ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σκοπιανό: Το αμερικανικό Κογκρέσο "γέρνει" προς τις Ελληνικές θέσεις


Προτρέπονται τα Σκόπια να σταματήσουν

τις εχθρικές δραστηριότητές τους

Σε νέο ψήφισμα για το Σκοπιανό, που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνεται σημαντική μετακίνηση στην πολιτική βούληση Αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι έρχονται πιο κοντά στις ελληνικές απόψεις.
Στο ψήφισμα, που με την κατάθεσή του υπογράφεται, κατ' αρχήν, από 19 βουλευτές (σ.σ. 14 Δημοκρατικούς και 5 Ρεπουμπλικανούς), προτρέπονται τα Σκόπια να συνεργαστούν με την Ελλάδα για την «ανεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις διεθνείς χρήσεις από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Επίσης, στο ψήφισμα προτρέπονται οι Σκοπιανοί να απέχουν από εχθρικές δραστηριότητες κατά της Ελλάδας και να σταματήσουν να παραβιάζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία με την άσκηση προπαγάνδας.
Εν τω μεταξύ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Παρασκευή, η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον μίλησε για την «ανάγκη ανεύρεσης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές», τηρώντας αποστάσεις από τις διαπραγματεύσεις.
«Προφανώς (το ζήτημα) αυτό θα πρέπει να λυθεί απ' ευθείας από τις δύο πλευρές, αλλά εμείς (από την πλευρά μας) προτρέπουμε αυτή τη διευθέτηση», είπε η κ. Κλίντον, «γιατί είναι προς το συμφέρον όλων(...) και θα ανοίξει τον δρόμο για άλλη μια χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε.(...) είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τη λύση».
Το κατά πόσον βέβαια η πολιτική βούληση του Κογκρέσου θα επηρεάσει την «ψυχρή αποτίμηση» των εξελίξεων από την κυβέρνηση Ομπάμα παραμένει αβέβαιο, γιατί και η νέα κυβέρνηση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη, αλλά αρκετά πιο «ευέλικτα» από εκείνη, γεγονός που την καθιστά από πολλές πλευρές και πιο επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα.
Σημειωθήτω πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αμερικανική δέσμευση ότι η Ουάσιγκτον θ' αντιστρέψει την απόφαση της αναγνώρισης του Νοεμβρίου του '04 και ότι θ' αποκαλεί τη γείτονα με όποια ονομασία συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.

προέλευση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια