-->

Header Ads

Γέφυρα φιλίας με τους λαούς του κόσμου το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ

Ταξίδεψαν από μέρη μακρινά, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με σκοπό να βελτιώσουν την ελληνική γλώσσα, την οποία επέλεξαν να μάθουν από αγάπη, ανακαλύπτοντας νέους ορίζοντες. Τα βήματά τους τούς οδήγησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που εδώ και 34 χρόνια, ανελλιπώς, διοργανώνει εντατικά θερινά μαθήματα, μέσα από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Οι 360 αλλοδαποί σπουδαστές, από 60 χώρες, μαζί με 94 φοιτητές Erasmus από 19 χώρες της Ευρώπης, που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα, έζησαν στιγμές αξέχαστες στον ένα μήνα που διήρκησε. Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα, ήρθαν πιο κοντά στον πολιτισμό μας, βίωσαν την καθημερινότητα μας, ενώ θαύμασαν σημαντικά αξιοθέατα σε όλη την Ελλάδα.

Η αποχαιρετιστήρια γιορτή, που τα τελευταία χρόνια, διοργανώνεται από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ήταν άλλη μία αφορμή να εκφράσουν ευχαριστίες στο πανεπιστήμιο, που δικαίως προτιμάται ολοένα και περισσότερο από ξένους σπουδαστές, λόγω των ποιοτικών προγραμμάτων που προσφέρει.

Οι υποτροφίες που δίνονται (φέτος 117) αποτελούν έναν ακόμα λόγο για τους νεαρούς φιλέλληνες να βάλουν τα δυνατά τους να διακριθούν. Μία από τις τυχερές είναι και η 36χρονη Ρομίνα Ουλόα Ριβέρος, γυναικολόγος-μαιευτήρας, από το Σαντιάγο της Χιλής. Αφορμή να μάθει τα ελληνικά, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στάθηκαν τα τραγούδια της Χαρούλας Αλεξίου, που έτυχε να ακούσει παραμονή της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Το βαρύ ωράριό της, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και τα δύο μικρά παιδιά που έχει δεν στάθηκαν επ' ουδενί εμπόδιο.

"Επικοινώνησα άμεσα με την ελληνική πρεσβεία, αναζητώντας τρόπο να μάθω ελληνικά. Στάθηκα τυχερή που βρήκα τη Χριστίνα Χάσκα, με την οποία κάνω ιδιαίτερα, αφού μαθήματα νεοελληνικής παραδίδονται μόνο στην Ελληνική Κοινότητα, που όμως είναι πολύ μακριά για να μπορέσω να ανταπεξέλθω", αναφέρει σε άψογη ελληνική η Ρομίνα.

"Οι μέρες που έζησα στη Θεσσαλονίκη άλλαξαν τη ζωή μου. Φεύγω ευτυχισμένη, έχοντας ανακαλύψει ένα νέο κόσμο. Αυτό που συνεχώς σκέφτομαι τελευταία είναι πώς θα καταφέρουμε να βάλουμε την νεοελληνική στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο", τονίζει.

Για τον Εβρενσέλ Ουρούμ, διακοσμητή-γραφίστα από την Κωνσταντινούπολη, η ελληνική γλώσσα ήταν οικία από τα παιδικά του χρόνια, καθώς άκουγε να την μιλούν ο παππούς και η γιαγιά του, που είχαν γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, αντίστοιχα.

"Δυστυχώς, ο πατέρας μου δεν έμαθε να μιλάει ελληνικά. Για εμένα ήρθε ως φυσική συνέχεια των φιλικών σχέσεων που έχω αναπτύξει με συναδέλφους στην Ελλάδα", αναφέρει ο 29χρονος Εβρενσέλ, δηλώνοντας μας ότι του αρέσει πολύ η χώρα μας. Δεν μας κρύβει ότι επιθυμία του είναι να υπάρξει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών, σημειώνοντας- χαριτολογώντας- με την αισιοδοξία που διακρίνει τους νέους, "πως τα αδέλφια μιας οικογένειας πάντα μαλώνουν, στο τέλος όμως τα βρίσκουν".

Ο 22χρονος Λουίς Νταβιντ Κορντίλο, από τη Μάλαγα της Ισπανίας, μας δηλώνει ότι τον έλκει ο σύγχρονος πολιτισμός της Ελλάδας. Σπουδάζει στη Σχολή Διερμηνείας στο πανεπιστήμιο της πόλης, έχοντας επιλέξει την ελληνική, μαζί με τα ιταλικά και τα γαλλικά.

"Εμείς, οι μεσογειακοί λαοί μοιάζουμε πολύ, γι΄ αυτό και πρέπει να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο της μεταξύ μας σχέσεις", σημειώνει ο Λουίς Νταβίντ και μας δηλώνει ότι θα επιδιώξει να μείνει στη χώρα μας περισσότερο χρόνο. Δεν τον ελκύει μόνο η αρχαία Ελλάδα, αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός της. Ξεχωρίζει τον Ρίτσο και τον Καζαντζάκη, ενώ με δική του πρωτοβουλία ανέβασαν στο πανεπιστήμιο στα ελληνικά το έργο "Η πόλη", της Λούλας Αναγνωστάκη, το οποίο θα ήθελε να μεταφράσει ο ίδιος κάποια στιγμή στα ισπανικά.

Ο Λιουμπομίρ Γκεοργίεφ, από τη Σόφια, δεν μετάνιωσε που επέλεξε μόνος του να έρθει στο πρόγραμμα. Τελειόφοιτος της Νομικής μας διαβεβαιώνει ότι, η ελληνική γλώσσα προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Βουλγάρων, καθώς η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για την πατρίδα του, όπου κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στις επενδύσεις.

Στην αποχαιρετιστήρια γιορτή, που πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ (και όχι στους κήπους της νομαρχίας, λόγω της κακοκαιρίας), οι σπουδαστές παρουσίασαν ένα υπέροχο πρόγραμμα, με τραγούδια και χορούς από την πατρίδα τους.

Αίσθηση προκάλεσαν ο Ντανιέλε Μάτζααπό την Ιταλία και η Καταλά Μαρίνα από την Ουκρανία, οι οποίοι επιλέχθηκαν μεταξύ όλων των σπουδαστών, για να διαβάσουν τα ποιήματα για τη Θεσσαλονίκη, που είχαν γράψει σε ελεύθερη μορφή, στο μάθημα της λογοτεχνίας. Κοινή ήταν η αναφορά στο Λευκό Πύργο, το Μέγα Αλέξανδρο, τα Κάστρα και τα στενάκια, την πλατεία Αριστοτέλους, που όλα μαζί συνθέτουν τη μαγική πορεία τους στη φιλόξενη πόλη.

Με λόγια αγάπης κατευόδωσε τους φοιτητές ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, εκφράζοντας τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη λειτουργία της Σχολής, που κάθε χρόνο ολοένα αυξάνει τον αριθμό των σπουδαστών και των χωρών, απ΄ όπου προέρχονται. Μίλησε με συγκίνηση για τη γιορτή αυτή της ειρήνης και της συναίνεσης, αναφερόμενος στην προσφορά των νέων στο μπόλιασμα των πολιτισμών.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Άννα Αναστασιάδη - Συμεωνίδη, η εκπρόσωπος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Κελεσίδου, όπως και εκπρόσωποι του διδακτικού προσωπικού της Σχολής.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι σπουδαστές έγιναν μία μεγάλη παρέα και χόρεψαν ελληνικού χορούς, υπό τους ήχους της ορχήστρας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.

"Περισσότεροι από 35.000 αλλοδαποί σπουδαστές έχουν περάσει από τη Σχολή Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μεταξύ αυτών και ο Καντάφι. Στα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ σε ετήσια βάση προσέρχονται περισσότεροι από 1.250 σπουδαστές, ελληνικής και μη καταγωγής, απ΄ όλο τον κόσμο, όπως μας αναφέρει η προϊσταμένη της Γραμματείας, Θεοδώρα Καλδή-Κουλικίδου.Το Σχολείο ιδρύθηκε το 1977,τα μαθήματα όμως ξεκίνησαν νωρίτερα, στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής.

"Κάθε φορά που φεύγουν οι σπουδαστές μας δεν μπορώ να μην συγκινηθώ", σημειώνει η κα Καλδή, η οποία έχει να διηγηθεί πολλές συγκινητικές ιστορίες, μέσα από τη 18ετη θητεία της στη Γραμματεία του Σχολείου. Οι μαθητές που πέρασαν ήταν όλων των ηλικιών, όπως για παράδειγμα ένας 83χρονος γιατρός από την Ιταλία, όπως και αρκετοί επώνυμοι.

"Είναι μοναδικό το συναίσθημα να υποδεχόμαστε φιλέλληνες απ' όλες τις ηπείρους, από μέρη γνωστά και κάποιες φορές άγνωστα, όπως είναι κάποιο μικρό νησάκι του Ειρηνικού. Από εδώ πέρασε και ο Καντάφι", αναφέρει η κα Καλδή.

"Χαρά μας- αναφέρει- ήταν η επίσκεψη του σπουδαστή μας Τακού Αραμάκι, από την Ιαπωνία, ο οποίο συνόδευε τον πρίγκιπα του θρόνου της Ιαπωνίας, όπως και πολλών άλλων, γνωστών και μη αλλοδαπών που φοίτησαν στο Σχολείο μας. Πρόσφατα, μας επισκέφθηκε και ο κ. Τονγκ, από τη βασιλική αυλή της Ταϊλάνδης, ο οποίος μας είπε ότι θα ήθελε να δει να διδάσκονται τα ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Μπανγκόκ".

Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια που δρομολογήθηκε το 2008 για τη δημιουργία Ένωσης Αποφοίτων βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατέχουν σήμερα καλές θέσεις στα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών όπου ζουν, άλλα και σε άλλα υψηλά πόστα, όπως μας διαβεβαιώνει η κα Καλδή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Διαμαντένια Ριμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.