτητο. Έχουμε διάθεση για συναίνεση επειδή είμαστε δυνατοί. Όχι επειδή είμαστε αμήχανοι. Βάζουμε τις «κόκκινες γραμμές». Λέμε τι θα ανατρέψουμε. Βάζουμε και τις «γαλάζιες γραμμές». Τι θα ακολουθήσουμε ως κυβέρνηση. Να μην διαχειριστούμε το τέλμα». «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Πολιτική δεν γίνεται ούτε με ευχές ούτε με κραυγές. Έχουμε υποχρέωση να εργαζόμαστε για να αποτραπούν δυσμενέστερες εξελίξεις, να βγει η Χώρα από την κρίση, το ταχύτερο δυνατό, να θεμελιωθεί μια νέα προοπτική, να αναγεννηθεί η ελπίδα στον Τόπο μας. Προωθούμε του στόχους μας συντεταγμένα, συντονισμένα, υπεύθυνα. Με βασικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Με βαθιά συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Όχι ως γραμμική προέκταση του χθες. Να προχωρήσουμε εξωσυμβατικά. Να μην επαναλάβουμε σκηνικά του χθες».
…Είμαστε αποφασισμένοι «να βάλουμε πλάτη» στα δύσκολα, τα αναγκαία, τα σωστά. Θα είμαστε, όμως, απέναντι σε κάθε τι που δεν ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον. Σε κάθε τι που ζημιώνει ή πληγώνει τους Έλληνες. Δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε επιλογές της Κυβέρνησης που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θα της χαριστούμε, όμως, σε λάθος επιλογές. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σιωπήσουμε μπροστά σε λάθη, αδράνεια, αναβλητικότητα. Σωστή και υπεύθυνη αντιπολίτευση δε σημαίνει κραυγές και τεχνητές εντάσεις. Αντιθέτως μάλιστα! Σημαίνει ψύχραιμη στάση, που βασίζεται σε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, προσανατολισμένες στο κοινό συμφέρον. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για ανοχή και υπομονή για την κυβέρνηση, από τον Ελληνικό λαό».
Ζητώ, ο αντιπολιτευτικός λόγος να είναι ουσιαστικός και όχι επιφανειακός. Οι παρεμβάσεις να χαρακτηρίζονται από τεκμηρίωση, η κριτική να συνοδεύεται πάντα από προτάσεις. Προτείνουμε λύσεις με βάση την ιδεολογία μας, η οποία κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ναι στην αυστηρότητα και την υπευθυνότητα. Ναι στις «σταράτες κουβέντες». Όχι, όμως, αντιπολίτευση για την Αντιπολίτευση. Όχι στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Φαίνεται, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από αυτό, που (πολύ εύστοχα) χαρακτηρίζεται ως «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Δεν μπορεί να απαλλαγεί από το κομμάτι, εκείνο που «πάσχει» από κυβερνητισμό και αντιλαμβάνεται το κράτος ως φέουδο. Δεν άργησε να δείξει τις αδυναμίες της. Δεν άργησε να αποδείξει ότι δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Πέρασαν οι πρώτες εκατό ημέρες. Αντί του προγράμματος που το ΠΑΣΟΚ προέβαλε προεκλογικά, διαπιστώνουμε μια πορεία χωρίς πρόγραμμα: Ατολμία, αναποφασιστικότητα, αρρυθμία, προχειρότητα. Διαπιστώνουμε αναντιστοιχία έργων και λόγων. Αντιπαραθέσεις μεταξύ συναρμοδίων. Ασυνεννοησία. Ανατροπή κυβερνητικών αποφάσεων από το Κόμμα. Διαπιστώνουμε ότι θέσεις κλειδιά στην Κεντρική Διοίκηση και τις ΔΕΚΟ παραμένουν κενές. Βλέπουμε υπαναχωρήσεις και ακούμε mea culpa (όπως στα τέλη κυκλοφορίας) αλλά χωρίς άμεση διόρθωση του λάθους. Θα εκπλαγούν, σύντομα, όσοι πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της άφθονο πολιτικό χρόνο και ανοχή από τους πολίτες.
Σε ό,τι αφορά:
1ον Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όλα όσα έλεγαν προεκλογικά για Σχέδιο και Πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, διαψεύδονται μετεκλογικά. Διαψεύδονται στην πράξη. Η Κυβέρνηση επιχειρεί ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Πριν λίγο καιρό μιλούσαν για τετραετές πρόγραμμα. Τώρα μιλούν για τριετές. Μέσα στη βδομάδα θα έχουμε, ίσως, κάποια στοιχεία του Προγράμματος. Θα τα δούμε προσεκτικά και θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα.
2ον Τη διοικητική μεταρρύθμιση. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα Διοικητική Διάρθρωση της χώρας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών. Ήταν, άλλωστε, βασική εξαγγελία και σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο που αναβλήθηκε, εξαιτίας των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όμως! Ανησυχούμε για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση ένα τέτοιας σημασίας ζήτημα. Ιδίως όμως :
- Για τα φορολογικά μέτρα που υπαινίσσεται.
- Για τη λειτουργικότητα των νέων δομών.
- Για την κατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων.
- Για τη χωρική κατανομή.
Και ρωτώ: Δεν ξέρουν τι ακριβώς θα κάνουν ή ξέρουν και το κρύβουν; Φοβούμαι ότι συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάποια σημεία, μάλλον, δεν ξέρουν. Κάποια άλλα τα κρύβουν. Και τα δύο είναι ανησυχητικά.
3ον Τα θέματα που αφορούν στους μετανάστες. Τοποθετήθηκα με δημόσια δήλωσή μου και απέστειλα, σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό στην οποία αναπτύσσω με απόλυτη σαφήνεια και τεκμηρίωση τη θέση μας.
4ον Το Ασφαλιστικό. Η Κυβέρνηση δεν έχει πει ακόμη τίποτε συγκεκριμένο. Κυριαρχούν (και σε αυτό το ζήτημα) οι διαρροές από κυβερνητικά γραφεία για νέους φόρους. Φοβούμαι ότι βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση. Φοβούμαι ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συγκροτημένο σχέδιο.
5ον Το φορολογικό. Είδαμε το πρώτο δείγμα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής στην τροπολογία για τα ακίνητα και τις γονικές παροχές. Προχειρότητα, αντισυνταγματικότητα, ανασφάλεια συναλλαγών. Ανασφάλεια για την κυβερνητική πολιτική. Οι προεκλογικές διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι «δεν θα αλλάξει η φορολογική κλίμακα» διαψεύδονται. Οι προεκλογικές διαβεβαιώσεις ότι “δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στα μεσαία οικονομικά στρώματα” διαψεύδονται. Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της πιο άγριας φορολογικής επιδρομής. Και αυτό είναι τεράστιο λάθος.
- Ναι στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
- Ναι στον πόλεμο κατά της εισφοροδιαφυγής.
- Όχι, όμως, στη φορολογική καταιγίδα εναντίον των μεσαίων εισοδημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Όχι στον πόλεμο κατά της μεσαίας τάξης.
- Η Ν.Δ. επιμένει στη μείωση της δημόσιας σπατάλης. Είναι αυτοκτονικό σε περιόδους «ισχνών αγελάδων» να κάνεις φορολογική επιδρομή.
6ον Εισοδηματική πολιτική. Προεκλογικά «επαναστατούσαν» στην πρόταση για «πάγωμα μισθών» παρόλο που προέβλεπε σημαντική ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Μετεκλογικά προχωρούν σε μείωση αποδοχών. Χιλιάδες (εκατοντάδες χιλιάδες) δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται.
7ον Απελευθέρωση υπηρεσιών και κλειστών επαγγελμάτων. Δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο έως τώρα.
8ον Εκλογικός νόμος. Ζήτησα, με επιστολές μου προς τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, διάλογο από μηδενική βάση. Να δούμε ποια είναι τα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες και σε ποια υπάρχουν αγεφύρωτες διαφωνίες. Με αυτή την προϋπόθεση θα μπορούσε ,στη συνέχεια, να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο με βάση τις αρχές που γίνονται ευρύτερα αποδεκτές. Μόνον έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα ευρύτερης αποδοχής. Όπως, ήδη, έχω πει, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ορισμένα σημεία της κυβερνητικής πρότασης. Όπως, για παράδειγμα, στη διαίρεση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Δεν μπορεί, όμως, να δεχτεί βουλευτές δύο ταχυτήτων. Δεν μπορεί να δεχτεί γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών. Δεν μπορεί να δεχτεί επιλογές που ενισχύουν αρχηγικά κομματικά μοντέλα. Τον οποιοδήποτε αρχηγό, ίσως, θα τον βόλευε να είναι «αυτοκράτορας», να έχει «αυλικούς». Εμένα δεν μου πάει. Δεν το επιδιώκω. Με μία φράση: Δεν συμφωνούμε στη μετάγγιση του λεγόμενου “γερμανικού συστήματος”.
9ον Διαφάνεια. Ζήτησα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ζήτησα, τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για να προωθήσουμε, όλοι μαζί, μέχρι τον Ιούνιο, τις πιο τολμηρές νομοθετικές παρεμβάσεις. Θα είμαστε πρωτοπόροι. Σε ό,τι αφορά τις Εξεταστικές Επιτροπές: Θα είμαστε παρόντες σε όλες. Θέλουμε να υπάρξει φως παντού. Έχουμε, όμως, την υπόνοια ότι η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει αποπροσανατολισμό της Κοινωνίας από τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα. Θα προσπαθήσει να συγκαλύψει την αδυναμία της για αποτελεσματική διακυβέρνηση. Θα προσπαθήσει να κρύψει την εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων και την επιβολή σκληρών μέτρων.
10ον Η περίοδος που ακολουθεί είναι κρίσιμης σημασίας και για τις εθνικές μας υποθέσεις.
Είμαστε σε επαγρύπνηση».
«Το μήνυμα που έδωσαν, σε όλους και όλες μας, οι 800 χιλ. νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες, που προσήλθαν στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, είναι σαφές, πανίσχυρο και δεσμευτικό. Και στο μήνυμα αυτό, είναι δέσμευση, είναι υποχρέωση είναι απόφασή μας να ανταποκριθούμε απόλυτα. Κάνουμε πράξη το άνοιγμά μας στην Κοινωνία. Ανοίγουμε τις πόρτες μας στην Κοινωνία. Βγαίνουμε έξω από τα γραφεία. Στην περιφέρεια, στις γειτονιές. Στους τόπους που υπάρχουν προβλήματα. Θεμελιώνουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, όχι μόνο με όσους μας ψήφισαν, αλλά και με το σύνολο της Κοινωνίας. Είναι βασική προϋπόθεση για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας.
Στο διάστημα που ακολουθεί είμαστε αποφασισμένοι να προκαλέσουμε μια κοσμογονία προτροπών, προτάσεων και εναλλακτικών επιλογών. Με πίστη στο κοινό μας αγώνα. Με πάθος και δυναμισμό για όσα επιδιώκουμε να κάνουμε. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος που επιλέξαμε. Είναι, όμως, αυτή η ψύχραιμη και υπεύθυνη πολιτική, που μας διαφοροποιεί από το ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτή η πολιτική που θα μας κάνει ξανά την πρώτη επιλογή των συμπολιτών μας. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Και αυτό θα κάνουμε. Συντονισμένα, υπεύθυνα, αποτελεσματικά».
http://www.antinews.gr/?p=30693
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε