Τα Σκόπια πάνε στη Γ. Συνέλευση το όνομα
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ σχέδιο της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι με προσφυγή στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από την οποία θα ζητήσει την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα ως «Μακεδονία», έχοντας εξασφαλισμένες τις απαραίτητες 128 ψήφους, αποκαλύπτει ο σκοπιανός Τύπος.
Προαναγγέλλουν αναγνώριση από Αφρική και Λατινική Αμερική
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ σχέδιο της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι με προσφυγή στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από την οποία θα ζητήσει την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα ως «Μακεδονία», έχοντας εξασφαλισμένες τις απαραίτητες 128 ψήφους, αποκαλύπτει ο σκοπιανός Τύπος.
Μετά την πρόσφατη αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από το πριγκιπάτο της Ανδόρας, άλλες τέσσερις χώρες από την Αφρική και τη Νότια Αμερική είναι έτοιμες να κάνουν το ίδιο. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα επιχειρηθεί μόνο αν οι συνομιλίες για το όνομα δεν καταλήξουν σύντομα σε αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να τεθεί τότε σε εφαρμογή.
Να σημειωθεί πάντως ότι κάθε χρόνο και πριν από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου, τα Σκόπια επαναφέρουν παρόμοια σενάρια για προσφυγή στον ΟΗΕ, και τα ΜΜΕ φιλοξενούν σχετικές δηλώσεις πολιτικών, νομικών και διπλωματών φέρνοντας στην επικαιρότητα το θέμα. Αυτή τη φορά δημοσιεύονται δηλώσεις του Σέρβου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Ιγκόρ Γιάνεβ, που συμμετείχε και στην ομάδα των νομικών οι οποίοι συνέταξαν την προσφυγή της Σερβίας στο δικαστήριο της Χάγης αναφορικά με την αναγνώριση του Κοσόβου.
Αυτός φέρεται να έχει δηλώσει ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ, που έκανε αποδεκτή την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ (FΥRΟΜ), είναι παράνομο και ότι το δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση προσφυγής για το θέμα του ονόματος θα γνωμοδοτήσει υπέρ των Σκοπίων, ενώ η γενική συνέλευση του ΟΗΕ με τη βοήθεια των αδεσμεύτων θα εκδώσει νέο ψήφισμα κάνοντας δεκτή τη χώρα στον Οργανισμό ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο πρώην πρόεδρος της χώρας και σήμερα αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, που δεν προκρίνει κάτι τέτοιο, λέει ότι η παραπάνω διαδικασία με την προσφυγή στη Χάγη θα είναι χρονοβόρα, ενώ αντίθετα σήμερα πολιτική αναγκαιότητα είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε