-->

Header Ads

Κόντρα Ρωσίας – ΗΠΑ για λύση του κυπριακού


Στις Συμπληγάδες των μεγάλων δυνάμεων βρίσκεται το κυπριακό. Σε συνέντευξή του στην «Αλήθεια», ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφέρει ότι η Ρωσία έχει συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούνται μέσα από τη λύση στο κυπριακό. Ανάλογα με το περιεχόμενο της λύσης, τονίζει, θα εδραιωθεί ή όχι ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή και, η Ρωσία, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο και στην Κύπρο, μέσα από την όποια λύση στο κυπριακό.

Κόντρα Ρωσίας – ΗΠΑ για λύση του κυπριακού

«Η Ρωσία δεν θέλει λύση του κυπριακού που να αναβαθμίζει το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή»


Στις Συμπληγάδες των μεγάλων δυνάμεων βρίσκεται το κυπριακό. Σε συνέντευξή του στην «Αλήθεια», ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφέρει ότι η Ρωσία έχει συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούνται μέσα από τη λύση στο κυπριακό. Ανάλογα με το περιεχόμενο της λύσης, τονίζει, θα εδραιωθεί ή όχι ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή και, η Ρωσία, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο και στην Κύπρο, μέσα από την όποια λύση στο κυπριακό. Ο κ. Κυπριανού αναφέρει επίσης ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο ρεαλισμό για να διαμορφώνουμε πολιτικές, οι οποίες, από τη μια θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, ενώ από την άλλη, δεν θα αγνοούν τη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, παραδέχεται ότι αυτές προκαλούν ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας, «αλλά πάντοτε ακολουθεί μια διορθωτική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας». Απαντά επίσης στις πρόσφατες κατηγορίες του Νίκου Αναστασιάδη και εξηγεί γιατί επιδιώκουμε άνοιγμα πρεσβειών σε Κούβα, Βενεζουέλα και αλλού.

«Η Ρωσία έχει συμφέροντα που εξυπηρετούνται μέσα από τη λύση»

Η λύση ανάμεσα στις Συμπληγάδες: ΗΠΑ – Ρωσία

Άντρος Κυπριανού: «Η Ρωσία δεν θέλει λύση του Κυπριακού που να αναβαθμίζει το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή»

«Νομίζω ότι αδικούμε την Ελλάδα όταν λέμε ότι είναι απούσα από τις προσπάθειες για το Κυπριακό»

«Η Τουρκία είναι μία περιφερειακή υπερδύναμη. Μια τεράστια αγορά για τις δυτικές χώρες, από την οποία διέρχονται οι περισσότεροι αγωγοί πετρελαίου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά το υδατικό»
Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, της περασμένης Κυριακής, χωρίζεται σε δύο ενότητες. Σε αυτή τη σελίδα φιλοξενούνται οι απόψεις του κ. Κυπριανού σε σχέση με το Κυπριακό και στην επόμενη, οι απόψεις ή τα σχόλιά του σε σχέση με τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.
Ερωτηθείς ο κ. Κυπριανού για το λόγο που η Κύπρος ανοίγει πρεσβεία στην Κούβα, απάντησε - μεταξύ άλλων - ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «επιλέγει να ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που να μην δεσμεύει τη χώρα μας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», κατ’ ανάλογο τρόπο που «ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέμενε πεισματικά η Κύπρος να ανήκει στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και δεν ήθελε να ταυτιστεί είτε με τη μία είτε με την άλλη εξωτερική πολιτική».
Διερωτήθηκε δε, τι το ενοχλητικό υπάρχει από το άνοιγμα πρεσβειών στην Κούβα και τη Βενεζουέλα. «Γιατί δεν αντιδρούν για το άνοιγμα πρεσβείας στην Ιορδανία; Μήπως αντιδρούν για την Κούβα και τη Βενεζουέλα επειδή αυτές οι χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, και θέλουν να προωθήσουν στον κυπριακό λαό τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών; Εμείς θεωρούμε ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας πρέπει να είναι πολυδιάστατη», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

- Άρα, η πρεσβεία στην Κούβα είναι μία κίνηση - μήνυμα προς τις ΗΠΑ, ότι εδώ υπάρχει και η Ρωσία;
Άντρος Κυπριανού: Όχι. Είναι ένα μήνυμα ότι ακολουθούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Δεν προσδενόμαστε στο άρμα κανενός.

- Μα έχουμε ήδη προσδεθεί στο άρμα της ΕΕ.
Α.Κ.: Είμαστε μέλος της ΕΕ και δεν το αρνιόμαστε. Απ’ εκεί και πέρα, μας λέει η ΕΕ πώς θα πρέπει να ασκούμε την εξωτερική πολιτική; Δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική για θέματα ασφάλειας της ΕΕ και θέλω να το υπενθυμίσω. Θέλω, επίσης, να πω ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με την Κούβα.

Ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω

-Οι δηλώσεις του Καρλ Μπιλντ ήταν χειρότερες από τις δηλώσεις Βλαντιμίρ Πούτιν και παρακολουθήσαμε στη μεν πρώτη περίπτωση όλες αυτές τις σφοδρές επιθέσεις, στη δε δεύτερη περίπτωση, σιωπή;
Α.Κ.: Να κάμω πρώτα ένα γενικό σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε, ως πολιτικά κόμματα, σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπερβολικός, και εκπέμπει και λανθασμένα μηνύματα αναφορικά με τις πραγματικές μας προθέσεις. Αυτό το λέω γενικά, δεν αναφέρομαι στη μία ή την άλλη συγκεκριμένη περίπτωση. Θεωρώ ότι τα κρίσιμα ζητήματα χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα, εκεί και όπου απαιτείται, αλλά χρειάζεται πάρα πολλή ψυχραιμία και υπομονή. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως ψευδαίσθηση ότι η πορεία προς τη λύση θα είναι μία πορεία με ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω, και πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι θα περάσουμε μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες.

- Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του κ. Πούτιν και του κ. Μπιλντ;
Α. Κ.: Θα σας πω. Δεν θα πρέπει να τις βλέπουμε απομονωμένες από το γενικότερο πλέγμα των τοποθετήσεων των δύο χωρών. Η Ρωσία τοποθετείται με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από αρχές σε ότι αφορά τη λύση στο Κυπριακό. Είναι γεγονός ότι ο κ. Πούτιν έχει προβεί σε δύο περιπτώσεις - όχι μόνον πρόσφατα - σε δηλώσεις που προκαλούν ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας, αλλά πάντοτε ακολουθεί μια διορθωτική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας. Δυστυχώς, από την πλευρά της Σουηδίας έχουμε δει στο παρελθόν πάρα πολλές δηλώσεις, οι οποίες δείχνουν από τη μια επιθυμία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, αλλά από την άλλη μια βιασύνη, η οποία στέλνει μηνύματα πως θα μπορούσαμε να κινηθούμε και έξω από τα πλαίσια αρχών, φτάνει να πετύχουμε τη λύση στο Κυπριακό. Αυτό δεν θα πρέπει να διαφεύγει από κανέναν μας. Όμως, επαναλαμβάνω, ότι θα πρέπει να έχουμε πολλή ψυχραιμία και υπομονή όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δηλώσεις ξένων, οι οποίες μας ενοχλούν.

Απαιτείται ρεαλισμός

- Μήπως άλλαξαν τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή και ενδεχομένως να άλλαξε ή θα αλλάξει και η στάση της στο Κυπριακό;
Α. Κ.: Ε αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει γενικότερα. Το λέω τούτο, γιατί πολλοί εδώ στην Κύπρο δείχνουν να μην κατανοούν το ρόλο που διαδραματίζει σήμερα η Τουρκία παγκόσμια. Η Τουρκία είναι μία περιφερειακή υπερδύναμη, μία χώρα από την οποία διέρχονται οι περισσότεροι αγωγοί πετρελαίου, και ως εκ τούτου είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος της. Είναι μία τεράστια αγορά για τις δυτικές χώρες και, ταυτόχρονα, μία χώρα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά το υδατικό. Όλα αυτά την καθιστούν ένα σημαντικό σύμμαχο για πολλές χώρες και σίγουρα και για τη Ρωσία. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει αυτό. Την ίδια στιγμή, όμως, η Ρωσία έχει συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούνται μέσα από τη λύση στο Κυπριακό. Ανάλογα με το περιεχόμενο της λύσης θα εδραιωθεί ή όχι ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή και, η Ρωσία, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο και στην Κύπρο, μέσα από την όποια λύση στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου, λοιπόν, υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια για να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα. Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ρωσία σε διεθνή σώματα, όπως και άλλες χώρες - Κίνα και σε αρκετές περιπτώσεις και η Γαλλία - τοποθετούνται στη βάση αρχών και αυτές είναι που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία. Βέβαια, αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι τα πράγματα είναι πολύ αρνητικά σε βάρος μας και να δημιουργηθεί έτσι μια εικόνα απαισιοδοξίας. Δεν πρέπει να δημιουργούμε εικόνα απαισιοδοξίας, αλλά πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο ρεαλισμό για να διαμορφώνουμε πολιτικές, οι οποίες, από τη μια θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, ενώ από την άλλη, δεν θα αγνοούν τη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα.

Εκτός συνομιλιών οι Βάσεις

- Ο αναβαθμισμένος ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή ενδεχομένως να συνδέεται με τις βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, για παράδειγμα;
Α.Κ.: Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της Ρωσίας, αλλά μπορώ να πω ότι εμάς, ως ΑΚΕΛ, μας ενοχλεί το γεγονός ότι υπάρχουν οι βρετανικές Βάσεις στο νησί. Δεν είναι σήμερα που μας ενοχλεί, μας ενοχλούσε από το 1960 όταν είχαμε καταλήξει τότε στις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

- Είναι μέρος των διαπραγματεύσεων οι Βάσεις;
Α.Κ.: Όχι, γιατί αν τις μετατρέψουμε σε μέρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η λύση στο Κυπριακό και τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Γι’ αυτό και θα ήταν πολύ λάθος να τις μετατρέψουμε σε μέρος των διαπραγματεύσεων.

Παρούσα η Ελλάδα

- Είναι απούσα η Ελλάδα από την εν εξελίξει διαδικασία στο Κυπριακό;
Α. Κ.: Δεν θα συμφωνήσω. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κ. Καραμανλής - κατά τη διάρκεια της εδώ πρόσφατής του επίσκεψης - δήλωσε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα δεν θέλει να είναι εγγυήτρια χώρα. Ε αυτό δεν συνιστά μια σημαντική τοποθέτηση από μέρους της Ελλάδας σε ότι αφορά μια σημαντικότατη πτυχή του Κυπριακού προβλήματος; Η Ελλάδα δεν είναι εκείνη η χώρα, η οποία μας στηρίζει με τη μεγαλύτερη συνέπεια σε όλα τα διεθνή φόρα, ανεξάρτητα με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση; Δεν θέλω να αναφερθώ στον Κώστα Καραμανλή προσωπικά. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τρόπο συμπεριφερόταν. Νομίζω, λοιπόν, ότι αδικούμε την Ελλάδα όταν λέμε ότι είναι απούσα από τις προσπάθειες για το Κυπριακό.

- Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι είναι αδύνατη η διαπραγματευτική μας ομάδα, γι’ αυτό θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε συνταγματολόγους, για παράδειγμα, από την Ελλάδα.
Α. Κ.: Ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν επαφή με Έλληνες εμπειρογνώμονες οι οποίοι διατυπώνουν απόψεις για διάφορα ζητήματα. Νομίζω ότι δεν είναι φρόνιμο να συζητούμε δημόσια αυτά τα ζητήματα. Κατηγορούμε την τουρκική πλευρά ότι δήθεν έχει Τούρκους στη διαπραγματευτική ομάδα - κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια - και την ίδια στιγμή λέμε εμείς ότι πρέπει να εντάξουμε Ελλαδίτες στη διαπραγματευτική ομάδα; Αυτά τα πράγματα δεν τα καταλαβαίνω. Εάν αυτό εννοούν, να το πουν. Εγώ θεωρώ ότι αυτό θα ήταν πολύ λανθασμένο. Απ’ εκεί και πέρα, επαφές υπάρχουν, ανταλλαγή απόψεων γίνεται, και νομίζω ότι μόνον ζημιά προκαλείται με το να τίθενται δημόσια αυτά τα θέματα.

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ:

Ο ΔΗΣΥ έχει ορίζοντα τις προεδρικές

• Ο κ. Αναστασιάδης, μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει πολύ διαφορετικά πρόσωπα στο Κυπριακό
• Ο Δημοκρατικός Συναγερμός μετατρέπει το Κυπριακό σε παιγνίδι μικροκομματικών σκοπιμοτήτων
• Ο ΔΗΣΥ καταβαράθρωσε το Κυπριακό το ‘92, ελπίζω και εύχομαι να μη συμβεί κάτι ανάλογο σήμερα

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: «Έχουμε επισκεφθεί τα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποδεικνύοντας ότι μας ενδιαφέρει να συνομιλούμε με αυτό το κόμμα και τούτο θα πρέπει να εκτιμηθεί»
Ο γ.γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δηλώνει έκπληκτος από τις αναφορές του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι «δεν υπάρχει στρατηγική για το Κυπριακό και ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν διαδραματίζει το ρόλο που θα έπρεπε». Υπενθυμίζει ότι «στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση διήμερης συνόδου - ακόμα και τριήμερης εάν απαιτηθεί - στα μέσα του Σεπτέμβρη για να συζητηθούν (α) η μέχρι στιγμής πρόοδος στις συνομιλίες και η χάραξη πάρα πέρα πορείας, και (β) η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και η αξιολόγηση του Δεκέμβρη».
Ο κ. Κυπριανού διερωτάται γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης δεν διατύπωσε τις παρατηρήσεις του και δεν έκαμε την κριτική του στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. «Η δική μου η απάντηση είναι καθαρή. Πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι λυπηρό γιατί, για ακόμα μια φορά, ο Δημοκρατικός Συναγερμός μετατρέπει το Κυπριακό σε παιγνίδι μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Το έπραξε το 1992 χάριν του να κερδηθούν οι τότε προεδρικές εκλογές, το πράττει και τώρα με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2013. Καταβαράθρωσε τότε το Κυπριακό, ελπίζω και εύχομαι να μη συμβεί κάτι ανάλογο σήμερα.

- Αυτό σημαίνει ότι δεν πιστώνετε τον κ. Αναστασιάδη με καλές προθέσεις;
Άντρος Κυπριανού: Εξαρτάται τι εννοείτε. Ο κ. Αναστασιάδης, μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει πολύ διαφορετικά πρόσωπα σε ότι αφορά το Κυπριακό. Τον έχουμε ακούσει μετά από συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου να δηλώνει πλήρως ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίζεται ο πρόεδρος το Κυπριακό, από την ενημέρωση που γίνεται, το πόσο ολοκληρωμένη είναι κ.λπ. Τον έχουμε ακούσει, την ίδια στιγμή, να ασκεί ισοπεδωτική κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λέμε, λοιπόν, ότι δυστυχώς παρασύρεται από σκοπιμότητες και, αυτές οι σκοπιμότητες, είναι ο χειρότερος σύμβουλος για τον κάθε ένα από εμάς για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε την υπόθεση της Κύπρου και του λαού μας. Και η έκκληση που απευθύνουμε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι να αφήσουμε το Κυπριακό έξω από τη δίνη των όποιων κομματικών σκοπιμοτήτων.

- Πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση Αναστασιάδη, «στηρίζουμε τον πρόεδρο Χριστόφια και εισπράττουμε ως αντίδωρο χολήν και όξος»;
Α. Κ.: Νομίζω ότι ούτε ως αστείο δεν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Αναστασιάδης έχει τύχει μιας μεταχείρισης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία χαρακτηρίζεται - πρώτα και κύρια - από σεβασμό. Έχουν δοθεί στο ΔΗΣΥ θέσεις σε διοικητικά συμβούλια, έχει δοθεί θέση αντιπροέδρου σε ένα μεγάλο οργανισμό, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μια αρκετά καλή συνεργασία, θα έλεγα, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Αναστασιάδη. Απ’ εκεί και πέρα, εξαρτάται τι αναμένει ο κ. Αναστασιάδης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από το ΑΚΕΛ. Είμαστε διαφορετικά κόμματα, έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις. Εμείς - σε ό,τι αφορά το Κυπριακό - είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το ΔΗΣΥ στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου. Έχουμε επισκεφθεί τα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποδεικνύοντας ότι μας ενδιαφέρει να συνομιλούμε με αυτό το κόμμα, παρόλο το μεγάλο χάσμα που μας χωρίζει σε ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα, και τούτο θα πρέπει να εκτιμηθεί. Εάν, όμως, ο κ. Αναστασιάδης ή το όποιο άλλο στέλεχος του ΔΗΣΥ αναμένει ότι - επειδή στο Κυπριακό καταβάλλεται μια προσπάθεια να υπάρξει μια συνεννόηση - θα ακολουθείται σε διάφορα θέματα η πολιτική του ΔΗΣΥ, αυτό συνιστά παραβίαση της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό το πράγμα. Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας και θα κυβερνήσει ο Δημήτρης Χριστόφιας, με βάση την πολιτική την οποία παρουσίασε στον κυπριακό λαό προεκλογικά.

- Ίσως να μπορούσε, για μερικούς μήνες, να αποφευχθούν κάποιοι χαρακτηρισμοί που ενοχλούν, μέχρι να δούμε τι θα γίνει στο Κυπριακό.
Α. Κ.: Μα ποιος προβαίνει σε χαρακτηρισμούς; Μας βρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός καθημερινά και εμείς απαντούμε με ψυχραιμία. Τι πρέπει να κάνουμε; Όταν μας βρίζει να λέμε ευχαριστώ; Κι όταν λέω μας βρίζει, είναι σε εισαγωγικά η λέξη… Όταν διατυπώνονται ισοπεδωτικές, άδικες κατηγορίες εις βάρος του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας καθημερινά - και για το Κυπριακό, αλλά και για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης - αυτά τα πράγματα θα πρέπει να μείνουν αναπάντητα;

Θα επιδιώξουμε συνάντηση με Καρογιάν

- Υπάρχουν σήμερα καθόλου σχέσεις μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ;
Α. Κ.: Τι εννοείτε; Είμαστε κόμματα που συνεργάζονται, στηρίζοντας την κυβέρνηση.

- Ο Τύπος γράφει - και δεν νομίζω να είναι σύμπτωση ότι αναφέρθηκε σε διάφορες εφημερίδες - ότι ο κ. Καρογιάν αναμένει πρόσκληση από το ΑΚΕΛ για να συνομιλήσουν τα δύο κόμματα.
Α. Κ.: Δεν ξέρω ποιος διαρρέει στον Τύπο αυτά τα πράγματα, αλλά η δική μας θέση ήταν ξεκάθαρη. Τώρα είναι μια περίοδος που θα πρέπει τα πράγματα να αφεθούν να ηρεμήσουν και, σίγουρα, θα επιδιώξουμε να έχουμε συναντήσεις με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και με τον ίδιο τον κ. Καρογιάν προσωπικά, για να συζητήσουμε την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

ΜΜΕ και Ομοσπονδία

- Πώς, το ΑΚΕΛ, προετοιμάζει την κοινωνία για την επιδιωκόμενη λύση;
Α. Κ.: Είμαστε το μόνο πολιτικό κόμμα που οργανώνει σεμινάρια για την ομοσπονδία, εξηγώντας στην κοινή γνώμη τι είναι ομοσπονδία. Αυτό το είχαμε πράξει στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, το πράξαμε και πρόσφατα όταν αποφασίστηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να σας πω ότι η ανταπόκριση που βρίσκουμε είναι πάρα πολύ καλή. Απ’ εκεί και πέρα, ενθαρρύνουμε τα ΜΜΕ να οργανώσουν συζητήσεις που θα είναι ενημερωτικές, ώστε να κατανοήσει ο απλός πολίτης τι είναι η ομοσπονδία, τι είναι αυτή η λύση στην οποία στοχεύουμε. Λυπούμε να παρατηρήσω ότι η ανταπόκριση που συναντούμε από ΜΜΕ δεν είναι η καλύτερη. Και θέλω να υπενθυμίσω τον πόλεμο που δέχτηκε μία εκπομπή που παρουσιάσθηκε στο ΡΙΚ, από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, γι’ αυτό το ζήτημα. Είναι απαράδεκτη η αντίδραση σε προβολή τέτοιου είδους συζητήσεων και η παρουσίαση - αντικειμενικά - θέσεων γύρω από την ομοσπονδία. Εάν θέλουμε πραγματικά να δημιουργηθεί ένα κίνημα μέσα στην κοινωνία, που θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια πάνω σε σωστές θέσεις, και να οδηγηθούμε προς την κατεύθυνση της λύσης, είναι μόνον με αυτόν τον τρόπο… Βέβαια, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής. Από τη στιγμή που από την τουρκική πλευρά δεν υπάρχει ανάλογη προσπάθεια - ότι και να κάνουμε εμείς - τα πάντα θα παραμένουν στο κενό. Χρειάζεται, για να προχωρήσουμε, πέραν από την ενημέρωση των Ε/κ, να υπάρξει πλέον θετική ανταπόκριση στην ουσία του Κυπριακού από την τουρκική πλευρά, διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε ένα βήμα μπροστά.
ΑΛΗΘΕΙΑ
παρμένο από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.