-->

Header Ads

Η «εισβολή» της αγελάδας

Σε διπλωματικό πρόβλημα εξελίχθηκε η «Μαρίκα», ενώ έγινε και πρωτοσέλιδο στον τουρκικό Τύπο. Ο κτηνοτρόφος έφθασε να ζητεί βοήθεια από την Αγκυρα για την επιστροφή του ζώου.Η «Μαρίκα», μία επτάχρονη αγελάδα στις Καστανιές του Εβρου, η οποία πριν από μία εβδομάδα, ενώ έβοσκε, πέρασε την ελληνοτουρκική μεθόριο και βρέθηκε σε τουρκικό έδαφος, έγινε... διπλωματικό πρόβλημα και απασχολεί ακόμη και με πρωτοσέλιδα τον τουρκικό Τύπο.

Ο ιδιοκτήτης της, ο 38χρονος κτηνοτρόφος Βασίλης Μητακίδης, έφτασε να ζητεί βοήθεια μέχρι την Αγκυρα, αφού το ζώο τού άφησε πίσω ένα μοσχαράκι μόλις 20 ημερών, που, όπως λέει, θα πεθάνει κι αυτό αν δεν γυρίσει πίσω γρήγορα η μάνα του.

Το πέρασμα αγελάδων και μοσχαριών είτε ελληνικών σε τουρκικό έδαφος είτε τουρκικών σε ελληνικό είναι καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή αυτή και λύνεται συνήθως με το να τα διώχνουν εκατέρωθεν, χωρίς να παρεμβαίνουν συχνά Αρχές.


Ομως, αυτή τη φορά η «Μαρίκα» στάθηκε άτυχη γιατί το θέμα της δημοσιοποιήθηκε και έμπλεξε στους κανόνες της γραφειοκρατίας εκατέρωθεν και στους κανονισμούς. Αρχικά μεταφέρθηκε στο τουρκικό τελωνείο στις Καστανιές, αφού θεωρήθηκε «εισβολέας» που μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες στο τουρκικό έδαφος.

Σε καραντίνα η Τουρκία
Βέβαια, αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει μπει σε καραντίνα από την ΕΕ για τον αφθώδη πυρετό αλλά και άλλες μολυσματικές ασθένειες και απαγορεύονται οι εισαγωγές τόσο ζώντων ζώων όσο και κρεάτων από αυτή στην ΕΕ.

Ο Β. Μητακίδης έσπευσε με τα «ευρωπαϊκά» χαρτιά του ζώου που δείχνουν ότι δεν πάσχει από καμία ασθένεια, διεκδικώντας την επιστροφή του, αλλά δεν κατάφερε τίποτα.

Το ζώο μεταφέρθηκε στην Ανδριανούπολη και κρατείται σε... κρατικό στάβλο. Θα παραμείνει εδώ 21 συνολικά μέρες, σε «καραντίνα», παρακολουθούμενη μήπως έχει κάποια ασθένεια. Τα έξοδα της διατροφής της, μάλιστα, έχει αναλάβει ο ίδιος ο Ελληνας κτηνοτρόφος.

Ομως, εκτός από τις τουρκικές αρχές, πρόβλημα υπήρξε στη συνέχεια και από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Το «ευρωπαϊκό» διαβατήριο που έχει η «Μαρίκα» δεν είναι αρκετό για την επιστροφή της.

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα λοιμώδη ζώα απαγορεύουν την επανείσοδό της, αφού η Τουρκία έχει αφθώδη πυρετό που μπορεί να μεταφερθεί σε ελληνικό και κατά συνέπεια ευρωπαϊκό έδαφος, όπως μας είπε ο διευθυντής κτηνιατρικής Βορείου Εβρου Κώστας Δαδούσης.

Και μπορεί ο κτηνοτρόφος Β. Μητακίδης να διεκδικεί απεγνωσμένα την επιστροφή του ζώου του, φτάνοντας μέχρι και την Αγκυρα, όμως ελληνικές και τουρκικές αρχές συμφώνησαν τελικά για τη σφαγή του ζώου.

Μόλις περάσουν οι 21 μέρες της καραντίνας, το ζώο θα σφαχτεί και στη συνέχεια, αν δεν παρουσιάζει πρόβλημα υγείας, θα πουληθεί το κρέας του στην Τουρκία, ενώ τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα δοθούν στον Ελληνα κτηνοτρόφο.

Ο τελευταίος, μάλιστα, κλήθηκε να είναι παρών, προκαλώντας την οργή του, αφού φωνάζει απεγνωσμένα ότι διεκδικεί την επιστροφή του ζώου του που διαθέτει «ευρωπαϊκό» διαβατήριο.
προέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.