Εδώ παρουσιάζεται μια συζήτηση με τους συγγραφείς ενός νέου βιβλίου που αμφισβητεί τις επικρατούσες απόψεις για τη διατροφή και την κτηνοτροφία. Οι συγγραφείς, Dr. Ana Tore (συνταξιούχος ιατρός με μεταπτυχιακό στη διατροφή), Ali Morgan (ειδικός σε γεωργικά και περιβαλλοντικά θέματα) και Dave Ellis (γεωφυσικός με ενδιαφέρον για τη διατροφή και τη γεωργία), μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τα ευρήματα του βιβλίου τους.
Μέρος 1: Υγεία και Διατροφή
1. Οι Συγγραφείς και τα Οφέλη της Διατροφής Sapiens Η Ana Tore, η Ali Morgan και ο Dave Ellis συναντήθηκαν μέσω κοινών φίλων, με την Ali να ζητά διατροφικές συμβουλές από την Ana. Ο Dave εντάχθηκε στο έργο για τις οργανωτικές του ικανότητες και την εφευρετικότητά του σε πιασάρικους τίτλους. Και οι τρεις υιοθέτησαν μια δίαιτα βασισμένη σε ζωικές τροφές (τη λεγόμενη «δίαιτα sapiens») και παρατήρησαν σημαντικά οφέλη:
- Ana Tore: Παρατήρησε αντιστροφή του «διαρρέοντος εντέρου» (leaky gut), βελτίωση της παθολογικής χροιάς του δέρματος (acanthosis nigricans), μαύρους κύκλους στα μάτια και άλλες μικροαίματολογικές παθήσεις του δέρματος.
- Ali Morgan: Έχασε βάρος, ενώ είχε χρόνια ροδόχρου ακμή, χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οισοφάγο Barrett, καταστάσεις που εξαφανίστηκαν μετά την αλλαγή διατροφής.
- Dave Ellis: Παρατήρησε ότι το έντερό του ηρέμησε και έχασε δύο ίντσες από τη μέση του, νιώθοντας πολύ καλύτερα. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι, παρόλο που η πλειοψηφία των ανθρώπων που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα ήταν κάποτε βίγκαν ή χορτοφάγοι και η υγεία τους επιδεινώθηκε, δεν επιδιώκουν να δαιμονοποιήσουν τους βίγκαν. Αντιθέτως, προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους, πιστεύοντας ότι οι περισσότεροι έχουν καλές προθέσεις, αλλά μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες.
2. Ο Τίτλος του Βιβλίου και η Συρρίκνωση του Εγκεφάλου Ο προκλητικός τίτλος του βιβλίου, «Γιατί οι βίγκαν έχουν μικρότερους εγκεφάλους», προέρχεται από μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι όσο λιγότερες ζωικές τροφές καταναλώνονται, τόσο περισσότερο συρρικνώνεται ο εγκέφαλος με την ηλικία, με τους βίγκαν να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ατροφία, ακολουθούμενοι από τους χορτοφάγους και τέλος τους κρεατοφάγους. Αναφέρονται επίσης μελέτες που δείχνουν ατροφία του εγκεφάλου σε βρέφη που θηλάζουν από βίγκαν μητέρες, η οποία μπορεί να αντιστραφεί με συμπληρώματα Β12 εάν εντοπιστεί έγκαιρα, αλλιώς μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Ο οικοδεσπότης, Dr. Anthony Chaffee, επισημαίνει τη σημασία των θρεπτικών συστατικών όπως η χολίνη, το DHA, το EPA και η χοληστερόλη, υπογραμμίζοντας ότι ο εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από χοληστερόλη και ότι η διατροφική χοληστερόλη έχει βρεθεί να βελτιώνει την επανεμφάνιση της μυελίνης σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.
3. Η Εξελικτική Διατροφή του Ανθρώπου Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο Homo sapiens, ο οποίος υπάρχει για 200.000-300.000 χρόνια, ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξής του «σαρκοφάγος» ή «κρεατοφάγος», καταναλώνοντας κυρίως πρωτεΐνες, λίπη και εντόσθια. Συμπιέζοντας αυτήν την περίοδο σε ένα 24ωρο, για 23 ώρες οι άνθρωποι ήταν σαρκοφάγοι. Η μετάβαση στη γεωργία και η αύξηση των φυτικών τροφών συνέβησαν μόλις την τελευταία ώρα (περίπου 10.000 χρόνια). Η αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου μας, που τριπλασιάστηκε από το μέγεθος ενός χιμπατζή, αποδίδεται στην κατανάλωση πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφών, όπως το κρέας, το λίπος και τα εντόσθια. Αντιθέτως, τα τελευταία 10.000 χρόνια, το μέγεθος του εγκεφάλου έχει συρρικνωθεί ελαφρώς, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με την αλλαγή διατροφής προς περισσότερες φυτικές τροφές. Οι ανθρώπινες εντερικές οδοί έχουν αλλάξει δραματικά και δεν είναι πλέον προσαρμοσμένες στην κατανάλωση φυτικών τροφών, σε αντίθεση με άλλα πρωτεύοντα. Αυτή η αλλαγή ήταν ένας συμβιβασμός για την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου εγκεφάλου. Επίσης, οι άνθρωποι δεν διαθέτουν τα ένζυμα και τη βιολογική ικανότητα να διασπάσουν τις φυτικές ίνες και να απελευθερώσουν πολλά θρεπτικά συστατικά από τα φυτά, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι δεν είμαστε σχεδιασμένοι να τρώμε φυτά.
4. Σιτηρά και Μεταβολικές Ασθένειες Η κατανάλωση σιτηρών σχετίζεται με μεταβολικές ασθένειες τόσο σε κατοικίδια ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η λιπώδης διήθηση και η ενδομυϊκή λίπωση (marbling) στα ζώα προκαλούνται σκόπιμα με τη χορήγηση σιτηρών, πρακτικές που αντικατοπτρίζουν τις ανθρώπινες καταστάσεις, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).
5. Κριτική στις Διατροφικές Μελέτες («Επιστημονική Φαντασία») Οι συγγραφείς ασκούν κριτική σε πολλές διατροφικές μελέτες, υποστηρίζοντας ότι είναι επιδημιολογικές ή παρατηρητικές, δείχνουν συσχετίσεις αλλά όχι αιτιότητα, και είναι αναξιόπιστες. Οι διατροφικές οδηγίες δεν θα έπρεπε να βασίζονται σε αυτές τις ελλιπείς μελέτες. Αντίθετα, προτείνουν την ανθρώπινη εξέλιξη ως την «μεγαλύτερη μελέτη» που έχει διεξαχθεί ποτέ. Αναφέρονται επίσης στη στάση ορισμένων ακτιβιστών, όπως ο Dr. Gardner από το Stanford, ο οποίος αρνείται να διεξαγάγει μελέτες για τη σαρκοφάγα διατροφή λόγω «ηθικών ανησυχιών» για ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, παρόλο που είναι γνωστές οι ελλείψεις στις βίγκαν δίαιτες. Αυτό, υποστηρίζουν, αποτελεί αποφυγή της επιστήμης, καθώς η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
6. Μύθοι για τις Φυτικές Ίνες («Φυσικό Junk Food») Οι φυτικές ίνες δεν είναι θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο. Μελέτες δεν υποστηρίζουν σαφώς τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου, ενώ ορισμένες ακόμη και υποδεικνύουν αύξηση. Αντίθετα, η πλήρης αποκοπή των φυτικών ινών μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα. Οι λιπαρές ουσίες βραχείας αλυσίδας που παράγονται από τις φυτικές ίνες μετατρέπονται σε κετόνες, οι οποίες παράγονται φυσικά σε μια κετογονική δίαιτα.
7. Μύθοι για τα Φρούτα και τα Λαχανικά («Πέντε την Ημέρα») Η σύσταση «πέντε την ημέρα» παρερμηνεύεται συχνά. Το NHS, ενώ ισχυρίζεται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμινών, συμβουλεύει τους βίγκαν να λαμβάνουν εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα για βασικά θρεπτικά συστατικά, υποδηλώνοντας μια αντίφαση. Οι συγγραφείς τονίζουν επίσης το υψηλό κόστος της αγοράς μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών για ισοδύναμη διατροφή, σε σύγκριση με το ήπαρ, το οποίο είναι σημαντικά φθηνότερο και πιο θρεπτικό. Επιπλέον, η βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά είναι συχνά χαμηλή. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α από τα καρότα (βήτα-καροτένιο) μετατρέπεται και απορροφάται αναποτελεσματικά, ειδικά σε δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Η ιδέα ότι τα καρότα βελτιώνουν την όραση προέρχεται από προπαγάνδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο μύθος του σιδήρου στο σπανάκι από τον Ποπάι οφείλεται σε ένα δεκαδικό σφάλμα και την κακή απορρόφηση.
8. Έλαια Σπόρων και Φυτικά Έλαια («Απλά σταματήστε τα φυτικά έλαια») Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «φυτικό έλαιο» – όλα είναι έλαια σπόρων ή φρούτων. Είναι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που απαιτούν τεράστια βιομηχανική επεξεργασία. Αντίθετα, τα ζωικά λίπη είναι καλύτερα, με σωστές αναλογίες κορεσμένων, μονοακόρεστων, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Συνιστούν την πλήρη διακοπή όλων των φυτικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-6. Η μετατροπή των φυτικών ωμέγα-3 (ALA) και ωμέγα-6 (λινολεϊκό οξύ) σε ζωτικά λίπη (DHA, EPA, αραχιδονικό οξύ) είναι αναποτελεσματική και επιδεινώνεται από την υψηλή πρόσληψη ωμέγα-6. Τα ALA και το λινολεϊκό οξύ μπορεί να μην είναι απαραίτητα εάν υπάρχει επαρκής πρόσληψη των «VIP» λιπαρών οξέων στη διατροφή. Τα ακόρεστα λίπη είναι λιγότερο σταθερά, ταγγίζουν εύκολα και προκαλούν φλεγμονή. Το καλαμποκέλαιο χρησιμοποιήθηκε για την πρόκληση καρκίνου σε ζώα τη δεκαετία του '60. Τα φυτικά έλαια καταναλώνονται μόλις τον τελευταίο αιώνα, καθώς ήταν υποπροϊόντα της βιομηχανικής παραγωγής πετρελαίου, αρχικά προοριζόμενα για τη λίπανση μηχανών. Η P&G, για παράδειγμα, προώθησε το Crisco ως υγιεινό και φυτικό, πληρώνοντας την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για να το υποστηρίξει.
9. Διαρρέον Έντερο και Αυτοάνοσα Νοσήματα Η έρευνα δείχνει ότι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν πάντα διαρρέον έντερο, το οποίο βελτιώνεται ή αντιστρέφεται με μια δίαιτα βασισμένη μόνο σε ζωικές τροφές. Τα συμπτώματα επιστρέφουν εάν διακοπεί η δίαιτα. Το διαρρέον έντερο επιτρέπει σε ουσίες όπως η γλουτένη, οι λεκτίνες και η γλυφοσάτη να εισέλθουν στη συστηματική κυκλοφορία.
10. «Δυτικές Ασθένειες» ή «Ασθένειες του Πολιτισμού» Οι προ-γεωργικές κοινωνίες δεν εμφάνιζαν χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Αυτές οι ασθένειες εμφανίστηκαν με τη μετάβαση σε μετα-γεωργικές δίαιτες, και η επιστροφή στην προηγούμενη διατροφή οδηγεί στην εξαφάνισή τους. Ο Dr. J.H. Salisbury, ιατρός του 19ου αιώνα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα φυτά ήταν πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, ενώ οι ιθαγενείς Αμερικάνοι που κατανάλωναν βίσωνα ζούσαν υγιείς μέχρι τα 110-120 χρόνια. Ο Salisbury υποστήριξε ότι οι σύγχρονες ασθένειες είναι «τοξικότητες και υποσιτισμός» από μια ακατάλληλη για το είδος διατροφή.
11. Διαφθορά στα Μέσα Ενημέρωσης και την Επιστήμη Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες, αλλά ο μέσος άνθρωπος δεν τις βρίσκει εκτός αν τις αναζητήσει ενεργά. Υπάρχουν πολιτισμικοί και κοινωνικοί φραγμοί, καθώς οι άνθρωποι αμύνονται όταν επικρίνονται οι διατροφικές τους επιλογές, και η «λανθασμένη» καθιερωμένη διατροφή ενισχύεται από τις κοινωνικές συνήθειες. Η ανεπαρκής επιστημονική εκπαίδευση και η πεποίθηση για τη «ισορροπημένη διατροφή» συμβάλλουν σε αυτό. Σημαντικό είναι ότι οι εταιρείες τροφίμων και φαρμάκων είναι οι κύριοι χορηγοί των μέσων ενημέρωσης και των επιστημονικών περιοδικών, επηρεάζοντας τις ιστορίες που δημοσιεύονται και τις μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αναφέρεται ότι η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων ξοδεύει 11 φορές περισσότερα χρήματα στην έρευνα διατροφής από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (π.χ., η Coca-Cola ξόδεψε 19 εκατομμύρια δολάρια το 2015). Οι αρχισυντάκτες κορυφαίων ιατρικών περιοδικών έχουν δηλώσει δημόσια την ύπαρξη «ανεξέλεγκτης διαφθοράς» και «δόλιων» μελετών στην ιατρική βιβλιογραφία (τουλάχιστον το ήμισυ), πράγμα που σημαίνει ότι οι διαφορετικές απόψεις καταστέλλονται.
Μέρος 2: Γεωργία και Περιβάλλον
1. Η Κτηνοτροφία και ο Βιογενής Κύκλος του Άνθρακα Υπάρχει έντονη ρητορική κατά του κρέατος και των βοοειδών, που υποστηρίζει ότι η κτηνοτροφία καταστρέφει τον πλανήτη. Ωστόσο, οι συγγραφείς τονίζουν ότι αυτή η άποψη αγνοεί τον βιογενή κύκλο του άνθρακα. Τα μηρυκαστικά (άγρια και εξημερωμένα) υπάρχουν εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια σε παρόμοιους αριθμούς. Οι αγελάδες παράγουν μεθάνιο από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουν (γρασίδι). Το μεθάνιο αυτό διασπάται σε περίπου 10 χρόνια σε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από τα φυτά. Αυτός είναι ένας κύκλος, ο οποίος δεν προσθέτει επιπλέον μεθάνιο ή διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, αυτός ο κύκλος είναι «κλιματικά αρνητικός» ή «ανθρακικά αρνητικός», καθώς ο άνθρακας δεσμεύεται από το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος των λειμώνων. Οι λειμώνες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα από την αροτραία γη, καθώς τα φυτά των λειμώνων εκκρίνουν σάκχαρα από τις ρίζες τους στο έδαφος, συμβάλλοντας στη συσσώρευση οργανικής ύλης.
2. Οι Επιπτώσεις της Φυτικής Παραγωγής έναντι της Κτηνοτροφίας Τα μέσα ενημέρωσης δεν μιλούν ποτέ για τις βλάβες που προκαλεί η φυτική παραγωγή. Η φυτική παραγωγή έχει πολύ πιο επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες δεν διασπώνται τόσο γρήγορα όσο το μεθάνιο από τα ζώα. Άλλες πηγές μεθανίου περιλαμβάνουν την παραγωγή υγρού ρυζιού και τις διαφυγούσες εκπομπές ορυκτών καυσίμων, οι οποίες εκτιμώνται έως και 60% υψηλότερες από ό,τι πιστεύεται. Η αροτραία καλλιέργεια, με τα ετήσια φυτά που απαιτούν ετήσια προετοιμασία εδάφους και φύτευση, εκθέτει το έδαφος στην ατμόσφαιρα κατά το όργωμα, οδηγώντας στη διάσπαση της πλούσιας σε άνθρακα οργανικής ύλης και στην απελευθέρωση CO2. Περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών CO2 από ανθρώπινες δραστηριότητες προέρχεται από την όργωση του εδάφους. Αντίθετα, οι λειμώνες, ως πολυετή φυτά, μπορούν να αναπτυχθούν επ' αόριστον χωρίς όργωμα, προστατεύοντας το έδαφος και επιτρέποντας τη συνεχή συσσώρευση άνθρακα. Οι αγρότες συμβουλεύονται να χρησιμοποιούν κάλυψη εδάφους σε αροτραίες καλλιέργειες για μείωση των εκπομπών και της διάβρωσης, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε δέσμευση άνθρακα. Τα αγροχημικά καταστρέφουν τους μύκητες του εδάφους, επηρεάζοντας τη δέσμευση άνθρακα.
3. Βιοκτόνα και Κατάρρευση Οικοσυστημάτων Τα μέσα ενημέρωσης αγνοούν τη σχέση μεταξύ της φυτικής παραγωγής και της κατάρρευσης των πληθυσμών εντόμων και γεωσκωλήκων. Το 99% των φυτοφαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιείται σε αροτραίες εκτάσεις, ενώ λιγότερο από 1% σε λειμώνες και στην κτηνοτροφία. Υπολογίζεται ότι ψεκάζονται 100 τρισεκατομμύρια έντομα ετησίως στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις καλλιέργειες σιταριού να δέχονται 6-7 ψεκασμούς ανά εποχή με 20 τοξικά στοιχεία. Αυτά τα «κοκτέιλ» φυτοφαρμάκων σκοτώνουν όχι μόνο τα παράσιτα αλλά και οτιδήποτε άλλο, οδηγώντας σε κατάρρευση του οικοσυστήματος, όπως είχε δείξει η Rachel Carson στο «Σιωπηλή Άνοιξη».
4. Αποσυνδεδεμένη Γεωργία και «Δημιουργική Λογιστική» Ιστορικά, η φυτική και η ζωική παραγωγή ήταν ενσωματωμένες (αμειψισπορά με γρασίδι, βόσκηση ζώων για λίπασμα και δέσμευση άνθρακα). Η σύγχρονη γεωργία, όμως, βασιζόμενη στο πετρέλαιο, τα αγροχημικά και τα μεγάλα μηχανήματα, απομάκρυνε τα ζώα από τις καλλιεργήσιμες περιοχές. Αυτό οδήγησε σε εξάρτηση από τεχνητά λιπάσματα με τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα, τα οποία συχνά δεν περιλαμβάνονται στις εκτιμήσεις των εκπομπών της φυτικής παραγωγής από τον ΟΗΕ. Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ υπερτονίζουν τις εκπομπές της κτηνοτροφίας (μεθάνιο, υπόθεση εντατικής κτηνοτροφίας), αλλά δεν παρέχουν συγκριτική αξιολόγηση του φυτικού τομέα. Τα καύσιμα για την φυτική παραγωγή και τη μεταφορά των καλλιεργειών υπολογίζονται ως μέρος του ενεργειακού ή του μεταφορικού τομέα, όχι του φυτικού. Αυτό χαρακτηρίζεται ως «δημιουργική λογιστική», που δεν συγκρίνει «όμοια με όμοια».
5. Θάνατοι Ζώων στην Φυτική Παραγωγή Η έννοια «το σιτάρι είναι φόνος» υπογραμμίζει ότι η παραγωγή ενός καρβελιού ψωμιού περιλαμβάνει τον ψεκασμό 2.400 εντόμων (100 νεκρά έντομα ανά φέτα). Μια δίαιτα «βίγκαν» δεν είναι κατ' ανάγκη φιλική προς τα ζώα, καθώς ζώα πεθαίνουν για την παραγωγή φυτικών τροφών. Μια διατροφή βασισμένη στο κρέας μπορεί να είναι πιο ηθική, σκοτώνοντας λιγότερα ζώα. Παραδείγματα: 3 εκατομμύρια φάτσα σκοτώνονται ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία των καλλιεργειών. 350.000 ελάφια θανατώνονται ετησίως λόγω ζημιών στις καλλιέργειες. Λαγοί, πουλιά, ελάφια, έντομα και γεωσκώληκες σκοτώνονται σε τεράστιους αριθμούς για την προστασία των καλλιεργειών. Οι πληθυσμοί γεωσκωλήκων μειώνονται κατά 50-100% σε ορισμένες αροτραίες περιοχές, καταστρέφοντας το έδαφος. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν την εξόντωση 50 δισεκατομμυρίων μελισσών ετησίως για την παραγωγή αμυγδάλων στην Καλιφόρνια και το τεράστιο υδατικό αποτύπωμα του αβοκάντο. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (2011) έδειξε ότι για την παραγωγή 1 κιλού φυτικής πρωτεΐνης σκοτώνονται 25 φορές περισσότερα αισθανόμενα ζώα (εξαιρουμένων των εντόμων) από ό,τι για την παραγωγή κρέατος.
6. Η Γεωργία Sapiens: Η Λύση για τον Πλανήτη Ένας πλήρως βίγκαν κόσμος χωρίς κτηνοτροφία θα ήταν καταστροφικός. Η βιολογική και αναγεννητική γεωργία απαιτούν κτηνοτροφία για να αποφευχθεί η εξάρτηση από φυτοφάρμακα, τεχνητά λιπάσματα και πετρέλαιο. Η κτηνοτροφία με ζώα που βόσκουν είναι η καλύτερη γεωργική μέθοδος: λιγότερο καταστροφική, αναδομεί τη δομή του εδάφους και δημιουργεί υγιέστερα οικοσυστήματα. Παρέχει επίσης θρεπτικά τρόφιμα για τους ανθρώπους, αποτελώντας μια «win-win» κατάσταση για τον πλανήτη και την ανθρώπινη υγεία. Μόνο το 4% της επιφάνειας της Γης είναι αροτραία γη, ενώ το 25% είναι βοσκότοποι ή δάση που μπορούν να υποστηρίξουν ζώα βόσκησης χωρίς καταστροφή, βελτιώνοντας το περιβάλλον και τη γονιμότητα του εδάφους. Αναφέρεται το έργο του Alan Savory για την αντιστροφή των ερήμων με ζώα βόσκησης. Η μονοκαλλιέργεια στις αρχές του 20ου αιώνα οδήγησε στην εποχή του «Dust Bowl» στην Αμερική. Χάνουμε 27,5 δισεκατομμύρια τόνους επιφανειακού χώματος ετησίως, και απομένουν μόνο 50-60 σοδειές εάν συνεχιστεί η τρέχουσα γεωργική πρακτική. Ο «εθισμός» στην δενδροφύτευση είναι κατάλληλος για αροτραίες εκτάσεις, αλλά όχι για λειμώνες, καθώς οι εύκρατοι λειμώνες αποθηκεύουν περισσότερο άνθρακα από τα εύκρατα δάση και τον αποθηκεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια υπόγεια, προστατευμένο από πυρκαγιές.
7. Σπατάλη Τροφίμων και Χρήση Γης Το μεγαλύτερο μέρος της σπατάλης τροφίμων προέρχεται από φυτικές τροφές (μαραμένο μαρούλι, μουχλιασμένα μήλα/ψωμί). Μια διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι πιο αποτελεσματική, με λιγότερη σπατάλη. Υπολογίζεται ότι 1,4 δισεκατομμύρια εκτάρια γης και τρεις φορές ο όγκος του Lake Superior σε νερό σπαταλούνται ετησίως για την παραγωγή απορριμμάτων τροφίμων (κυρίως καλλιεργειών). Ο ισχυρισμός ότι τα ζώα καταλαμβάνουν γη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια περισσότερων τροφών είναι ένας μύθος. Τα δύο τρίτα της αγροτικής γης παγκοσμίως (και πάνω από το μισό στο Ηνωμένο Βασίλειο) είναι «περιθωριακή γη», ακατάλληλη για καλλιέργειες. Αυτή η γη χρησιμοποιείται για κτηνοτροφία και για ποιμενικές κοινότητες (1,3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως). Η μετατροπή αυτής της γης σε καλλιεργήσιμη θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στο έδαφος και απελευθέρωση άνθρακα.
8. Εντατική έναντι Εκτατικής Κτηνοτροφίας Οι συγγραφείς δεν υποστηρίζουν την εντατική κτηνοτροφία (ζώα που τρέφονται με σιτηρά και περιορίζονται, εντατική γαλακτοπαραγωγή, εντατική παραγωγή βοείου κρέατος). Αυτές οι πρακτικές είναι επιβλαβείς λόγω της παραγωγής σιτηρών και σόγιας για πρόσθετη πρωτεΐνη. Αντίθετα, τα ζώα βόσκησης (αγελάδες, πρόβατα) που εκτρέφονται σε βοσκοτόπους δεν χρειάζονται επιπλέον πρωτεΐνη. Πολλές καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων είναι στην πραγματικότητα υποπροϊόντα (άχυρο, φλοιοί ρυζιού, λαχανικά που δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση).
9. Συστάσεις για τη Γεωργία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Διατροφή Μια έκθεση του Sustainable Food Trust («Feeding Britain from the Ground Up») συνέστησε τη μείωση της παραγωγής δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και ζαχαρότευτλων. Επίσης, τη μετατροπή περισσότερων εκτάσεων σε βοσκοτόπους για βόειο και αρνίσιο κρέας, καθώς και τη μείωση της εντατικότητας της γαλακτοπαραγωγής. Οι συγγραφείς προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, συνιστώντας τη μείωση των δημητριακών για τους ανθρώπους, την εξάλειψη των ελαιούχων σπόρων και τη μείωση της ζάχαρης. Άλλες αναγκαίες αλλαγές περιλαμβάνουν τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, καθώς οι δίαιτες βασισμένες σε ζωικές τροφές οδηγούν σε λιγότερη πείνα και μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.
10. Το Λίπος Είναι Καλό Η ιστορική αλλαγή στην εκτροφή βοοειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο (τα τελευταία 40 χρόνια) από γηγενείς, πιο λιπαρές φυλές σε πιο άπαχες ευρωπαϊκές φυλές, οφείλεται στην «υπόθεση διατροφής-καρδιάς». Οι κτηνοτρόφοι τιμωρούνται για το λίπος στα σφάγια, και το 10% του βάρους του σφαγίου αποκόπτεται ως λίπος (για τροφή ζώων ή βιομηχανικά προϊόντα), ενώ θα έπρεπε να καταναλώνεται (ως «τροφή για τον εγκέφαλο»). Επίσης, τα εντόσθια και τα όργανα σπαταλώνται.
11. Η Πυραμίδα της Διατροφής Sapiens Η νέα πυραμίδα διατροφής που προτείνουν έχει ως βάση το ζωικό λίπος, ακολουθούμενη από το κρέας και τα εντόσθια. Η πρωτεΐνη δεν είναι σε μεγάλες ποσότητες (10-20%),ως «τροφή για τον εγκέφαλο»). Επίσης, τα εντόσθια και τα όργανα σπαταλώνται.
11. Η Πυραμίδα της Διατροφής Sapiens Η νέα πυραμίδα διατροφής που προτείνουν έχει ως βάση το ζωικό λίπος, ακολουθούμενη από το κρέας και τα εντόσθια. Η πρωτεΐνη δεν είναι σε μεγάλες ποσότητες (10-20%), και ένα προαιρετικό 10% φρούτων και λαχανικών βρίσκεται στην κορυφή. Οι υδατάνθρακες πρέπει να θεωρούνται «λιχουδιά», όχι βασικό συστατικό της διατροφής.
Συμπέρασμα Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια εκτεταμένη παραπληροφόρηση και διαφθορά που εμποδίζει την κοινή γνώμη να αντιληφθεί την αλήθεια για την ανθρώπινη διατροφή και τη βιωσιμότητα της γεωργίας. Πιστεύουν ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής βασισμένης σε βοσκόμενα ζώα (δίαιτα sapiens) δεν είναι μόνο η καλύτερη επιλογή για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και η πιο ηθική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη λύση. Παρόλο που αναγνωρίζουν τον αγώνα, ελπίζουν ότι η αλήθεια θα επικρατήσει μέσω της ευαισθητοποίησης και της συζήτησης.

🙏 Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και θέλεις να στηρίξεις τη δουλειά μου,
0 Σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε