-->

Header Ads

Οριοθέτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο


Της Ελίνας Γαληνού
Οι συχνές «βόλτες» της Τουρκίας στο Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι έχουν πυκνώσει αρκετά τον τελευταίο καιρό, επιβεβαιώνοντας το «θερμό» της ενδιαφέρον γι α τι ς νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου. Οι επισκέψεις αυτές τόσο από θαλάσσης όσο και από αέρος, πέραν της απροκάλυπτης αυθαιρεσίας της Τουρκίας, υποδηλώνουν τάσεις οικειοποίησης του θαλάσσιου αυτού χώρου στο Αιγαίο.
Το θέμα της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αποτελεί ένα ανοιχτό ζήτημα το οποίο τείνει ενδεχομένως η Τουρκία να αναζωπυρώσει προκειμένου να δημιουργήσει μια κρίση παρόμοια με εκείνη των Ιμίων το 1996. Και βεβαίως όλες αυτές οι κινήσεις και τα ενδεχόμενα, εύλογα υποκινούν ανησυχίες, δεδομένου ότι το τοπίο «περί υφαλοκρηπίδων» είναι αρκετά θολό. Η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν είναι επίσημα οριοθετημένη, πράγμα που τρέφει διάφορες αμφισβητήσεις. Σ΄αυτές ακριβώς τις αμφισβητήσεις και τα θολά τοπία επενδύει η Τουρκία και επιχειρεί να επιβάλει την παρουσία της, παίζοντας πολλές φορές με τα όρια αντοχής μας. Εστω. Οι προκλήσεις και οι επιδείξεις ισχύος δεν θα πρέπει να μας κάμψουν εφ΄όσον προέρχονται από εν αδίκω διεκδικήσεις γειτόνων μας οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν και από «του ψύλλου το πέταγμα» ακόμα…Είναι βέβαια γεγονός ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν έχει επίσημα οριοθετηθεί γιατί αν ήταν, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στην Τουρκία με έναν χάρτη αναμφισβήτητο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συντεταγμένες που καθορίζουν την μέση γραμμή μεταξύ ελληνικών νησιών και άρα, ελληνικών χορικών υδάτων βάσει του Διεθνούς Δικαίου για θαλάσσια θέματα.
Η Τουρκία σίγουρα τα γνωρίζει αυτά, αλλά επιδιώκει να παίζει με τα όριά μας. Και είναι εμφανές ότι κάθε προκλητική της κίνηση, αποσκοπεί να μας παρασύρει σε θερμά επεισόδια τα οποία θα επιχειρήσει μετά να στρέψει προς δικό της όφελος ή να δημιουργήσει «τετελεσμένο» γεγονός. Εκτός αυτών όμως, το μεγάλο της ενδιαφέρον για τον έλεγχο της πολυσυζητημένης περιοχής του Αιγαίου, δεν είναι ένα απλό «καπρίτσιο». Είναι υποκινούμενο από τεράστια οικονομικά συμφέροντα, λόγω του υποθαλασσίου πλούτου της περιοχής, που δεν είναι φήμες αλλά πραγματικότητα. Κάποτε όμως δεν θα πρέπει να οριοθετηθούν όλες αυτές οι επίμαχες υφαλοκρηπίδες, ώστε να πάψουν να αποτελούν το «μήλο της έριδος»; Και όχι με πολιτικές, αλλά βάσει του Διεθνούς Δικαίου για να μπούν έτσι τα πράγματα στη θέση τους.
παρμένο από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.