-->

Header Ads

Οικονομική ζώνη προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία



Η Τουρκία στοχεύει στη δημιουργία οικονομικής ζώνης αντίστοιχης με αυτήν της Ε.Ε για τη διευθέτηση πάσης φύσεως συρράξεων μέσω οικονομικής ανάπτυξης.


Κύκλο επαφών με χώρες του Καυκάσου της Μέσης Ανατολής έχει ο Τούκρος υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο προσπαθειών για τη δημιουργία οικονομικής ζώνης στην περιοχή, στα πρότυπα της ΕΕ.

Στο σχέδιο της Τουρκίας έντάσσονται και Βαλκανικές χώρες οι οποίες έχουν χάσει το τρένο της ένταξης στην Ευρώπη, όπως η Αλβανία και τη πΓΔΜ.

Στα πλαίσια αυτά συναντήσεις έχουν επίσης γίνει με ομολόγους του της Συρίας και του Ιράκ. Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις συμφωνιών εξοπλιστικών προγραμμάτων ή και ποικίλου ενδιαφέροντος συμφωνιών (πρόσφατα έγινε συμφωνία με το Ιράκ για να αυξηθεί η ποσότητα υδάτων που εισέρχονται στο Ιράκ μέσω του φράγματος Ατατούρκ) φαίνεται ότι η Τουρκία στοχεύει στη δημιουργία οικονομικής ζώνης αντίστοιχης με αυτήν της Ε.Ε για τη διευθέτηση πάσης φύσεως συρράξεων μέσω οικονομικής ανάπτυξης.


Ευθύνεται η Τουρκία για τις σχέσεις με τους γείτονές της


Ευθύνη στην Τουρκία για τις σχέσεις με τους γείτονές της, επέρριψε η Προεδρεύουσα της ΕΕ, Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Σεσίλια Μάλστρομ, απαντώντας σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικου Χουντή, σχετικά με τις απειλές που δέχτηκε η Κύπρος από την Τουρκία για να μην προχωρήσει στην επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ).


Η Σουηδή Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή αναφέρθηκε στις σχέσεις καλής γειτονίας που «προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και που αποτελούν σημαντικό ζήτημα για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ».

Στη συνέχεια της απάντησή της, η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι: «Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων και στα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου ενθαρρύνει την Τουρκία η ΕΕ να αποφεύγει ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι πρέπει να ομαλοποιηθούν οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου κι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «για το πρόσθετο πρωτόκολλο γνωρίζετε τη θέση της ΕΕ, φέρει ευθύνη η Τουρκία για την πλήρη υλοποίηση του πρωτοκόλλου χωρίς καμία διάκριση».

Στην παρατήρηση του κ. Χουντή σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τη στήριξή της στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabuccο, εάν δεν αρθεί το βέτο της Κύπρου στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια», η κ. Μάλμστρομ απάντησε ότι: «Όσον αφορά στο κεφάλαιο για την ενέργεια, το θέμα εξετάζεται σε διάφορες συνθέσεις του Συμβουλίου, είναι λίγο πρόωρο να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης κι όπως γνωρίζει ο αξιότιμος βουλευτής κάθε βήμα γι’ αυτή τη διαδικασία απαιτεί την ομοφωνία του Συμβουλίου».

iKypros KAI INFOGNOMON POLITICS
23/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.