Ελλάδα: ο πιο αδύναμος κρίκος του φρουρίου της Ευρώπης
«Η Ελλάδα είναι ο πιο…αδύναμος κρίκος του φρουρίου που ονομάζεται Ευρώπη» δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι για τους λαθρεμπόσους που μεταφέρουν ανθρώπους στη Δύση, τα ελληνικά σύνορα είναι σαν μια «ορθάνοιχτη πόρτα». Την προηγούμενη εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να βγάλουν τους μετανάστες που βρίσκονταν σε στρατόπεδο του Καλέ, το λεγόμενο και «ζούγκλα».
έχει το πρόβλημα όμως στη Γαλλία όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ωχριούν μπροστά στο πρόβλημα των ελληνικών νησιών.
Ελλάδα: ο πιο αδύναμος κρίκος του φρουρίου της Ευρώπης-The Observer
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν απελπισμένα να αντιμετωπίσουν την αύξηση των μεταναστών στα νησιά της χώρας όπου τα κέντρα υποδοχής μεταναστών έχουν…πήξει. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Observer, την προηγούμενη εβδομάδα η Μυτιλήνη έγινε πεδίο μάχης και εκτυλίχθησαν σκηνές…χάους. Την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες μετανάστες διαδήλωσαν ενάντια στις «απάνθρωπες συνθήκες» σε κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ανήλικοι απεργοί πείνας έβαλαν φωτιά σε στρώματα και επιτέθηκαν σε φύλακες. Οι συγκρούσεις, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ανέδειξαν το πρόβλημα των ακριτικών νησιών που κατακλύζονται από ορδές τουριστών και παράνομων μεταναστών.
«Η Ελλάδα είναι ο πιο…αδύναμος κρίκος του φρουρίου που ονομάζεται Ευρώπη» δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι για τους λαθρεμπόσους που μεταφέρουν ανθρώπους στη Δύση, τα ελληνικά σύνορα είναι σαν μια «ορθάνοιχτη πόρτα». Την προηγούμενη εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να βγάλουν τους μετανάστες που βρίσκονταν σε στρατόπεδο του Καλέ, το λεγόμενο και «ζούγκλα». Οι διαστάσεις που έχει το πρόβλημα όμως στη Γαλλία όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ωχριούν μπροστά στο πρόβλημα των ελληνικών νησιών.
Σύμφωνα με τις Αρχές, η Μυτιλήνη, όπως και άλλα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία, δέχονται σε καθημερινό επίπεδο μέχρι και 500 «παράνομους». Έχει γίνει από τους…αγαπημένους προορισμούς των μεταναστών. «Το γεγονός ότι παιδιά 12 ετών κάνουν απεργία πείνας στην Ελλάδα είναι μια τεράστια αποτυχία για τη χώρα που δεν μπορεί να τους φροντίσει» δηλώνει ο Σιμόν Τρόλερ της οργάνωσης Human Rights Watch.
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προτιμούν οι λαθρέμποροι. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα έχουν δεχτεί κύματα μεταναστών αλλά η Ελλάδα και τα νησιά της θεωρούνται η πιο βολική «πίσω πόρτα». Σύμφωνα με την αστυνομία, πέρσι εισήρθαν στη χώρα γύρω στους 150,000 μετανάστες, από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Η φύλαξη της ελληνικής ακτογραμμής συνεχίζει το δημοσίευμα, μήκους 18,400 χιλιομέτρων καθώς και της ηπειρωτικής χώρας δυσκολεύει κατά πολύ τη δουλειά των Αρχών. Οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα δεν φοβούνται να πάρουν τεράστια ρίσκα προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους Έλληνες συνοριοφύλακες. Πολλοί από τις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα σε αυτούς που περνάνε αυτές τις κακουχίες είναι και πολλές γυναίκες έγκυες καθώς και ορφανά παιδιά. Πέρσι, τα ανήλικα παιδιά που βρέθηκαν …πεταμένα στις ακτές του Αιγαίου έφτασαν τα 3,000.
Σε μια προσπάθεια να σώσουν την κατάσταση, οι λιμενικές αρχές έχουν εξοπλιστεί με ταχύπλοα σκάφη καθώς και μηχανήματα με υπέρυθρες. Η Ισπανία και η Γαλλία τέλος έχουν στείλει ελικόπτερα στην περιοχή.
Εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε έξι ημέρες, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει προβεί σε συλλήψεις συμπληρώνει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας. Οι συλλήψεις κυρίως εντοπίζονται στην Αθήνα όπου και η άνοδος της εγκληματικότητας έχει συνδεθεί με τους μετανάστες.
Τον Ιούλιο η κυβέρνηση είχε προτείνει έναν πολύ σκληρό νόμο ο οποίος αύξανε κατά πάρα πολύ τον χρόνο κράτησης για έναν παράνομο μετανάστη, χωρίς χαρτιά. Ως εκ τούτου παρατηρεί η εφημερίδα, αυξήθηκαν οι συλλήψεις από την πλευρά της αστυνομίας. Παρόλο που τόσο ελληνικές οργανώσεις αλλά και οργανώσεις μεταναστών διαδήλωσαν κατά του συγκεκριμένου νόμου ο οποίος θα δημιουργήσει αυτό που ονομάζουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών» η συντηρητική κυβέρνηση έχει προτείνει μέχρι και την κράτηση των «παράνομων» σε παλιές στρατιωτικές βάσεις.
«Πρόκειται για μια κατάσταση κρίσης» δήλωσε ο Νίκος Κόπλας, δικηγόρος που βοηθάει τους αιτούντες άσυλο μετανάστες. «Εν μέρει έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι τα κέντρα κράτησης έχουν πολύ παραπάνω κόσμο από ότι χωράνε… Η απάντηση βρίσκεται στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει γίνει αποθήκη για λαθραίους μετανάστες από την Ασία. Πρέπει να μοιραστεί το πρόβλημα.»
Στις πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης που καταλήγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, η αύξηση των αφίξεων έχει προκαλέσει ανησυχία. Από τους 278 ανήλικους που βρέθηκαν προχτές στο Καλέ, οι περισσότεροι μπήκαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Ένας από τους λόγους που οι ακτές της Ελλάδας προσελκύουν τόσο κόσμο είναι ότι η Δυτική Μεσόγειος έχει πάρα πολύ καλή αστυνόμευση. Ειδικά η Νότια Ιταλία και οι Κανάριοι Νήσοι.
Οπότε «…πλέον οι μετανάστες εισέρχονται όλο και περισσότερο από την Ανατολική Μεσόγειο» δηλώνει ο Μάρτιν Μπάλντγουιν Έντγουαρντς υπεύθυνος του Μεταναστευτικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου στο Πάντειο πανεπιστήμιο. «Οι περισσότεροι μετανάστες θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους. Όταν δουν ότι οι συνθήκες που βρίσκουν δεν είναι όπως τις περίμεναν, μπαίνουν πιο βαθιά στην Ευρώπη. Πολλοί προτιμούν την Μεγάλη Βρετανία γιατί υπάρχει μια ολόκληρη μυθολογία γύρω από τη χώρα. Έχουν ακούσει από οικογένεια και φίλους ότι εκεί έχουν πιο ποιοτική δημοκρατία, με καλύτερες συνθήκες, λιγότερη ανεργία και καλύτερες συνθήκες για μετανάστες».
Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό παραχώρησης ασύλου στους μετανάστες. Από τις 20,000 αιτήσεις, μόνο σε 379 δόθηκε το άσυλο.
Ως εκ τούτου οι μετανάστες παραπονιούνται ότι πρέπει να ψάξουν για άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ακριβώς και οι γαλλικές αρχές, οι ελληνικές χρησιμοποιούν μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν χειροποίητα στρατόπεδα, όπως αυτό του λιμανιού της Πάτρας, το οποίο ήταν και αυτό γεμάτο ανήλικα παιδιά καταλήγει το άρθρο.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/27/greek-islands-immigration-tensions-soar
Μαρία Λιβανού
newstime.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε