Ελάχιστο ενδιαφέρον στην Τουρκία για τις ελληνικές εκλογές
Στην Ελλάδα επικρατεί μία ψύχωση όσον αφορά την Τουρκία, που απ’ όσο καταλαβαίνω, παραμένει στη συλλογική συνείδηση η υπ’ αριθμόν ένα απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται πως διαμορφώνεται γύρω από τον εξ ανατολών κίνδυνο και τη Μακεδονία [ΠΓΔΜ]. Αντίθετα στην Τουρκία, ούτε οι πολιτικοί ούτε οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν, πλέον, την Ελλάδα απειλή για την εθνική ασφάλεια. Συνεπώς, το ενδιαφέρον μας έχει αναπόφευκτα μειωθεί αισθητά. Οι προτεραιότητές μας είναι αλλού», σημειώνει.
Με την προσοχή της στραμμένη στα ανοίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν προς Κούρδους και Αρμενίους, κοινή γνώμη και αναλυτές δείχνουν, προς το παρόν, μηδαμινό ενδιαφέρον για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. «Α, ναι... πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Ομολογώ ότι δεν έχω παρακολουθήσει την κατάσταση στη χώρα σας το τελευταίο διάστημα. Είμαστε τόσο απασχολημένοι με τις πρωτοβουλίες στο Κουρδικό, με τα ανοίγματα προς την Αρμενία και τις προσπάθειες μεσολάβησης στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, που τα Ελληνοτουρκικά έχουν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα», λέει στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, κοντά στον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Επιβεβαιώνει αυτό που καθίσταται αμέσως προφανές από τον τουρκικό τύπο, ότι στην Τουρκία η ανακοίνωση περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς, ώστε να εκδηλώσουν οι Τούρκοι ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές. Οι αναλυτές θα αρχίσουν να ασχολούνται με το ζήτημα και το υπουργείο Εξωτερικών να διαμορφώνει μια πολιτική σχετικά, καθώς η ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης θα πλησιάζει», προσθέτει πολιτικός αναλυτής που βρίσκεται πολύ κοντά στο στράτευμα. «Νομίζω, εξάλλου, πως αξίζει να σημειώσω το εξής. Στην Ελλάδα επικρατεί μία ψύχωση όσον αφορά την Τουρκία, που απ’ όσο καταλαβαίνω, παραμένει στη συλλογική συνείδηση η υπ’ αριθμόν ένα απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται πως διαμορφώνεται γύρω από τον εξ ανατολών κίνδυνο και τη Μακεδονία [ΠΓΔΜ]. Αντίθετα στην Τουρκία, ούτε οι πολιτικοί ούτε οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν, πλέον, την Ελλάδα απειλή για την εθνική ασφάλεια. Συνεπώς, το ενδιαφέρον μας έχει αναπόφευκτα μειωθεί αισθητά. Οι προτεραιότητές μας είναι αλλού», σημειώνει.
Πράγματι, στον τουρκικό τύπο αναμασώνται τα δημοσιεύματα του ελληνικού, ενίοτε μάλιστα σε αποσπασματική μορφή. Τα ρεπορτάζ αποδίδουν την απόφαση για πρόωρες εκλογές στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, εξηγώντας πως αυτή χτύπησε πολύ περισσότερο τις χώρες της ΕΕ από τη, συνηθισμένη στις κρίσεις, Τουρκία. Αποτελεί κοινή εκτίμηση του τουρκικού τύπου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει. Η πλειοψηφία των αναλυτών ερμηνεύουν την απόφαση αυτή ως έξυπνη τακτική κίνηση του Κώστα Καραμανλή. «Αφήνει για το ΠΑΣΟΚ, που μάλλον θα κερδίσει τις εκλογές, το πολιτικό κόστος των πολύ επώδυνων και αντιλαϊκών μέτρων και αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, ώστε να ορθοποδήσει η καταρρέουσα ελληνική οικονομία», γράφουν αναλυτές. Πολλοί δε σημειώνουν, πως η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του χρέους της, καθώς αυτό επηρεάζει αρνητικά τη σύνολη ευρωζώνη. Το 2010 θα είναι «το έτος της αποκάλυψης» για την ελληνική οικονομία, πρεσβεύουν κάποιοι Τούρκοι σχολιαστές.
Σε γενικές γραμμές, ο τουρκικός τύπος τονίζει πως η δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή αμαυρώθηκε από σωρεία σκανδάλων και την ανικανότητα επιτυχούς καταπολέμησης του μπαράζ πυρκαγιών, που κάθε καλοκαίρι πλήττουν τη χώρα. Στη συλλογική μνήμη των εδώ μέσων ενημέρωσης, παραμένει έντονη η εντύπωση των επεισοδείων του περασμένου Δεκεμβρίου. Στην Τουρκία, όπου ο κόσμος γενικά παραμένει παθητικός, σπάνια διαδηλώνει και εξαιρετικά σπάνια – εξαιρουμένης της ακροδεξιάς – καταφεύγει στη βία, η κοινή γνώμη απέδωσε στις διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, υπερβολική σημασία. Τις θεώρησαν ως προάγγελο μιας επικείμενης ανατροπής, αγνοώντας το γεγονός ότι όσοι πήραν τους δρόμους ή προέβησαν σε λεηλασίες, δεν είχαν συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις ή πρόγραμμα.
Με τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογών και μίας πιθανής κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα, έχουν καταπιαστεί -στην παρούσα φάση- μόνο κάποιοι σκληροπυρηνικοί κεμαλιστές, γνωστοί για τις αρτηριοσκληρωτικά εθνικιστικές τους θέσεις. Ένας εξ αυτών, ο αντιπρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών [TURKSAM] Τζελαλεττίν Γιαβούζ, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος, θα παίξουν το «χαρτί της αντιτουρκικής υστερίας» προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Ο πρώην στρατιωτικός ισχυρίζεται πως, η κυβέρνηση Καραμανλή «κατασκεύασε» ψευδείς ειδήσεις για υποτιθέμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προκειμένου να καλλιεργήσει ένα σύνδρομο πολιορκίας, που θα τον ωφελούσε στις εκλογές. Μιλά για «πολιτική οικοδόμησης έντασης στο Αιγαίο, με αναφορά στον αγώνα για τον ελληνικό έλεγχό του», ενώ διατείνεται ότι οι Έλληνες πάσχουν από διττό κόμπλεξ ανωτερότητας και κατωτερότητας έναντι της Τουρκίας, μην μπορώντας να χωνέψουν την αναβαθμισμένη θέση της στην ευρύτερη περιφέρεια. Κατά τον αναλυτή του TURKSAM, η πολιτική τάξη της Ελλάδας έφριξε με το γεγονός ότι ο Ομπάμα πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του, μη αφορώσα διεθνή οργανισμό στην Τουρκία, αγνοώντας την Ελλάδα.
Για τον Γιαβούζ, η Ελλάδα αισθάνεται απειλή από το γεγονός ότι η Τουρκία έχει, πλέον, αναδειχθεί σε καίριο κόμβο του διεθνούς συστήματος ενέργειας, περιφερειακή δύναμη στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή και ηγετική φωνή στους κόλπους της Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ η ίδια βλέπει τη βαρύτητά της στο διεθνές σύστημα να μειώνεται διαρκώς, ιδίως μετά τα ανοίγματα του Ομπάμα στο μουσουλμανικό κόσμο. Ο πρώην στρατιωτικός προειδοποιεί πως η Τουρκία δεν πρέπει να αφεθεί στον αιφνιδιασμό, ούτε να δεχθεί «νέα τετελεσμένα» στο Αιγαίο, ενώ πιστεύει πως η Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει «εκστρατεία δυσφήμισης» της Τουρκίας ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Το γεγονός ότι οι έγκυροι αναλυτές του κεντρώου χώρου έχουν εστιάσει σε άλλα μέτωπα, μας περιορίζει προς στιγμήν στις αναλύσεις και ερμηνείες του είδους.
Γεγονός, πάντως, είναι πως στους κυβερνητικούς κύκλους της Τουρκίας διάχυτη είναι η αυτοπεποίθηση και μία αίσθηση αυταρέσκειας. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου δήλωνε πως, μια Κυπριακή Δημοκρατία που βαυκαλίζεται με την εντύπωση ότι δύναται να εκβιάσει την Τουρκία, δεν έχει συνειδητοποιήσει την πολιτική και διπλωματική ισχύ της τελευταίας. Προειδοποίησε δε, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις σε επίπεδο ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ για πολλοστή φορά, περιέγραψε τη χώρα ως «οικονομική υπερδύναμη».
Τουρκική διπλωματική πηγή, μιλώντας στο newstime.gr με τον όρο της ανωνυμίας, μίλησε για «μια Τουρκία γεμάτη αυτοπεποίθηση από το άστρο της, που λάμπει διεθνώς» και για μια Ελλάδα «κλειστοφοβική και κατηφορούσα». Βιάστηκε, ωστόσο, να προσθέσει πως η παρούσα κυβέρνηση δε θα πρέπει να περιπέσει στο θανάσιμο αμάρτημα της αυταρέσκειας και να προσβάλλει την ΕΕ και τη Δύση. «Θα πρέπει να πασχίσουμε για αγαστές σχέσεις με την Ελλάδα» τόνισε, εκφράζοντας ωστόσο, την ανησυχία ότι μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ – ΛΑΟΣ θα είχε ολέθρια αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις. Στηλιτεύοντας τη «φθηνή δημαγωγία» της ελληνικής ακροδεξιάς, η εν λόγω πηγή θεώρησε, ωστόσο, ατυχή την παραδοσιακή πολιτική της Τουρκίας να «ασκεί πίεση μέσω των λόμπι για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα, είτε είναι Τουρκογενείς είτε οικονομικοί μετανάστες», παραδεχόμενος ότι αυτή προκαλεί πανικό στον πληθυσμό και νευρικότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις.
Αλέξανδρος Μασσαβέτας Κωνσταντινούπολη -
newstime.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε