-->

Header Ads

«Έξυπνες» ρομποτικές παγίδες για έντομα: Πως η Microsoft χρησιμοποιεί το cloud για να αποτρέψει επόμενες πανδημίες [video]

Το Premonition είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, των Πανεπιστημίων Τζονς Χόπκινς, Βάντερμπιλτ, Πίτσμπουργκ και του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Screenshot via YouTube video Microsoft

Η Microsoft χρησιμοποιεί έξυπνες ρομποτικές παγίδες σε έντομα για να αποτρέψει την επόμενη πανδημία μέσω μιας νέας πλατφόρμας που ονομάζεται Premonition και βασίζεται στην cloud υπηρεσία της Azure.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο αισθητήρων και μια βάση δεδομένων που αναλύει τη δραστηριότητα των εντόμων για σημάδια επικίνδυνων παθογόνων.

«Εάν μπορούσαμε να μελετήσουμε το μεγαοικοσύστημα (σύνολο οικοσυστημάτων μιας βιογεωγραφικής περιοχής) όπως τον καιρό, θα εντοπίζαμε νωρίτερα τα περιβαλλοντικά παθογόνα και θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τις επιδημίες πριν γίνουν πανδημίες», εξηγούν οι επιστήμονες του ερευνητικού τμήματος της αμερικανικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το Premonition είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που συνδυάζει ρομποτικές πλατφόρμες ανίχνευσης και τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιεί τις τεχνικές της προγνωστικής ανάλυσης και περιβαλλοντικής γονιδιωματικής, τη μελέτη δηλαδή, του γενετικού περιεχομένου που προκύπτει από περίπλοκα περιβάλλοντα που βρίσκονται στη φύση.

Οι αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στη ρομποτική παγίδα θα μπορούν να προσδιορίσουν το είδος του κουνουπιού, το επίπεδο του φυσικού φωτός και τις καιρικές συνθήκες, ενώ η πλατφόρμα θα κάνει γενετική ανάλυση του κουνουπιού. Ο στόχος είναι η μοντελοποίηση πληθυσμών κουνουπιών για την ανίχνευση εκείνων που μεταφέρουν ασθένειες. Μέχρι στιγμής, το σύστημα έχει αναλύσει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ζεύγη βάση του γονιδιωματικού υλικού τους, από περιβαλλοντικά δείγματα για τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Το Premonition είναι αποτέλεσμα πενταετούς έρευνας και ανάπτυξης που ξεκίνησε με την εμφάνιση του ιού Ζίκα. Για να μελετήσουν αυτήν την ιική ασθένεια, οι ερευνητές της Microsoft δημιούργησαν μια ρομποτική παγίδα εξοπλισμένη με πολλούς αισθητήρες για να παγιδέψουν και να αναλύσουν τα κουνούπια. Ο στόχος ήταν να βοηθήσουν τις αρχές υγείας της κομητείας Harris στις Ηνωμένες Πολιτείες να εντοπίσουν τα κουνούπια, φορείς της νόσου.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δημιουργήθηκε «ένα από τα πιο προηγμένα δίκτυα ανίχνευσης βιολογικών απειλών», λέει η αμερικανική εταιρεία. «Φανταστείτε ότι έχετε ένα σύστημα πρόβλεψης που δείχνει ότι σε λίγες μέρες θα έχετε πολλά κουνούπια, με βάση τα δεδομένα και τα μοντέλα. Τότε θα μπορούσατε να τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα», λέει ο Ντάγκλας Ε. Νόρις, εντομολόγος και καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το Premonition είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, των Πανεπιστημίων Τζονς Χόπκινς, Βάντερμπιλτ, Πίτσμπουργκ και του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Η Microsoft συνεργάζεται επίσης με τον φαρμακευτικό γίγαντα Bayer για να «κατανοήσει καλύτερα τις μεταδοτικές ασθένειες και τον ρόλο των αυτόνομων δικτύων αισθητήρων για την ανίχνευση βιοθεραπειών».

Το σύστημα είναι ακόμη στα σπάργανα και θα πρέπει να συλλεχθούν πολλά δεδομένα για την ανάπτυξη αλγορίθμων που θα μπορούν να εντοπίσουν μια  αλυσίδα μόλυνσης από ένα κουνούπι στους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο καθώς ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πανδημίας. Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο σε πειραματική έκδοση μέσα σε λίγες εβδομάδες.

 

Με πληροφορίες από Usinedigitale μέσω ertnews.gr, Εύη Τσιριγωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.