-->

Header Ads

Εγκλημα στη Μήλο: Αντί να κλείσουν τα λατομεία, κλείνουν τις παραλίες!



Απτόητη από τα πρόστιμα και τις υποδείξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, η εταιρεία του Οδυσσέα Κυριακόπουλου όχι μόνο συνεχίζει να μετατρέπει το απέραντο γαλάζιο του νησιού σε βούρκο, αλλά τώρα απαγορεύει και το κολύμπι με... εντολή της νομαρχίας!

Σχεδόν δέκα μήνες μετά την επιβολή προστίμων ύψους 392.000 ευρώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις της, η βιομηχανία ορυκτών όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις περιβαλλοντικές υποδείξεις του υπουργείου, αλλά στην προσπάθειά της να συντηρήσει το «χρυσωρυχείο» που έχει ανοίξει επί χρόνια στο νησί, αποκλείει τους λουόμενους από τις πανέμορφες ακρογιαλιές του κυκλαδίτικου νησιού, στις οποίες συρρέουν κατά εκατοντάδες Ελληνες και ξένοι παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μετά την αποκάλυψη από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Υγείας ότι οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας λειτουργούσαν παράνομα επί τρία χρόνια, η S&B φρόντισε να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό αυτή τη φορά, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες που προκαλεί στο περιβάλλον της Μήλου η επιμονή της να ρίχνει τα βιομηχανικά απόβλητα εντός του θαλάσσιου χώρου.

Το ιδιοφυές σχέδιο του μεγαλοβιομήχανου και προέδρου της Λυρικής Σκηνής εκτυλίσσεται μεθοδικά τους τελευταίους μήνες και διασφαλίζει πλήρως τα κεκτημένα του στο νησί.

Με τον μανδύα της νομιμότητας που του προσδίδει η πρόσφατη έγκριση της Νομαρχίας Κυκλάδων, η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα να διοχετεύει τα απόβλητά της στη θάλασσα -20.000 τόνους περλίτη σε ετήσια βάση και επιπλέον 75.000 από τη δεύτερη μονάδα στα Βούδια-, ενώ λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης που προκαλεί στα θαλάσσια ύδατα μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί στο κολύμπι και την αλιεία.

Και όλα αυτά σε ένα νησί με ανεκτίμητο φυσικό πλούτο, οι μαγευτικές παραλίες του οποίου γίνονται κράχτης για τους επισκέπτες και αποτελούν κόσμημα για το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, που έχει «κατακρεουργηθεί» από την εξορυκτική δραστηριότητα της S&B.

Η απόφαση της νομαρχίας

«Ανεξάρτητα από τον βαθμό καθαρισμού των υγρών αποβλήτων, θα τοποθετηθεί σήμανση στην παραλία και σε απόσταση 200 μέτρων από τον αγωγό θα απαγορευτεί η κολύμβηση. Επίσης, σε απόσταση 300 μέτρων από τον αγωγό θα απαγορεύεται η αλιεία εδώδιμων οστρακόδερμων», αναφέρει στην απόφασή της η Νομαρχία Κυκλάδων, η οποία είχε κοινοποιηθεί προς όλους τους τοπικούς φορείς από τον Απρίλιο του 2008, αλλά οι ενδιαφερόμενοι (δηλαδή οι κάτοικοι του νησιού) την πληροφορήθηκαν τον Ιούνιο! Με τον τρόπο αυτό η νομαρχία αποκαθιστά τη χρόνια παρανομία της S&B, αδιαφορώντας πλήρως για τη ρύπανση αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στην τουριστική ανάπτυξη της Μήλου η διοχέτευση των αποβλήτων περλίτη στη θάλασσα. Τι θα κόστιζε άραγε στην πολυεθνική βιομηχανία η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων όπως η διαδικασία καθίζησης των αποβλήτων (κάτι αντίστοιχο με τον βιολογικό καθαρισμό) ή η επίγεια μεταφορά τους σε λατομικούς χώρους; Ισως κάτι παραπάνω από την ασυνείδητη και ανέξοδη απόρριψη των λυμάτων στη θάλασσα. Εκτός φυσικά κι αν η βιομηχανία… αποσκοπεί κάπου αλλού, απαξιώνοντας τις ωραιότερες παραλίες της Μήλου!

Οι εκκρεμότητες της S&B

Το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, βάσει του οποίου επιβλήθηκαν στην S&B τα πρόστιμα για σωρεία παραβάσεων στις μονάδες επεξεργασίας στα Βούδια και στο Τσιγκράδο, επιβάλλει αλλαγή στον μηχανισμό διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, για τον οποίο όμως η βιομηχανία προς το παρόν… σφυρίζει αδιάφορα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ της έχει ζητήσει να τροποποιήσει την περιβαλλοντική μελέτη που έχει καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να υιοθετηθούν φιλικότερες μέθοδοι διαχείρισης προς το περιβάλλον. Η εταιρεία, πάντως, δεν έχει συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα να ελέγχεται η νομιμότητα των αδειών με τις οποίες λειτουργούν οι μονάδες της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο είχε εκδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο, η μονάδα επεξεργασίας περλίτη στο Τσιγκράδο, με ετήσια παραγωγή 400.000 τόνων, δεν διέθετε άδεια διάθεσης στερεών αποβλήτων παρά το γεγονός ότι η περιβαλλοντική της μελέτη έχει ανανεωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2006. Η αυτοψία που έγινε από τους ελεγκτές Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι «από τα συστήματα ξηρής αποκονίωσης της μονάδας (σακκόφιλτρα) συλλέγεται σκόνη υπέρλεπτου περλίτη, η οποία αποτελεί σαφώς στερεό απόβλητο, η διάθεση του οποίου στη θάλασσα πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής αίτησης».

Την άδεια όμως αυτή η εταιρεία δεν την έχει πάρει και συνεχίζει να ρυπαίνει δέκα μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων για τις περιβαλλοντικές της παραβάσεις.
η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.