ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ,
HELLAS JOURNALΜε πλήρη αποτυχία στέφονται οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να βγάλει «αναφερόμενη» στη Συμμαχία και τις ΗΠΑ την Αθήνα λόγω της ύπαρξης των S-300 στην Κρήτη.
- Και αυτό διότι αν είχαν οποιαδήποτε ένσταση ή ανησυχία οι Αμερικανοί για το σύστημα αεράμυνας που βρίσκεται στη μεγαλόνησο, σε καμία περίπτωση δεν θα πλησίαζαν τα υπερσύγχρονα F-35A που τον περασμένο Ιούλιο ήταν εκεί και έκαναν διαρκώς πτήσεις σε πολλές περιοχές εντός του FIR Αθηνών, σε μια συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία που κράτησε περίπου ένα 15θήμερο.
Αλλά δεν είναι μόνο τα F-35A με τα οποία οι Αμερικανοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα στην 115 Πτέρυγα Μάχης πρόκειται να μετασταθμεύσουν μαχητικά 5ης γενιάς F-22 Raptor, τα μοναδικά αεροσκάφη της αμερικανικής τεχνολογίας και αεροναυπηγικής που δεν έχουν αποδεσμευτεί σε καμία χώρα και την αποκλειστική τους χρήση έχει η USAF.
- Τα F-22 αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Β. Ευρώπη και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται στο Ακρωτήρι Χανίων, στην αεροπορική βάση στην οποία έχει φανεί η προτίμηση των Αμερικανών, ελέω και της γειτνίασης με τη Αμερικανική ναυτική βάση της Σούδας.
Οι Έλληνες αεροπόροι θα έχουν ακόμη μια ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε αντικείμενα μάχης μεταξύ δυο διαφορετικών τύπων αεροσκαφών αλλά και διαφορετικής γενιάς. Μέχρι τώρα οι ημερομηνίες άφιξης των «αποκλειστικών» αεροσκαφών που διαθέτουν οι ΗΠΑ δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά με τις κινήσεις που γίνονται είναι φανερό πως η Ουάσιγκτον αναδεικνύει την Ελλάδα ως τη χώρα σταθερότητας που μπορεί να εμπιστευτεί στη Μεσόγειο. Αντίθετα ο τουρκικός τσαμπουκάς δεν περνά γεγονός που φαίνεται και από τη συνέχεια στο μπλόκο πώλησης F-16 στην TuAF.
Αλλά και αυτή τη στιγμή αν κοιτάξει κανείς στο Ιόνιο, θα παρατηρήσει πως εκεί πλέουν αεροπλανοφόρα των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ τα F-18 που μεταφέρουν, σχεδόν κάθε μέρα στο πρόγραμμα εκπαίδευσής των ιπταμένων έχουν συμπεριλάβει πτήσεις με Ελληνικά αεροσκάφη.
Αυτές οι συνεκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.
Και με τις πιο πάνω κινήσεις η Αμερική δείχνει πως δεν βάζει στο ζύγι τα μέλη της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας λόγω των ρωσικών συστημάτων που διαθέτουν.
- Η Ελλάδα βρέθηκε με τους S-300 χωρίς η ίδια να τους έχει παραγγείλει, ενώ η Τουρκία προχώρησε με το γινάτι του Ταγίπ Ερντογάν στην απόκτηση των S-400. Μάλιστα πριν λίγες ώρες ο Χουλουσί Ακάρ θέλησε να πει ότι οι ΗΠΑ δεν έδιναν Patriot στην Τουρκία. Αλλά ο ίδιος κρύβει πως η Άγκυρα απαιτούσε την αποδέσμευση της τεχνολογίας του αντιαεροπορικού συστήματος στην Τουρκία γεγονός που φρέναρε τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς.
H ύπαρξη πάντως των S-400 ακόμη κι αν υπάρξει σενάριο μεταφοράς τους στις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, θέτουν σε δυνητικό κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων Νατοϊκών αεροσκαφών και μέσων επιτήρησης ηλεκτρονικής παρακολούθησης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ιδίως τώρα λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που έχει προκύψει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Και είναι πολύ λογικό να προκαλείται έντονη ανησυχία στο Επιτελείο της Ουάσιγκτον το οποίο κατηγορεί την Άγκυρα πως είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υποδοχή και επιπλέον συστοιχίας S-400. Η επιστολή των 19 νομοθετών είναι κόλαφος για την Τουρκία και μάλιστα αυτή έχει φτάσει στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ στην Ουάσιγκτον οι Τούρκοι που βρίσκονται εκεί προσπαθούν να πείσουν πως θα είναι «καλά παιδιά» ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα F-16.
Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται πάντα στο γεγονός της αμυντικής ικανότητας της γείτονος. Για το Επιτελείο, οι S-400 θεωρούνται ένας «πολλαπλασιαστής ισχύος» για την Τουρκία που είναι ικανός να παρέχει αποτελεσματική αεράμυνα σε μεγάλες αποστάσεις.
Όπως έχουμε επαναλάβει στο παρελθόν η επανασχεδίαση των αεροπορικών επιχειρήσεων από το Επιτελείο είναι μονόδρομος έως ότου κριθούν επιχειρησιακά τα «αντίδοτα» της Ελληνικής αεράμυνας, τα οποία δεν είναι άλλα από τα μαχητικά Rafale αλλά και στο βαθύ μέλλον τα F-35A.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε