Πιθανόν να υπάρξουν εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών – Σαμαράς στον «Ελεύθερο»
Την πεποίθηση του ότι η δυναμική του προεκλογικού αγώνα έχει αλλάξει και ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών εκφράζει με συνέντευξη του στον «Ε» ο υπουργός Πολιτισμού και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς. O κ. Σαμαράς προειδοποιεί ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει φοροεπιδρομή εάν εκλεγεί κυβέρνηση και χαρακτηρίζει ασαφείς, νεφελώδεις και επικίνδυνες τις θέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για την Οικονομία.
Σε αντίθεση με τις διατυπωμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι η Οικονομία χρειάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι αύξηση, πάταξη της φοροδιαφυγής και μείωση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα. Υποστηρίζει επίσης ότι τις τράπεζες ουσιαστικά και όχι τους δανειολήπτες εξυπηρετεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προσωρινό πάγωμα των δανείων και ότι μόνη λύση για την ελάφρυνση τους αποτελεί η πραγματική μείωση των επιτοκίων σε ακριβή αντιστοιχία με τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. και ότι θα μείνει ο κ. Κ. Καραμανλής στην πρώτη γραμμή, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως επιθυμεί και η βάση της παράταξης. Όσον αφορά στο όραμα του για μια Ελλάδα που δείχνει ικανή για το καλύτερο (όπως με τους Ολυμπιακούς Αγώνων και του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης) και για το χειρότερο, τονίζει ότι «πρέπει να εμπνεύσουμε και πάλι τον Έλληνα και να ανταμείψουμε το "δαιμόνιο" του αντί να τον τιμωρούμε».
Αποσπάσματα συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στον Αλέξη Διακόπουλο για τον «Ελεύθερο»
-Η κατάσταση που αποτύπωναν οι δημοσκοπήσεις, το διάστημα που επιτρεπόταν η δημοσιοποίηση τους, δεν ήταν ευνοϊκή για τη ΝΔ. Μπορεί να έχει αλλάξει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών;
"Ναι, διότι ξεκινούσαμε με πολύ χαμηλή συσπείρωση, η οποία τώρα ανεβαίνει ημέρα με την ημέρα. Και αντιστρέφονται υπέρ μας οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η δυναμική έχει αλλάξει κι είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών."
-Για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός καλείται να στηρίξει «με δάκρυα και ιδρώτα» την ανάκαμψη της Οικονομίας. Μέχρι πότε όμως θα ακούει για λιτότητα;
"Είναι αστείο ότι προτείνουμε «δάκρυα και ιδρώτα». Για παράδειγμα, το πάγωμα μισθών που κάναμε ήδη φέτος και το επεκτείνουμε για δύο επόμενα χρόνια αφορά στα υψηλότερα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή πάνω από 1.700 ευρώ. Οι μισθωτοί ως 1.500 ευρώ μηνιαία παίρνουν έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση 500 ευρώ. Και 300 ευρώ έκτακτη ενίσχυση για όσους παίρνουν 1.500 έως 1.700 το μήνα. Πάρτε την χαμηλότερη κατηγορία: Αν τους δίναμε τον πληθωρισμό (όπως υπόσχεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ) θα έπαιρναν αύξηση από 7 ως 15 ευρώ το μήνα δηλαδή 84 ως 210 ευρώ το χρόνο. Εμείς με το υποτιθέμενο «πάγωμα» (για τα υψηλότερα εισοδήματα) δίνουμε στα χαμηλά εισοδήματα υπερδιπλάσια έως υπερπενταπλάσια απ' όσα αν υιοθετήσουμε το «ξεπάγωμα» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ! Μ' άλλα λόγια «παγώνουμε» τις υψηλότερες απολαβές για να δώσουμε σημαντικά περισσότερα στις χαμηλές και μεσαίες απολαβές. Αυτό δεν θα έλεγα ότι θυμίζει «δάκρυα και αίμα». Ενώ το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να «ξεπαγώσει» τα εισοδήματα, δηλαδή να δώσει σε όλους αναλογικά το ίδιο (κάλυψη ενός πολύ χαμηλού πληθωρισμού), δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς λίγα στους υψηλόμισθους και πολύ λιγότερα στους χαμηλόμισθους και τους ενδιάμεσους. Αυτό δεν θα το έλεγα «κοινωνική πολιτική» ούτε «δίκαιη», ούτε «αναπτυξιακή» σε περίοδο κρίσης. Επί πλέον, εμείς έχουμε ήδη μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και θα τους μειώσουμε κι άλλο. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για φόρο-επιδρομή! Ποιος από τους δύο θα φέρει «δάκρυα και αίμα» (ιδιαίτερα στη μικρομεσαία επιχείρηση που βρίσκεται, λόγω της κρίσης, στα όρια);"
-Ανεξάρτητα από τη δύσκολη συγκυρία, είναι γνωστό ότι υποστηρίζετε την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής με μεγαλύτερη αναπτυξιακή διάσταση. Είναι ώρα να εφαρμοστεί αυτή η οικονομική πολιτική;
"Ναι. Κι αυτό είναι συμβατό με τον πρωταρχικό στόχο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Και το «μυστικό» είναι η συστηματική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας συνολικά. Μια στρατηγική αύξηση της ανταγωνιστικότητας δίνει μεγάλο ρόλο στο κράτος, αλλά διαφορετικό ρόλο σε σύγκριση με το παρελθόν. Παλαιά δεν υπήρχε υπερδανεισμός. Ένα κράτος μπορούσε σχετικά εύκολα να δανειστεί σε περίοδο κρίσης, να «μοιράσει» εισόδημα και να προκαλέσει «επανεκκίνηση» της Οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα, όπου πρώτον είμαστε υπερδανεισμένοι (από την 20ετή διαχείριση του ΠΑΣΟΚ), και δεύτερον, η διεθνής κρίση είναι χρηματοπιστωτική, δηλαδή δεν υπάρχει ευχέρεια δανεισμού. Συνεπώς, χρειάζεται να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα με σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και πάταξη της φοροδιαφυγής και να μειώσουμε τη σπατάλη του δημοσίου με συγχωνεύσεις οργανισμών και υπουργείων, καθώς και με συστηματικότερο έλεγχο κάθε δαπάνης. Αν σε αυτό προσθέσετε τη μείωση της γραφειοκρατίας, την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος και την ενεργοποίηση των ΣΔΙΤ (συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), έχουμε μια στρατηγική ανάπτυξης που εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά και ταυτόχρονα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ενώ επιταχύνει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς στο μέλλον. Με τρόπο μακροχρόνια βιώσιμο, οικονομικά αυτοτροφοδοτούμενο και δημοσιονομικά υγιή."
-Θα μπορούσε πραγματικά να συζητηθεί ένα «πάγωμα» των χρεών των πολιτών σε καταναλωτικά δάνεια και τράπεζες ή είναι ένα ακόμη «προεκλογικό» πυροτέχνημα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καν να δεσμεύεται για το τι θα συμβεί στην πράξη;
"Κοιτάξτε, αυτή η πρόταση (την οποία οι ίδιες οι τράπεζες τη βλέπουν μάλλον ευνοϊκά) έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: Ανακουφίζει τα νοικοκυριά προσωρινά, αλλά αυξάνει την υπερχρέωση τους στο μέλλον. Και μάλιστα την αυξάνει υπέρμετρα. Κι αυτά που δεν θα πληρώσουν μια χρονιά θα μπουν στο χρέος τους και θα τοκιστούν κι όλα για περισσότερα χρόνια αφού θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους. Νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη λύση: Να μειωθούν οι δόσεις ανάλογα με τη μείωση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό θα ανακουφίσει άμεσα στα νοικοκυριά χωρίς να αυξήσει τις υποχρεώσεις τους στο μέλλον. Κι έχει και οικονομική λογική, διότι —όπως οι δόσεις δανείων ανέβαιναν όσο ανέβαιναν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ- τώρα πρέπει να υποχωρήσουν αντίστοιχα αφού τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν πέσει μέσα σε ένα χρόνο κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες. Χώρια που θα λειτουργούσε αυτό εξυγιαντικά για τις ίδιες τις τράπεζες, αφού όσο διευκολύνεται η αποπληρωμή των υφισταμένων δανείων τόσο μειώνονται οι επισφάλειες των τραπεζών —συνολικά — και ενισχύεται η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Θα προτιμούσα, λοιπόν, μείωση των δόσεων αντί για πάγωμα των οφειλών για κάποιο χρονικό διάστημα (και δυσανάλογη αύξηση τους μετά)."
-Για αρκετούς πολιτικούς αναλυτές και εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να μην αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο αποχώρησης του από την ηγεσία της Ν.Δ., έστω και μέσα από προσεκτικά διατυπωμένες φράσεις. Η δική σας πρόβλεψη;
"Κοιτάτε, εμείς παλεύουμε μόνο για τη νίκη της ΝΔ. Αλλά αφού το θέλετε, επιτρέψτε μου να σας πω ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται: Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής είπε ξεκάθαρα ότι «θα μείνει στην πρώτη γραμμή». Έθεσε την αυτονόητη προϋπόθεση «εφ' όσον τον θέλει αρχηγό η παράταξη». Η κομματική βάση διαμήνυσε σε ανύποπτο χρόνο ότι τον θέλει αρχηγό ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Επομένως δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα."
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε