Στέλνουν και τη Βρετανία στο ΕΔΑΔ ως συνυπεύθυνη
Υπογραμμίζεται την ίδια ώρα ότι ενώ είχε αυτές τις υποχρεώσεις δεν προέβη σε καμία ενέργεια ή διάβημα με τη μορφή πολιτικών ή νομικών μέτρων στην κατεύθυνση της Τουρκίας για την αποτροπή ή τον τερματισμό των σχετικών παραβιάσεων όπως είναι ο εκτοπισμός των Ελληνοκυπρίων από τις περιουσίες και τα σπίτια τους που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Για πρώτη φορά οι προσφυγές δεν στρέφονται μόνο εναντίον της Τουρκίας
ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Θέμα χρόνου είναι πλέον η καταχώρηση των πρώτων προσφυγών Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών ακινήτων στα κατεχόμενα, οι οποίες για πρώτη φορά δεν στρέφονται μόνο κατά της Τουρκίας αλλά και εναντίον της Βρετανίας ως συνυπεύθυνης για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες του είδους προσφυγές που στρέφονται ταυτόχρονα κατά της Βρετανίας και της Τουρκίας προέρχονται από 22 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και αυτές θα υπογράφονται από τους δικηγόρους Λουκή Λουκαΐδη και Ιωάννα Πολυκάρπου και τον καθηγητή του διεθνούς δικαίου Τζον Ντουγκάρντ.
Σύμφωνα με τις προσφυγές, η ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου συνίσταται στο γεγονός ότι είχε στην Κύπρο κρατικές αρμοδιότητες που τoυ παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι η εγγύηση της ασφάλειάς της. Περαιτέρω αναφέρεται ότι οι υποχρεώσεις της Βρετανίας ήταν να προβαίνει σε ενέργειες και διαβήματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού πληθυσμού.
Υπογραμμίζεται την ίδια ώρα ότι ενώ είχε αυτές τις υποχρεώσεις δεν προέβη σε καμία ενέργεια ή διάβημα με τη μορφή πολιτικών ή νομικών μέτρων στην κατεύθυνση της Τουρκίας για την αποτροπή ή τον τερματισμό των σχετικών παραβιάσεων όπως είναι ο εκτοπισμός των Ελληνοκυπρίων από τις περιουσίες και τα σπίτια τους που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Στις προσφυγές παρατίθεται υλικό από τα επίσημα αγγλικά αρχεία που αποκαλύφτηκαν τα τελευταία 10 χρόνια που αποδεικνύουν ότι η Αγγλία αρνείτο ή παρέλειπε να ενεργήσει προς την εν λόγω κατεύθυνση η δε πολιτική της και οι ενέργειες της στο Κυπριακό συμβάδιζαν με την πολιτική της Τουρκίας η οποία εκφραζόταν με τον εκτοπισμό των Ελληνοκυπρίων και τη διαίρεση της Κύπρου. Αναφέρονται παραδείγματα υποβοήθησης στρατιωτικών ενεργειών της Τουρκίας κατά την εισβολή όπως π.χ. τροφοδότηση τουρκικών αρμάτων μάχης που εισήλθαν κατά λάθος στις βάσεις και διευκόλυνση Τούρκων αξιωματικών που επίσης βρέθηκαν στις βάσεις και αποστάληκαν κρυφά στην Αγγλία μέσω Λονδίνου αντί να παραδοθούν στις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν από τις πρώτες 22 προσφυγές βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας και άλλες 25 παρόμοιες υποθέσεις που στρέφονται προς της Βρετανία και την Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά που σε διεθνές δικαστήριο κατατίθενται προσφυγές που στρέφονται και κατά της Βρετανίας για τις ευθύνες που φέρει η χώρα αυτή για την κατάσταση στην Κύπρο και κυρίως καθίσταται συνυπεύθυνη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Τουρκίας.
Ο καθηγητής Τζον Ντουγκάρντ που συνυπογράφει τις 22 αιτήσεις, είναι γνωστός από τη δράση του για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Ως ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση του 2007 είχε υπογραμμίσει ότι η πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων θυμίζουν το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική.
Σε μια άλλη εξέλιξη, εκτός της ομάδας των δικηγόρων που θα εκπροσωπήσουν τους Ελληνοκύπριους αιτητές στις οκτώ πιλοτικές υποθέσεις του ΕΔΑΔ που θα εξεταστούν στις 18 Νοεμβρίου έμεινε τελικά ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Λουκής Λουκαΐδης. Ο κ. Λουκαΐδης θα παρουσιαζόταν μαζί με τον δικηγόρο Χρήστο Κληρίδη εκπροσωπώντας κάποιους από τους Ελληνοκύπριους που έχουν καταθέσει προσφυγές κατά της Τουρκίας.
Στη συνέχεια και προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα στην όλη διαδικασία -αφού υπήρχε ενδεχόμενο να εγερθεί θέμα από πλευράς Τουρκίας λόγω του ότι ήταν δικαστής στο ΕΔΑΔ όταν καταχωρήθηκαν και εξετάστηκαν οι προσφυγές- ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το ΕΔΑΔ στο να μην προχωρήσει σε περαιτέρω εξέταση της σύνθεσης της νομικής ομάδας που θα παρουσιαστεί κατά την ακρόαση των οκτώ πιλοτικών υποθέσεων όπου θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε