-->

Header Ads

B. Mεϊμαράκης: "Μεγάλο βήμα προς την ειρήνη η πρόταση στην ΠΓΔΜ για διπλή ονομασία"

Την πρόθεση της Ελλάδας για συνέχιση της "ενεργού συμμετοχής" της στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ επισήμανε, από το βήμα του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος διαμήνυσε ότι η χώρα παραμένει "χρήσιμος στρατηγικός εταίρος".

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο Αφγανιστάν, στην "κυριότερη αποστολή του ΝΑΤΟ", αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου "απαιτείται επαγρύπνηση". "Η ασφάλεια της ΕΕ συνδέεται με την ασφάλεια των Βαλκανίων", σημείωσε, εφιστώντας την προσοχή στην περιοχή.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε την αρχή της ελληνικής κυβέρνησης για σχέσεις καλής γειτονίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και χαρακτήρισε "μεγάλο βήμα προς την ειρήνη" την επιλογή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, να θέσει ως βάση συζήτησης μία διπλή ονομασία της ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της Ελλάδας επρόκειτο για μία "αντιδημοφιλή απόφαση". Ο ίδιος έκανε λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που εμποδίζει την επίτευξη λύσης.

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μεϊμαράκης διαπίστωσε στασιμότητα, η οποία, όπως είπε, οφείλεται στην τουρκική στάση. "Περιμένουμε και από εκεί αποφασιστικά βήματα", υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη για την υλοποίηση από την Τουρκία μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Ο ίδιος κάλεσε τη γείτονα χώρα να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και στάθηκε στα υψηλά κονδύλια που διαθέτουν και οι δύο χώρες στις δυνάμεις ασφαλείας λόγω των τεταμένων σχέσεων.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε μνεία και στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, προτάσσοντας απέναντι στην κρίση την ανάγκη για "συνεννόηση, συναίνεση και αλληλεγγύη".

Κλαούντιο Μπιζονιέρο

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Κλαούντιο Μπιζονιέρο, αναφέρθηκε σε "εμπόδια που διακυβεύουν τη διεθνή συναίνεση" στη σημερινή συγκυρία: εθνικά συμφέροντα (χώρες υιοθετούν μη ρεαλιστικές πολιτικές), δυσκολία στη σύνδεση της οικονομικής ευημερίας με τις δημοκρατικές αρχές και "κόπωση" στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (εμποδίζει, όπως είπε, την ανέλιξη της ΕΕ σε κορυφαία δύναμη). Για την αποστολή του οργανισμού στο Αφγανιστάν, κάλεσε τα κράτη-μέλη σε μία σαφή τοποθέτηση

προέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.