-->

Header Ads

Το
 trafficking «ανθεί» στην Ελλάδα


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT η Ελλάδα παρά τις όποιες βελτιώσεις είναι χώρα διέλευσης, αλλά αποτελεί και τελικό προορισμό για γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία.


Σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της εξαφάνισης του φαινομένου του trafficking αναγνωρίζει στην Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση προσώπων, ωστόσο επισημαίνεται ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες και εκφράζεται παράλληλα ανησυχία για την εμπλοκή αστυνομικών σε περιπτώσεις διακίνησης.



Η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης, αλλά αποτελεί και τελικό προορισμό για γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, και άνδρες και παιδιά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας, τονίζει η έκθεση.


Στον σχετικό κατάλογο η Ελλάδα παραμένει στη δεύτερη (Tier 2) από τις τέσσερις κατηγορίες, όπως είναι και οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που περιλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία, καθώς, όπως σημειώνεται, πληρούν τα κριτήρια της εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και στόχο τον τερματισμό του. Η έκθεση σημειώνει, πάντως, ότι η ελληνική πολιτεία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία, ενώ σε ό,τι αφορά τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας αναφέρεται ότι προέρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία, και το Μπανγκλαντές. Στο πλαίσιο αυτό, οι περίπου χίλιοι ασυνόδευτοι ανήλικοι που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα περιγράφονται ως ιδιαίτερα ευάλωτοι για να καταλήξουν θύματα διακίνησης.

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην πάταξη της διακίνησης - το 2009 σε σχέση με το 2008 αυξήθηκαν κατά 65% οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν σε βάθος απο τις ελληνικές Αρχές - αλλά και στον τομέα της προστασίας θυμάτων και της λήψης μέτρων αποτροπής του φαινομένου. Πέρυσι, το ελληνικό κράτος συνέδραμε 125 άτομα σε σχέση με 78 που είχαν δεχθεί βοήθεια το 2008. Από την άλλη, εκφράζεται ανησυχία για την εμπλοκή και αστυνομικών σε περιπτώσεις διακίνησης, όπως και για την ανεπαρκή χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν θύματα.

Η Έκθεση του 2010 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων, την οποία ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, για πρώτη φορά περιλαμβάνει αξιολόγηση και πλήρες τμήμα για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να καταπολεμήσουν αυτή τη διεθνή μάστιγα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Η ενσωμάτωση του συγκεκριμένου τμήματος τονίζει για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει στον εαυτό της τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί για τους άλλους, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:


«Η Ελλάδα συνεχίζει να περιλαμβάνεται στη Δεύτερη Κατηγορία. Η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων είναι ένα παγκόσμιο κίνημα και πολλή δουλειά χρειάζεται ακόμη να γίνει. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται προκειμένου να προωθήσει αυτό κίνημα. Με την περίληψη της αξιολόγησης των ΗΠΑ και με το τμήμα της έκθεσης για τις ΗΠΑ προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν αποτελεσματικές απαντήσεις στη σύγχρονη αυτή μορφή σκλαβιάς».
diplomatia.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/trafficking.html
.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.