-->

Header Ads

Η "Διεθνής Ομάδα Κρίσεων" (ICG) και η Ε.Ε. ζητούν υποχωρήσεις από την Ελλάδα

του Δημήτρη Καψάλα, δημοσιογράφου - μέλους Δ.Σ. Ομάδας 21

Η "Διεθνής Ομάδα Κρίσεων" (International Crisis Group) έδωσε (12.1.2009) στη δημοσιότητα ανάλυση για τις δυνατότητες επιλύσεως της διενέξεως Ελλάδας και Σκοπίων ως προς το όνομα και τις επιπτώσεις, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν επιλυθεί. Στην Έκθεση ζητείται από τα Σκόπια να δηλώσουν ότι αποδέχονται την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς ("Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"), ως ονομασία για πλήρη διεθνή χρήση, ενώ από την Αθήνα να αναγνωρίσει «την εθνική ταυτότητα και γλώσσα του βόρειου γείτονα ως "μακεδονικές"». Μ` αυτόν τον τρόπο θα εμπεδωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας!
Το International Crisis Group (ICG), με έδρα τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ΕΛΙΑΜΕΠ - σε ανάλυση του κ. Ευ. Κωφού, 16.2.2009 - «είναι γνωστό για τις εμπεριστατωμένες εκθέσεις του σε πλείστα διεθνή ζητήματα κρίσεων».
Σύμφωνα με το strategy-geopolitics.blogspot.com το ICG είναι ένας οργανισμός με υψηλές διασυνδέσεις στο αμερικανικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο, που οι αναλύσεις του λαμβάνονται σοβαρά υπ`όψιν απο τα κέντρα λήψεως αποφάσεων διεθνώς. Οι αναφορές και οι εκθέσεις του Οργανισμού εκφράζουν κατά το πλείστον τις απόψεις "κορυφαίων" προσωπικοτήτων που επηρεάζουν τις πολιτικές πρακτικές και κατευθύνσεις των ισχυρών δυτικών κρατών και ειδικότερα των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων στο ICG μετέχουν "προσωπικότητες" όπως οι Γουέσλι Κλάρκ, Τζορτζ Σόρος, Μόρτον Αμπράμοβιτς και άλλοι.
Δεν απαιτείται να προστεθεί άλλο τι για να αντιληφθούμε το ρόλο του ICG, μίας ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1995 και "παρέχει αναλύσεις ή συμβουλεύει κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για την πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων". Μου θυμίζει την περίπτωση του Αχτισάαρι, που βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, διότι πέτυχε να... διαλύσει τις χώρες στις οποίες τοποθετήθηκε για να "επιλύσει τις συγκρούσεις".
Στην περίπτωσή μας ο κ. Ντόναλντ Στάινμπεργκ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων ανέφερε: «Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα διμερές ζήτημα μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την κύρια στρατηγική του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για τη σταθεροποίηση της “Μακεδονίας” και της ευρύτερης περιοχής, μέσω της διεύρυνσης και της ένταξης. Οι θεσμοί αυτοί δεν πρέπει να επιτρέψουν η στρατηγική αυτή να είναι το θύμα μιας δύσκολης διένεξης στην οποία εμπλέκεται και μία χώρα-μέλος τους»,
Οι έξι προτάσεις-βήματα του Οργανισμού για την εκ νέου εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έχουν ως εξής:
1. Τα Σκόπια πρέπει να αποφεύγουν κινήσεις που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν την Αθήνα, ενώ πρέπει να ακυρώσουν και την απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου.
2. Τα Σκόπια και η Αθήνα πρέπει από κοινού να επανεξετάσουν την ιστορία της περιοχής προκειμένου να αποφευχθούν αναφορές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τραυματίζουν το εθνικό συναίσθημα και των δύο χωρών.
3. Οι δύο πλευρές πρέπει να υπογραμμίσουν την προσήλωσή τους στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Έως την επίτευξη συμφωνίας για το όνομα, τα Σκόπια πρέπει να χρησιμοποιούν μόνον την προσωρινή ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ η Αθήνα να παραιτηθεί της απειλής για άσκηση βέτο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
4. Τα Σκόπια πρέπει δημόσια να υπογραμμίσουν την ετοιμότητά τους να αποδεχτούν την τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", ως ονομασία για πλήρη διεθνή χρήση.
5. Η Αθήνα πρέπει να απαντήσει με αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας του βορείου γείτονά της ως "μακεδονικές" και οι δύο πλευρές να αποδεχθούν ότι η χρήση αυτού του όρου δεν σημαίνει διεκδίκηση αποκλειστικότητας στη χρήση του και δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της χρήσης του από τους κατοίκους της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας.
6. Οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει ενεργά να ενθαρρύνουν την Αθήνα να άρει τα εμπόδια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο αυτούς οργανισμούς και να απαντήσει θετικά στην υποχώρηση των Σκοπίων σχετικά με το όνομα της χώρας.
Είναι απορίας άξιον, πώς οι εγκέφαλοι ενός Οργανισμού, του οποίου οι εκθέσεις είναι "εμπεριστατωμένες" (σύμφωνα με το ΕΛΙΑΜΕΠ), δεν αντιλαμβάνονται ότι τυχούσα αναγνώριση "μακεδονικής εθνότητας" θα είναι η απαρχή δεινών και όχι επίλυση των διαφορών.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα το ρόλο του ICG ίσως απαιτείται να γυρίσουμε λίγο πίσω, στον Μάιο του 2008, όταν συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Α. Μιλόσοσκι με τον π. επικεφαλής της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων κ. Έντουαρντ Τζόσεφ. Ο εν λόγω κύριος ανέφερε τότε, ότι το θέμα της "μακεδονικής" μειονότητας πρέπει να ενταχθεί στη συζήτηση μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας. «Το ΝΑΤΟ ας εξετάσει σε όλη του τη διάσταση το πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένης και της Χάρτας για τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξακριβώσει εάν η Ελλάδα πληροί τους όρους, όπως είναι το καθεστώς της "μακεδονικής" μειονότητας και των άλλων μειονοτήτων στην Ελλάδα και να το εντάξει και αυτό στη συζήτηση» δήλωσε. Και διευκρίνισε ότι το θέμα της μειονότητας αποτελεί πηγή φόβου για την Ελλάδα, γι’ αυτό και επιμένει να αρνείται την ύπαρξη "μακεδονικής" ταυτότητας.
Φαίνεται ότι υπάρχει συνδυασμένη προσπάθεια πιέσεως της Ελλάδας να υποχωρήσει σε όσα της ζητούν οι "σοφοί" της υφηλίου. Και όχι μόνον ως προς το Σκοπιανό. Το ICG σε προηγούμενη έκθεσή του (strategy-geopolitics. blogspot.com) κινδυνολογούσε πως η αντίστροφη μέτρηση για τη μόνιμη διαίρεση της Κύπρου έχει αρχίσει, ενώ ζητούσε την ανατροπή του προέδρου Παπαδόπουλου καθώς «αποτελούσε εμπόδιο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού». Παλαιότερα δε, το ICG με έκθεσή του έδειξε να συμμερίζεται τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, σύμφωνα με τον οποίο το Κόσσοβο αλλά και το θέμα των Τσάμηδων αποτελούν «ιστορικές αδικίες εις βάρος του αλβανικού λαού που πρέπει να διορθωθούν». Δεν δίστασε μάλιστα να υιοθετήσει ακραίες αλβανικές θέσεις χρησιμοποιώντας για την Ήπειρο τον όρο "νότια περιοχή της Ηπείρου ή Τσαμουριά".
Ο Σόρος και οι άνθρωποί του - εντός και εκτός της Ελλάδας - εργάζονται νυχθημερόν για την εις βάρος μας υλοποίηση των σχεδίων τους. Από εμάς πλέον εξαρτάται να αποτρέψουμε τα δεινά. Αλλά...

Ενωμένη Ευρώπη
Στην 21.1.09 η Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 64 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές, συστήνει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. να ορίσει ημερομηνία, μέσα στο 2009, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Τη σύσταση καταψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές κ.κ. Γεώργιος Δημητρακόπουλος (Ν.Δ.), Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) καθώς και Ιωάννης Κασουλίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κύπρου) και 3 Σλοβάκοι. Σύμφωνα με την έκθεση προόδου των Σκοπίων, του Ολλανδού ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Ερικ Μέγιερ, καλούνται τα Σκόπια και η Ελλάδα να καταλήξουν, με διαπραγματεύσεις, σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα της ονομασίας, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για τη συμμετοχή των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς.
Ειδικότερα η Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων καλεί τα Σκόπια να διατηρούν καλές "σχέσεις γειτονίας" και να επιλύσουν τις εκκρεμότητες με τους γείτονες. Παράλληλα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην επαναλάβει το βέτο κατά των Σκοπίων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Η Επιτροπή διαπίστωσε (!) ότι τα Σκόπια καταβάλλουν προσπάθειες για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ε.Ε.
Πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι η αναγνώριση δυσκολιών τις οποίες αντιμετωπίζουν οι πολίτες των Σκοπίων σχετικά με τη μη αναγνώριση των διαβατηρίων τους από ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. και υποστηρίζει την επίσπευση της απελευθερώσεως του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους Σκοπιανούς.
Είναι φυσικό, μετά από τις άμεσες και έμμεσες αιχμές κατά της Ελλάδας, ως συνυπαίτιας της καθυστερήσεως ενάρξεως ενταξιακών διαδικασιών των γειτόνων, οι Έλληνες ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν την Έκθεση, πείθοντας μόνον τρεις Σλοβάκους συναδέλφους τους να τους ακολουθήσουν. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες δεν κατορθώθηκε να απαλειφθούν τα δυσμενή για την Ελλάδα στοιχεία.
Το σημείο που προβλέπει ότι «διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ένταξη», είναι προφανές ότι συγκρούεται όχι μόνον με τη φιλοσοφία της Ε.Ε. αλλά και με την Ενδιάμεση Συμφωνία, στην οποία ρητώς προβλέπεται η ύπαρξη καλής γειτονίας των δύο μερών. Η ίδια αναφορά γίνεται και στην περίπτωση της Κροατίας, που ψηφίστηκε και αυτή, όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί λόγω του βέτο της Σλοβενίας, το οποίο έθεσε διότι ο θαλάσσιος χάρτης που παρουσίασε η Κροατία αποκλείει την πρόσβασή της στην Αδριατική.
Παρέμεινε επίσης στην Έκθεση η έκφραση ελπίδας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να ασκεί βέτο κατά των Σκοπίων. Η ουσία της υποθέσεως, αν το βέτο εδράζεται επί σταθερών βάσεων δεν απασχόλησε τον συντάκτη και τους υποστηρικτές της εντάξεως των Σκοπίων στην Ε.Ε. Ούτε ότι η Έκθεση είναι αναντίστοιχη τόσο με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και οι δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν και του εκπροσώπου της Ε.Ε. στα Σκόπια κ. Ερβέ Φουερέ, σύμφωνα με τις οποίες η διένεξη των Σκοπίων με την Ελλάδα αποτελεί μία μόνο παράμετρο της αδυναμίας να ενταχθούν τα Σκόπια στην Ε.Ε. Σημαντικότεροι λόγοι είναι η έλλειψη δημοκρατικής διακυβερνήσεως - που παρατηρήθηκε ιδίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων κοινοβουλευτικών εκλογών, όπου αναμίχθηκαν οι σφαίρες με τα ψηφοδέλτια -, η διαφθορά, η ανασφάλεια, η παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων κ.ά.
Ως κατακλείδα μπορούμε να σημειώσουμε την έλλειψη "επικοινωνίας" των ευρωβουλευτών μας με τους συναδέλφους τους, αφού μόνον οι Σλοβάκοι μας υποστήριξαν.
Σε πολύ λίγο χρόνο θα έλθει το θέμα στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Είναι άγνωστο αν προετοιμάζεται η ελληνική πλευρά να ανατρέψει τα όσα δυσμενή υπερψήφισε η Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων. Δεν είμαστε αισιόδοξοι. Άλλωστε πρόσφατα, φίλος ευρωβουλευτής, καλών προθέσεων, μας "καθησύχασε" ότι η ελληνική πολιτική προσανατολίζεται στην επίτευξη του "εφικτού". Το εφικτό επιδιώκαμε και στην Κύπρο, με γνωστά τα αποτελέσματα.

παρμένο από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.