Ελληντουρκικά: Ξεκίνησε πορεία αποκλιμάκωσης με βήματα και από τον Ερντογάν και τον Κυρ. Μητσοτάκη;
Εξαιρετικής σημασίας ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Λίγη ώρα μετά το παράθυρο για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, που άνοιξε με δηλώσεις του το δεξί χέρι του Τούρκου ηγέτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρά την εμπρηστική ομιλία του Τούρκου προέδρου από το ίδιο βήμα, απέφυγε να οξύνει πολύ το κλίμα με την ομιλία του, επιλέγοντας να τονίσει με κάθε τρόπο την ανάγκη διαλόγου, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον τουρκικό ρόλο στη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας…
Αρχικά, ο πρωθυπουργός είχε επιτεθεί στη Ρωσία για τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για έναν αδικαιολόγητο πόλεμο. Η Ρωσία μετέτρεψε σε όπλο το φυσικό αέριο είπε. Η εισβολή στην Ουκρανία δεν πρέπει να πετύχει διότι θα αποτελέσει το λανθασμένο μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες. Τα προβλήματα δεν πρέπει να λύνονται από στρατηγούς αλλά από διπλωμάτες. Η ισχύς δεν μπορεί αν είναι προνόμιο μόνο των ισχυρών.
Δεν είναι μόνο η Ουκρανία η μοναδική χώρα που έχει δεχθεί επίθεση. Η Κύπρος είναι διαιρεμένη μετά την εισβολή του 1974. Η απαίτηση για λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτη. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός, περνώντας στα στενού ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Τάχθηκε εναντίον της προσπάθειας επιβολής νέων τετελεσμένων στην Κύπρο. μετά πέρασε σε αυτό που αποκάλεσε επιθετική και αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Αποκάλεσε όμως παράλληλα την Τουρκία σημαντική χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που μπορεί να αποτελέσει εταίρο και της Ελλάδας. Δήλωσε ανοικτός σε διάλογο. Επισήμανε, όπως προαναφέρθηκε, τη συμβολή της Τουρκίας στην επαπειλούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, μεσολαβώντας για την επίλυση του προβλήματος με τα σιτηρά της Ουκρανίας.
Παρόλα αυτά, η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο των απειλών απέναντι στην Ελλάδα, που είναι “η γλώσσα του επιτιθέμενου“, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πολλαπλές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και χωρίς προηγούμενο επιθετική ρητορική αμφισβητώντας ακόμα και την ελληνική εδαφική κυριαρχία επί εδαφών.
Οι Έλληνες και οι Τούρκοι έχουν μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για την περίοδο που ξεκίνησε λίγα μόλις χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στέλνοντας μήνυμα στην τουρκική κοινωνία, ότι η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία καθ’ οιονδήποτε τρόπο και κάλεσε τη γειτονική χώρα να ακολουθήσει τον δρόμο της ειρήνης.
Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε σύντομα εξελίξεις, καθώς το καθεστώς Ερντογάν μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του στρατιωτικού καταναγκασμού στρέφεται ως μπούμερανγκ σε βάρος της Τουρκίας και αυτού καθαυτού του καθεστώτος…
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΡΜΕΝΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνας κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη» διαμήνυσε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εντεινόμενη αναθεωρητική ατζέντα κατά της Ελλάδας από την Τουρκία και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν ότι θα έρθουμε νύχτα εφόσον το αποφασίσουμε προσιδιάζει με ρητορική επιτιθέμενου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε εξόχως ανησυχητική την εντεινόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, τις πολλαπλές παραβιάσεις τα fake news και την άρνηση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε η Άγκυρα εργαλιοποιεί το μεταναστευτικό και έκανε λόγο για εκστρατεία fake news σε ,ότι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο επί τη βάση του διεθνούς δικαίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε ότι η πλειοψηφία των πολιτών των δύο χωρών θεωρούν αλλήλους γείτονες και όχι εχθρούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε