-->

Header Ads

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


«Εμπιστεύομαι την ωριμότητα των Ελλήνων. Εμπιστεύομαι την ωριμότητα των Αιγαιοπελαγιτών» διακήρυξε από τη Μυτιλήνη όπου μίλησε σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής.

Λίγα μίλια από τις τουρκικές ακτές ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως: «η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστικής σημασίας για τα εθνικά μας ζητήματα: Την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό», αλλά και «εξαιρετικά κρίσιμη είναι για την εξέλιξη της Οικονομίας μας: Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις. Κρίνεται η ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα», σημείωσε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «οι δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται με ευχάριστες αποφάσεις. Δεν αντιμετωπίζονται χωρίς σχέδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια. Και το ΠΑΣΟΚ δεν αναζητά πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του Τόπου. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εξουσία. Αυτά που υπόσχονται δεν γίνονται. Αυτά που ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ δεν οδηγούν σε λύσεις. Οδηγούν σε αδιέξοδα. Αδιέξοδα για την Οικονομία. Αδιέξοδα που θα κοστίσουν ακριβά για την χώρα».
Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ο κ. Καραμανλής υποστήριξε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι: «η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Συμπυκνώνεται σε μια και μόνο φράση: "Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη". Θέλουμε στα ανατολικά μας σύνορα μια χώρα που υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό είναι το συμφέρον, τόσο για το λαό της, όσο και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι και η δέσμευσή της προς την Ευρώπη. Και στη δέσμευση αυτή υποχρεούται να ανταποκρίνεται έμπρακτα».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είπε πως η Τουρκία: «υποχρεούται να πάψει, επιτέλους, να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους. Να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες. Να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Υποχρεούται, προπάντων, να συμβάλει ουσιαστικά σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση που να γκρεμίζει το τελευταίο τείχος που απέμεινε σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Στο πλαίσιο των σχέσεων με τη γειτονική χώρα ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι: «Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει. Και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε με παραβάσεις, ούτε με παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Δεν παζαρεύουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν εγκαταλείπουμε τα δίκαιά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα».
Αναφορά σε έργα στο βόρειο Αιγαίο στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έγινε επίσης από τον κ. Καραμανλή. «Στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν, η Λέσβος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έκαναν σημαντικά βήματα μπροστά. Ολόκληρη η ακριτική Ελλάδα βγήκε από την εγκατάλειψη του παρελθόντος. Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου εντάχθηκαν 650 έργα, με δημόσια δαπάνη 700 εκ. ευρώ. Έγιναν -και γίνονται- σημαντικά έργα υποδομής» είπε και τα ανέφερε κατά σειρά:

«Η Βόρεια Παράκαμψη της Μυτιλήνης.

Ο δρόμος προς τη Λάρσο.

Οι παρεμβάσεις στη Μαρίνα Μυτιλήνης και τα λιμάνια των γειτονικών νησιών.

Στο χώρο της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, υπογραμμίζω:

Τη λειτουργία ενός ακόμη Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τη δημοπράτηση του Κέντρου Πολιτισμού, στη Λέσβο.

Τη δημιουργία του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας.

Την ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού της Θερμής.

Στον τομέα της Υγείας, έγιναν παρεμβάσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον:

Αποκαθίστανται, σταδιακά, οι χωματερές και αποκτούν τα νησιά του Β. Αιγαίου

Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Κατασκευάστηκαν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού.

Φράγματα και ταμιευτήρες νερού στο Μαραθόκαμπο, τους Μυτιληνιούς, την Ερεσό, το Πλωμάρι.

Ολοκληρώνονται μελέτες για νέα φράγματα, καθώς και ειδική μελέτη για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.

Τα νησιά μας, όπως και ολόκληρη η Χώρα, έχουν πλέον ως βασικό εργαλείο αειφόρου ανάπτυξης τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στο Β. Αιγαίο, φτάσαμε την επιχορήγηση του Αναπτυξιακού Νόμου προς τις μικρές επιχειρήσεις στο 60% της επένδυσης. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Στηρίζουμε παράλληλα τους αγρότες μας να μείνουν στη γη τους, να παράγουν και να προοδεύουν.

- Καλύψαμε, φέτος, με 8,5 εκ. ευρώ τις ζημιές που προκλήθηκαν πέρσι στην αγροτική παραγωγή του νησιού.

- Χορηγήσαμε άτοκο δάνειο 740 χιλ. ευρώ σε συνεταιριστικές οργανώσεις του Νομού σας για την απορρόφηση του σταφυλιού.

Υποστηρίζουμε τις υδατοκαλλιέργειες, τη μεταποίηση και την προώθηση των αλιευμάτων.

- Δημιουργούμε αλιευτικά καταφύγια.
Σχεδιάσαμε και δρομολογήσαμε νέες δράσεις για το επόμενο διάστημα. Στη νέα προγραμματική περίοδο, το 80% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου κατευθύνεται στην ελληνική Περιφέρεια».
Τέλος ο κ. Καραμανλής έκανε «ειδική αναφορά στον Αη Στράτη που γίνεται το πρώτο «πράσινο» νησί της Χώρας, πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύντομα θα χρησιμοποιεί ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές. Μετεξελίσσεται, έτσι, σε πεδίο έρευνας, δοκιμών και ανάπτυξης των «πράσινων τεχνολογιών». Δεύτερον: Ο Αη Στράτης εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στο σχεδιασμό στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ. Είναι μια ουσιαστική επιτυχία της εθνικής μας πολιτικής. Είναι απόδειξη της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας. Και Τρίτον: Ήρθα ο ίδιος στον Αη Στράτη, τον Ιούλιο του 2005, και δρομολογήσαμε την ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας. Δημιουργήσαμε ένα Μουσείο-σύμβολο στους αγώνες για τη Δημοκρατία. Σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».
Τέλος, ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στην οικονομία προτείνοντας τρεις άξονες ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης. «Τον αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Την προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών. Είπα όλη την αλήθεια και ανέπτυξα τις δύσκολες πολιτικές, τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται. Ήξερα και ξέρω πολύ καλά ότι ο δρόμος που επέλεξα είναι ανηφορικός. Είναι δύσκολος. Δεν είχα όμως και δεν έχω κανένα απολύτως δίλημμα. Αυτή είναι η επιλογή μου. Επιλογή ευθύνης. Επιλογή σεβασμού στον πολίτη. Επιλογή για το καλό του Τόπου. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις για να κερδίσω εφήμερες εντυπώσεις. Πάνω από όλα, βάζω το χρέος μου στην Πατρίδα. Βάζω το χρέος μου σε όλους τους πολίτες. Αυτό έκανα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Και αυτό, ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα. Στις δύσκολες ώρες, που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση για τον Τόπο μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.