-->

Header Ads

Μόσχα καλεί... Άγκυρα Η «στρατηγική σχέση» Ελλάδας - Ρωσίας έχει μπει στο ψυγείο


Κι αυτό διότι όταν τον περασμένο Αύγουστο η τριμερής συμφωνία Ελλάδας- Ρωσίας- Βουλγαρίας για τον αγωγό λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα λόγω των ενστάσεων της Βουλγαρίας, η Μόσχα δεν απευθύνθηκε, ως όφειλε, στην Αθήνα για να συζητήσει τις εναλλακτικές λύσεις και να της ζητήσει να παρέμβει υπέρ του αγωγού. Αντ΄ αυτού, προτίμησε να στραφεί στην Άγκυρα. Εκεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν ........

Μύθο αποτελεί η «στρατηγική σχέση» Ελλάδας- Ρωσίας, όπως- σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλουςαποδεικνύει μια σειρά γεγονότων, με αποκορύφωμα τη στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα στα ενεργειακά και τη συζήτηση για έναν εναλλακτικό αγωγό του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.


Κι αυτό διότι όταν τον περασμένο Αύγουστο η τριμερής συμφωνία Ελλάδας- Ρωσίας- Βουλγαρίας για τον αγωγό λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα λόγω των ενστάσεων της Βουλγαρίας, η Μόσχα δεν απευθύνθηκε, ως όφειλε, στην Αθήνα για να συζητήσει τις εναλλακτικές λύσεις και να της ζητήσει να παρέμβει υπέρ του αγωγού. Αντ΄ αυτού, προτίμησε να στραφεί στην Άγκυρα. Εκεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνία για τον αγωγό Σάουθστριμ, ενώ οι Ρώσοι πια όλο και συχνότερα μιλούν για τον ανταγωνιστικό στον Μπουργκάς αγωγό ΣαμψούνταςΤσεϊχάν. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι, ειδικά σε μια εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται, η στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα κάθε άλλο παρά στήριξη της Ελλάδας σημαίνει.

Μάλιστα, η Μόσχα έκανε συμφωνία με την Άγκυρα και για τον Μπλουστρίμ 2 που συμπεριλαμβάνει την Κύπρο, χωρίς, ωστόσο, να έχει η ίδια δώσει τη συγκατάθεσή της. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως, παρότι η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν έχει αλλάξει θέσεις για το Κυπριακό, μιλάει όλο και συχνότερα για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων. Τον Αύγουστο, μάλιστα, ρωσικές πηγές έλεγαν ότι η ενεργειακή προσέγγιση Αθήνας- Μόσχας δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένη η στήριξη της Ρωσίας προς την Ελλάδα, κι αυτό διότι, εμμέσως πλην σαφώς, ρωσικές πηγές άφηναν να φανεί η δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι σε μια σειρά θεμάτων μεγάλης πολιτικής σημασίας για τη Μόσχα, η Αθήνα συντάχθηκε με τις θέσεις της Ουάσιγκτον. Εν ολίγοις, όπως λέει χαρακτηριστικά αρμόδια διπλωματική πηγή, «η σχέση Αθήνας- Μόσχας δεν είναι όσο ρόδινη επιθυμεί να την εμφανίσει η κυβέρνηση, ούτε οι Ρώσοι μάς υπολογίζουν όσο θέλουμε να πιστεύουμε».

Περισσότερα οφέλη
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί πιο ενισχυμένο ρόλο στην εταιρεία διαχείρισης του έργου- οι Ρώσοι έχουν το 51% στην εταιρεία- όχι τόσο σε επίπεδο ποσοστών αλλά στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Ρώσοι «δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν επί ελληνικού εδάφους». Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τις αντιρρήσεις των Βουλγάρων, οι οποίοι επιχειρούν με τις ενστάσεις τους να εξασφαλίσουν όσα περισσότερα μπορούν από το έργο. Συμπληρώνουν δε ότι είναι βάσιμες οι περιβαλλοντικές ανησυχίες του Γιώργου Παπανδρέου σε ό,τι αφορά το έργο και πως και σε αυτό τον τομέα υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Θυμίζουν δε, ότι πέντε χρόνια μετά την αρχική συμφωνία για τον αγωγό και τη διακρατική συμφωνία «δεν έχει πέσει ούτε βίδα στο έργο» και πως το χρονοδιάγραμμα (δεύτερο εξάμηνο του 2010) θα τραβήξει.
Αριστοτελία Πελώνη ΝΕΑ ΚΑΙ ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ....ΦΩΤ ΓΑΤΑΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.