-->

Header Ads

Πόσο θα... κρατήσουν οι 100 πρώτες ημέρες


Οι εκατό πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου θα μας φέρουν κάπου στις αρχές της επόμενης χρονιάς, οπότε θα έχουμε διαθέσιμο όχι μόνο το κείμενο του προϋπολογισμού του 2010 που θα ψηφισθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά και τα πρώτα δείγματα της εφαρμογής του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και στις σημερινές δύσκολες για όλους οικονομικές συνθήκες, τόσο οι αγορές όσο και οι πολίτες φαίνεται να εκχωρούν το περιθώριο αυτό των τριών περίπου μηνών, πριν βγάλουν τα συμπεράσματα και αναγνωρίσουν το «δείγμα γραφής» της νέας διακυβέρνησης.

Στο κάτω κάτω η Ελλάδα δεν είναι και με την πλάτη στον τοίχο, στον κρίσιμο τομέα της αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Ακόμα και η προηγούμενη, εύθραυστη όπως αποδείχθηκε κυβέρνηση, έχει δανεισθεί περί τα 54 δισ. ευρώ χωρίς η χώρα να καταβάλλει υπερβολικό premium (spread). Επίσης και οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών οικονομικών αναλυτών είναι θετικές και υπογραμμίζουν ως σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας, την ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Πριν όμως παρέλθουν οι εκατό ημέρες, θα υπάρξουν και πρότερα στάδια όπου η κυβέρνηση θα δώσει... εξετάσεις. Τα δύο αυτά μέτωπα είναι αναμφίβολα το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2010, που θα πρέπει να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επόμενη τριετία, με βάση το οποίο η νέα υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, θα διαπραγματευθεί με την Κομισιόν το χρόνο για την επιστροφή του δημόσιου ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Στόχος θα είναι προφανώς, η Ελλάδα να μην τεθεί σε κοινοτική επιτήρηση, αφού όμως πείσει τις Βρυξέλλες για το εφικτό του σχεδιασμού και των μέτρων της. Άλλωστε και άλλες χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα.

Γενικά για την Ευρωζώνη πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, που ανέδειξε κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και το 67,3% του ιρλανδικού «ναι» για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, θεωρούνται απολύτως θετικές εξελίξεις και εκτονώνουν τις όποιες πιέσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τις δύο χώρες και συνεπώς και το σύνολο της νομισματικής ζώνης.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.