Στο ναδίρ
Μετά τις γνωστές εκθέσεις στο παρελθόν της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά στην Ελλάδα, την περασμένη Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα η Εκθεση Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όπου η Ελλάδα κατρακυλάει στην 71η θέση, σε σύνολο 134 χωρών, από την 67η πέρυσι και την 65η το 2007.
Πέντε χρόνια μετά τους λαμπρούς Ολυμπιακούς Αγώνες η διεθνής εικόνα της χώρας έχει φθάσει στο ναδίρ. Δεν είναι τυχαίο που αλλεπάλληλες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα το επίπεδο στο οποίο έχει κατρακυλήσει η Ελλάδα, ενώ ακόμη και στο πρόβλημα της Κύπρου η Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία, αντί να επισημάνει τις ευθύνες της Αγκυρας για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να συμβάλει στη λύση, ώστε να βοηθήσει με τον τρόπο αυτόν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέραν λοιπών όλων των άλλων, η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και το τεράστιο πρόβλημα της ανόρθωσης του διεθνούς κύρους της χώρας, μια προσπάθεια η οποία δεν θα είναι καθόλου εύκολη με δεδομένη την οικονομική κατάρρευση.
Μετά τις γνωστές εκθέσεις στο παρελθόν της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά στην Ελλάδα, την περασμένη Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα η Εκθεση Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όπου η Ελλάδα κατρακυλάει στην 71η θέση, σε σύνολο 134 χωρών, από την 67η πέρυσι και την 65η το 2007. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ακολουθεί σταθερά καθοδική πορεία από το 2005, το οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής είχε ανακηρύξει Ετος Ανταγωνιστικότητας! Τώρα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μποτσουάνα, το Καζαχστάν και η Αίγυπτος. Μία ημέρα αργότερα η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκάλυπτε ότι η Ελλάδα ως προς το επιχειρηματικό κλίμα κατρακυλάει εννέα θέσεις σε έναν χρόνο, καταλαμβάνοντας την 109η θέση σε σύνολο 183 χωρών. Προηγούνται τα Νησιά Φίτζι, η Παπούα- Νέα Γουινέα, η Ρουάντα και η Αιθιοπία! Ταυτόχρονα η Εurostat ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα καταλάμβανε μία από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά τους πόρους που διατίθενται για την έρευνα και την ανάπτυξη.
Η θλιβερή αυτή εικόνα δεν περιορίζεται όμως μόνον στο οικονομικό πεδίο. Εκθεση του ΟΟΣΑ την περασμένη Πέμπτη εμφανίζει την Ελλάδα να βρίσκεται στην προτελευταία θέση (με τελευταίο το Μεξικό!) μεταξύ των 25 χωρών-μελών του Οργανισμού στην «εξαργύρωση» του πτυχίου στην αγορά εργασίας. Και σε όλα αυτά τα δυσάρεστα θα πρέπει να προστεθεί η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα απόφαση-κόλαφος για την ελληνική Δικαιοσύνη ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου. Μετά την Καρλσρούη και την περίπτωση του Μ. Χριστοφοράκου, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την έκδοση στην Ελλάδα ενός παράνομου μετανάστη που είχε φθάσει εκεί από τη χώρα μας επειδή κινδυνεύει να παραμείνει άστεγος. Σε συνδυασμό με τα επικριτικά άρθρα του διεθνούς Τύπου, τόσο για τα χάλια της οικονομίας και την αναποτελεσματικότητα της κρατικής γραφειοκρατίας όσο και για την αντιμετώπιση των πυρκαϊών, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το πώς μας βλέπουν σήμερα οι ξένοι.
προέλευση
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε