ΤΑ 7 ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
"Στο βαθμό όπου η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ακόμα ηδονικότερη, εφ' όσον η υποχωρητικότητα θα αμείβεται με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επαίνους, που τους χρειάζεται κατεπειγόντως ο εκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος...".
Καθώς αναμένεται η τοποθέτηση νέου επικεφαλής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), μια σύντομη επισκόπηση στις επείγουσες εξοπλιστικές ανάγκες των τρίων Όπλων είναι επιτακτική.
Ήδη η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ πραγματοποίησε σχετικές ενημερωτικές συσκέψεις, αποδέχθηκε την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου (Νόμος 3433/2006 "Περί προμηθειών αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων") και καλείται πλέον να λάβει το συντομότερο κρίσιμες αποφάσεις καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στο αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε διαφορετική περίπτωση, και με δεδομένους τους εξοπλιστικούς ρυθμούς της Άγκυρας, δεν αποκλείεται το ελληνο-τουρκικό ισοζύγιο ισχύος να ανατραπεί συντομότερα απ΄ότι προβλεπόταν. Ο Π. Κονδύλης είναι πιο επίκαιρος παρά ποτέ: "Στο βαθμό όπου η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ακόμα ηδονικότερη, εφ' όσον η υποχωρητικότητα θα αμείβεται με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επαίνους, που τους χρειάζεται κατεπειγόντως ο εκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος...".
Οι εκκρεμότητες που συσσωρεύτηκαν από την πενταετή απραξία έχουν ως εξής:
1. Προμήθεια βλημάτων αρμάτων μάχης Leopard-2HEL του Ελληνικού Στρατού. Αποτελεί ίσως τη κορυφαία προτεραιότητα του ΕΣ καθώς επηρρεάζει άμεσα την άμυνα στο μέτωπο του Έβρου. Για το θέμα αυτό, ο εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» Αλέξανδρος Τάρκας με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα "ΑΞΙΑ" είναι καυστικός: "Αντί να αξιοποιήσει [ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας] την αγωνία των ξένων εταιριών να πωλήσουν πυρομαχικά, ακόμα και μισοτιμής, σε περίοδο κρίσης, προτίμησε να βλέπει τα νέα άρματα μάχης να παρελαύνουν άνευ βλημάτων."
2. Το ζήτημα της παραλαβής των νέων υποβρυχίων Τύπου 214/1800. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει τα τρία υποβρύχια που έχουν ναυπηγηθεί στο Σκαραμαγκά και φέρουν όλες τις τροποποιήσεις που είχαν παρατηρηθεί στο πρώτο ("ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ"), το οποίο δεν παραλαμβάνεται. Επιπλέον υιοθετείται η παλαιότερη πρόταση για ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων βελτιωμένου Τύπου 209AIP αντί του εκσυγχρονισμού δύο παλαιών Τύπου 209/1200 ( "ΠΟΝΤΟΣ" και "ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ").
3. Η (επανα)προκήρυξη διαγωνισμού για το νέο Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άπτεται του ακανθώδους ζητήματος της Έρευνας&Διασωσης στο Αιγαίο αλλά και της επιχειρησιακής ικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού, ειδικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
4. Η έκβαση των διαπραγματεύσων για τη προμήθεια των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3 από τη Ρωσία. Άποψη του γράφοντος είναι ότι απαιτείται επανέναρξη του προγράμματος από μηδενική βάση με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού και μόνον.
5. To πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των φρεγάτων ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ με μερική αναβάθμιση της δύναμης πυρός των πλοίων (αντικατάσταση Phalanx με RAM, αναβάθμιση του πυροβόλου Μk45 σε Μοd4). Ήδη το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) υπέγραψε τη περασμένη εβδομάδα συμβόλαιο με τη τουρκική Aselsan για εγκατάσταση νέων τρισδιάστατων ραντάρ έρευνας στις φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ και Perry.
6. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block 30/50 και Μirage 2000EGM/ΒGM. H Tουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) αναμένεται να παραλάβει το προσεχές διάστημα τα τέσσερα πρώτα εκσυγχρονισμένα F-16 (CCIP).
7. Οι προμήθειες που αφορούν την Αεροπορία Στρατού και συγκεκριμένα η ολοκλήρωση της παραλαβής των νέων μέσων μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 και η αναβάθμιση των παλαιοτέρων επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache.
S T R A T E G Y - G E O P O L I T I C S
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε