-->

Header Ads

Οικονομική κρίση: Προβλέψεις, απολύσεις και το ελληνικό ρεκορ του Δεκεμβρίου



Περίπου ένα τρίμηνο πέρασε από το ξέσπασμα της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η ύφεση όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά ούτε καν μπορούν να υπολογιστούν οι ακριβείς συνέπειες της κρίσης και να δωθεί ένα χρονοδιάγραμμα ανάκαμψης. Οι μαζικές απολύσεις συνθέτουν ένα προπολεμικό κλίμα, οι πολυεθνικοί «κολοσσοί» καταρρέουν και όλες οι προβλέψεις των «σοφών» της κεφαλαιοκρατίας αναφέρονται σε ακόμα πιο δυσμενείς συνθήκες. Είναι πλέον φανερό ότι το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας είναι διαρθρωτικό και δεν λύνεται με λογιστικά τρικ και διαχειριστικά τερτίπια.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (28/1/2009), ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2009 θα είναι στα επίπεδα του 0,5%, προσεγγίζοντας τον αντίστοιχο της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2009, μπορεί να χαθούν παγκοσμίως 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, όπως τα κρατικά πακέτα για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και η εγγύηση των καταθέσεων, αποτελούσαν ασπιρίνες για την αντιμετώπιση των άμεσων απειλών για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι οικονομικές συνθήκες απαιτούν «συντονισμό και νέες στρατηγικές», χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις. Ήδη μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της οικονομίας της Ισλανδίας, η οποία αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο θύμα της κρίσης, έχοντας πλήρη οικονομική εξάρτηση από κερδοσκοπικά Βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της «ελεύθερης» αγοράς.

Εκτός αυτού, το κλίμα στην αγορά εργασίας παγκοσμίως είναι τρομακτικό. Τους τελευταίους μήνες του 2008 και μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των απολυμένων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, από πολυεθνικές επιχειρήσεις, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες ξεπερνά κατά πολύ τις 500.000. Και με το νέο έτος όμως, οι πολυεθνικές ανακοινώνουν τις απολύσεις κατά χιλιάδες, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά: η ολλανδική ING ανακοίνωσε την περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας, η τρίτη μεγαλύτερη πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ Sprint Nexte προχωρεί σε κατάργηση έως 8.000 θέσεων εργασίας, ένα μήνα νωρίτερα η ανταγωνίστρια της Sprint, AT&T ανακοίνωσε πως θα απολύσει 12.000 υπαλλήλους της, η Royal Philips Electronics, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, αποκάλυψε ότι θα προχωρήσει σε 6.000 απολύσεις και σε περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε, τέλος, πως θα προχωρήσει η Caterpillar.

Το ελληνικό ρεκορ απολύσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2008 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 3.500 απολύσεις και 390 διαθεσιμότητες, έναντι 3.000 απολύσεων και 840 διαθεσιμοτήτων τον Νοέμβριο. Μάλιστα, οι νέες προβλέψεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι ανησυχητικές, καθώς σύμφωνα με το Ινστιτούτο, επίκειται κύμα απολύσεων (περίπου έως 100.00 άτομα) εντός του 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης. Η έρευνα μάλιστα αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών μεταξύ των κρατών- μελών της ευρωζώνης (22%).

η συνέχια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.